Догори
Дати відгук

Що сталося з екологією Криму за сім років окупації Росією

Довкілля зазнало катастрофічного і незворотного впливу.

5 хв на прочитання18 Березня 2021, 14:30
За сім років російської окупації Крим пережив декілька масштабних екологічних лих За сім років російської окупації Крим пережив декілька масштабних екологічних лих
Поділитись:

18 березня 2014 року почалася окупація Кримського півострова збройними силами Росії. GreenPost розбирався, на що перетворився півострів за сім років окупації та як анексія вплинула на стан екології Криму.

Проблема номер один — це відсутність прісної води, що загрожує здоров'ю кримчан, сільському господарству й унікальній природній екосистемі, яка формувалася тут десятиліттями. 

За оцінкою екологів 60 % територій півострова страждають від гострого дефіциту прісної води. Особливо це стосується північної частини півострова. Усе через те, що окупація унеможливила подачу прісної води через Північно-Кримський канал. 

Степові ґрунти опинилися під загрозою засолення. Особлива деградація земель зачепила Первомайський район півострову. Там значно погіршилась якість артезіанської води, підвищилась її мінералізація.

А протягом літа 2020 року від екологів, блогерів і пересічних кримчан регулярно надходила загрозлива інформація про зникнення з карти Криму водосховищ, річок та озер.

Так, у серпні стало відомо про те, що через тривалий недобір опадів у верхів'ях більшості основних річок, на яких розташовані водосховища питного стоку, спостерігалися дуже низькі рівні води, а річки Альма та Чорна опинилися на межі зникнення.

На початку лютого окупаційна влада повідомляла, що найближче до «мертвого об’єму» були Балановське, Тайганське та Партизанське водосховища. На кінець місяця стало відомо про те, що пересохли  Сімферопольське та Загорське водосховища. Попри рясні снігопади води в них так і не побільшало. 

Потерпають від посухи також і річки. Науковці підрахували, що  за рік в окупованому Криму їх зникло як мінімум десяток. Серед втрачених — річки Сарису, Танасу, Улу-Узень, Боса, Бага. На межі висихання водойми Ссу-Учхан, Суук-Су, Лименка, Узунджа, Бельбек та Арманка. 

На Кримському півострові висохло також солоне озеро Сасик-Сиваш поблизу Євпаторії. Воно просто зникло, залишивши шар рожевої солі. Причина цієї екологічної катастрофи проста: це піщаний кар'єр, який у порушення всіх екологічних норм влаштований на березі озера Сасик-Сиваш.  Із цього незаконного кар'єра вивозять самоскидами пісок, за скромними розрахунками — 1500 тонн на день. Екосистема озера вже безповоротно втрачена: зникають гніздування чайок і водоплавних птахів. 

Озеро Кизил-Яр теж швидко міліє, а його унікальна екосистема знищується. Воно розташоване за десять кілометрів від міста Саки та входить до групи Євпаторійських озер. 

Доведеться відповідати окупантам і за інший екологічний злочин — хімічну техногенну катастрофу на заводі «Кримський титан» в Армянську. Перші отруйні викиди у повітря завод зробив у серпні 2018 року. Тоді від викидів сірчаної кислоти листя на деревах стрімко пожовкло й опало, вмерла рослинність у парках, скверах і на городах кримчан. Люди почали скаржитися на ядуху та виразки по тілу.

Через рік ситуація загострилася. Промисловий гігант почав викидати у повітря хлористий водень. Містяни звертаються до лікарів із кашлем, ускладненим диханням, задишкою, болем у горлі. Скаржаться, що в ротовій порожнині та горлі з'являється сильний наліт і виразки. 

Екологи одностайні: ця катастрофа вплинула та продовжує впливати на всі країни  Чорноморського регіону. Серед них — Румунія, Болгарія, Грузія, Туреччина. 

Існує проблема із забрудненням акваторії Чорного й Азовського морів. Зокрема, під час перевантаження танкерами хімічного вантажу у воду потрапили паливно-мастильні речовини.

Ще один екологічний кейс, над яким зараз працюють українські правоохоронці, — це незаконний видобуток піску у Керчі. Він завдав шкоди не лише ландшафту, але й забруднив токсичними відходами Чорне море.

Потерпає Кримський півострів і від масової вирубки цінних порід дерев. Зокрема, стало відомо про те, що в заповідній зоні Ай-Петрі на території тимчасово окупованого Криму під виглядом будівництва газогону вирубують ліс. Вже знищено сотні реліктових дерев.

Минулого літа півострів постраждав і від лісових пожеж. Йшлося про 3,5 га лісів навколо Севастополя. У регіоні оголосили 5-й рівень пожежної небезпеки.

Звертаємо увагу на те, що Генеральна асамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію по Криму, в тексті якої, зокрема, йдеться й про екологічну шкоду, яку російські окупанти завдають анексованому півострову.

Йдеться про резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна».

Переважно вона стосується саме порушень прав людини, які трапляються на окупованому півострові з боку російських окупантів. Але в тексті резолюції є також важлива згадка про те, що РФ виснажує природні ресурси Криму та веде підривну господарську діяльність.

Як ми інформували своїх читачів раніше, на Кримському півострові, який окупувала Росія, за шість років сталося декілька масштабних екологічних катастроф, які зашкодили довкіллю та людям. За всіма фактами шкоди довкіллю вже відкриті кримінальні провадження.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання19 хвилин тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитаннягодина тому
Засіяно 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання2 години тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання3 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання4 години тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання5 годин тому
Два способи зробити так, аби перці рясно вродили
1 хв на прочитання7 годин тому