Догори
Дати відгук

Ще дві європейські країни відкрили кордони для України

Це Фінляндія та Угорщина. Але є особливості.

4 хв на прочитання10 Серпня 2021, 16:56
Фото: Главком Фото: Главком
Поділитись:

Із 7 серпня громадяни України можуть перетинати українсько-угорський кордон без обмежень, запроваджених у зв’язку з поширенням коронавірусу. Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

За інформацією Держприкордонслужби, для в’їзду громадян в Угорщину залишаються вимоги, визначені Кодексом Шенгенських кордонів (біометричний паспорт/віза, медична страховка, яка діє на території Європи, фінансове забезпечення).

Водночас виняток – в’їзд до Угорщини авіаційним транспортом. Додатково вимагається негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, отриманий не пізніше 72 годин на момент в’їзду, або український чи угорський сертифікат про вакцинацію (разом з громадянами, які мають сертифікат, також можуть без обмежень в’їжджати діти до 18 років).

Для транзитного проїзду країною представники угорської прикордонної поліції можуть додатково вимагати документи, що підтверджують право на в’їзд до країни призначення (залежно від вимог конкретної країни: дозвіл на проживання, робоча віза, бронювання готелю, результати тестів на вірус тощо).

"Щодо особливостей перебування в Угорщині, то слід пам’ятати, що угорські компетентні органи відповідно до чинного законодавства накладають адміністративні штрафи на іноземців, зокрема громадян України, які перевищили дозволений строк перебування в країнах Шенгенської зони до запровадження цими країнами карантинних заходів (штраф від 5 до 50 тис. форинтів/15-150 дол. США). Якщо строк перебування в країнах Шенгенської зони закінчився після запровадження цими країнами карантинних заходів, для уникнення штрафу, громадянам, які перетинають угорський кордон, необхідно документально довести угорським компетентним органам, що вони перебували у карантині, або що документи на продовження строку дозволу були подані до відповідного органу тощо. Має бути документ офіційного органу. Водночас кожен окремий випадок підлягає ретельній перевірці та розглядається в індивідуальному порядку”, — нагадали в Держприкордонслужбі.

На інтерактивній мапі Міністерства закордонних справ України також міститься інформація, що з 9 серпня пасажирський рух між Фінляндією та Україною нормалізується.

«Усім громадянам України (без винятків), які приїдуть до Фінляндії прямим рейсом з України або транзитом через країни, що також включені до «зеленого переліку» Фінляндії, буде дозволено в’їхати на територію країни», — ідеться у публікації.

Водночас вимоги щодо карантинних обмежень залишаються чинними.

Усі особи, які прибувають до Фінляндії з будь-яких третіх країн (у т. ч. з України) та які пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусу, звільняються від обов’язкового тестування та проходження карантину за умови, що від дати отримання другої дози вакцини минуло 14 днів. Фінляндія визнає такі вакцини: Comirnaty (Pfizer-BionTech), COVID-19 Vaccine Spikevax (попередня назва Moderna), Vaxzevria (попередня назва COVID-19 Vaccine AstraZeneca), COVID-19 Vaccine Janssen (Johnson&Johnson), BIBP/Sinopharm, Covishield, CoronaVac.

Громадяни України, які не мають підтвердження повного курсу вакцинації під час перетину державного кордону Фінляндії, мають надати один із таких документів: сертифікат, що підтверджує отримання першої дози вакцини, що визнається Фінляндією (обов’язковим є проходження ПЛР-тесту через 72 години після прибуття до Фінляндії); сертифікат, що підтверджує негативний результат ПЛР-тесту, зроблений в Україні не пізніше ніж за 72 години до перетину кордону (обов’язковим є проходження ПЛР-тесту через 72 години після прибуття до Фінляндії).

Без наявності зазначених документів або за наявності підтвердження про те, що особа перехворіла на COVID-19, громадяни України будуть направлені на проходження ПЛР-тесту у прикордонному пункті контролю.

Проходження двох ПЛР-тестів після приїзду до Фінляндії є безкоштовним для усіх подорожувальників. Запис на проходження ПЛР-тесту можливий через сайт.

Інструкції щодо змісту та формату сертифікату вакцинації та сертифікату негативного ПЛР-тесту опубліковані на сайті Інституту охорони здоров’я Фінляндії. Усі сертифікати мають бути перекладені англійською мовою.

Якщо громадяни України прилітають з країн, що не внесені до "зеленого переліку” Фінляндії, їм буде дозволено в’їзд виключно за наявності поважної причини для здійснення поїздки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання29 хвилин тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання2 години тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання3 години тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання4 години тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання5 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання6 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання7 годин тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання8 годин тому