Догори
Дати відгук

Що слід знати про Ібупрофен: розповідає фармаколог

Цей препарат має свою специфіку, яку потрібно враховувати.

1 хв на прочитання18 Грудня 2022, 13:58
Поділитись:

Ібупрофен — один із найпопулярніших лікарських засобів. Клінічний фармаколог Катерина Юхневич розповідає про механізм і специфіку дії цього препарату.

Ібупрофен є класичним нестероїдним протизапальним засобом, що скорочує синтез простагландинів (ці речовини відповідальні за запальні й алергічні реакції організму), отже, загальмовує процес запалення, знижує больові відчуття та температуру.

Спектр лікувального впливу Ібупрофену:

  • анальгезуючий,
  • жарознижувальний,
  • протизапальний.

Виразність цих ефектів — середня. Є препарати і потужніші, але в типових стандартних ситуаціях для використання в домашніх умовах більш ніж достатньо, тим більше з урахуванням гарного профілю безпеки препарату.

Поряд із переліченими цілющими ефектами, Ібупрофен також забезпечує пригнічення агрегації тромбоцитів. Завдяки універсальному характеру цього препарату таблетки Ібупрофену можна застосовувати при будь-яких хворобах, що супроводжуються:

  • появою гострого, тягнучого, колючого, болісного болю;
  • запалення дихальних шляхів, ясен, кінцівок, шкірного покриву;
  • короткочасним або хронічним підвищенням температури.

Фармаколог наголошує, що за всієї своєї ефективності Ібупрофен допомагає боротися лише з наслідками тих чи інших патологічних процесів, а не з їх причинами.

Виведення препарату з організму здійснюється переважно нирками у вигляді метаболітів. Період напіввиведення становить приблизно 2-3 години, тобто ефекту вистачає на 6-8 годин.

Також ми розповідали, чому Каптоприл — це не препарат вибору для постійного лікування: пояснюють фармацевти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.