Що покласти у «тарілку здорового харчування»: правила на кожен день

3 хв на прочитання07 Червня 2024, 22:30

Сніданок за принципом тарілки – основний прийом їжі, його не можна пропускати.

Правило тарілки – модель здорового харчування, розроблена гарвардськими вченими у 2011 році. Метод дозволяє легко щодня формувати правильний раціон для себе і сім'ї. Меню виходить збалансованим по всіх макронутрієнтах: білки, жири, вуглеводи та клітковина. Такий принцип харчування допомагає нормалізувати вагу та покращити стан здоров'я.

Суть методики полягає у поділі тарілки звичайного діаметра (24-26 см) на 3 сектори:

Необхідні жири організм у своїй отримує переважно з білкової частини. А також у вигляді рослинних та тваринних олій для заправки салатів, гарнірів. Правило тарілки для схуднення полягає у тому, що у вечірній прийом їжі необхідно виключити вуглеводи. При дотриманні цієї моделі організм отримає потрібні калорії та поживні речовини, а людина не переїдатиме.

Як скласти здоровий раціон

Щоб слідувати системі харчування за принципом тарілки, орієнтуйтеся на 4 основні групи продуктів:

Білкові – курка, індичка, кролик, яйця, телятина, свинина, скумбрія, форель, тунець, креветки, кальмари, субпродукти, ін.

Вуглеводні - цільнозернові крупи, хліб, картопля, ін.

Овочі – кабачки, баклажани, помідори, огірки, всі види капусти та зелені, гарбуз, цибуля, морква, батат, ін.

Фрукти та ягоди – грейпфрут, авокадо, апельсини, мандарини, яблука, вишні, черешні, полуниця, малина, ін.

Декілька порад щодо здорового раціону від експертів:

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: