Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Розтяги, целюліт, в'ялість: як не лише отримати ідеальне тіло, а й уникнути проблем зі шкірою під час схуднення

Розтяги, целюліт, в'ялість: як не лише отримати ідеальне тіло, а й уникнути проблем зі шкірою під час схуднення

Краще запобігти проблемі, ніж потім її вирішувати.

8 хв на прочитання06 Серпня 2023, 21:56
Поділитись:

У гонитві за ідеальним тілом після виснажливих дієт багато хто з нас замість фігури мрії отримують обвислу шкіру, розтяжки та зморшки, целюліт і випадання волосся. Як цього уникнути при схудненні? Розповідають «Здорові люди».

Щоби шкіра не втратила еластичність, потрібно грамотно підходити до схуднення. У деяких чомусь усе зводиться лише до зниження калорійності у раціоні. Тут і виникають перші проблеми зі шкірою: обвисла зайва шкіра, розтяжки, «апельсинова кірка».

Що робити, щоб не з'явилася зайва шкіра

Налагоджуйте правильне харчування. Нестача поживних речовин, зайві калорії, порушення травлення — все це позначається на якості шкіри. Якщо не стежити за раціоном і не дотримуватись пропорцій КБЖВ при схудненні, можна різко знизити вагу й отримати в'ялу шкіру. Худнути на одному лише дефіциті калорій не варто. Мета прибрати зайві кілограми, звичайно, буде досягнута, але ціною здоров'я.

Яким має бути харчування при схудненні? Насамперед — збалансованим.

  • Норма білка на добу при позбавленні зайвих кілограмів — не менше 1 г на кг ваги. Нежирне м'ясо, птиця, сир, риба, яйця — постійні продукти раціону тих, хто худне.
  • Відмова від жиру однозначно не йде на користь. Його має бути не менше 1 г на кг ідеальної ваги. Саме жири постачають в організм необхідні для краси та стрункості вітаміни (E, D, K, А). Разом із білками вони беруть участь у побудові захисного бар'єру шкіри. Корисні жири — це горіхи, нерафіновані олії, авокадо, жирна риба.
  • Вуглеводи теж потрібні для підтримки краси нашого тіла. На етапі схуднення важливо прибрати прості вуглеводи (печиво, цукерки, торти, борошняне), але включити до раціону складні (крупи, овочі, ягоди, фрукти).
  • Вітамінно-мінеральний баланс. Якщо ваш раціон не вирізняється різноманітністю, обов'язково додавайте якісні вітамінно-мінеральні комплекси. У їхньому складі серед інших повинен бути магній (має протизапальну дію) і вітамін С (разом з білком допомагає виробляти колаген).

Відмовтеся від алкоголю та тютюну. Спиртні напої та тютюн категорично не можна вживати при схудненні. Алкоголь, щойно потрапляє до організму, призводить до проблем із кровопостачанням. Ми стрімко втрачаємо воду, в результаті шкіра стає сухою та неживою. Якщо зловживати алкоголем, шкіра починає неправильно реагувати на спеку-холод, стрес і швидко старіє.

Спиртні напої та шкіра. Шкіра курця теж має погане кровопостачання, тому що нікотин звужує судини. У шкіру менше надходить поживних речовин і кисню. Схуднення — це вже стрес, а якщо ви ще й курите…

Доведено, що у курців швидше з'являються носогубні складки й обвисають щоки.

Займайтеся спортом. Щоб не було провисання шкіри у проблемних місцях, займайтеся силовими тренуваннями. Вони допомагають збільшити м'язову масу та підтримати м'язи шкіри в тонусі.

Стимулюйте мікроциркуляцію та живлення клітин. Нашу шкіру можна порівняти з легінсами. Щільні, із гарної тканини, вони підкреслюють нашу фігуру. Якщо вони тонкі, то всі дефекти видно.

Щоби підтримувати м'язи та шкіру в тонусі, клітинам потрібне гарне живлення. А щоб поживні речовини доцільно доходили до кожної клітини, варто стимулювати кровообіг у шкірі.

Як покращити мікроциркуляцію в клітинах шкіри:

✔ Контрастний душ чудово тренує судини та м'язи та прискорює обмін речовин. За один прийом душу змінюйте температуру води до 5 разів. Починайте з теплої, потім увімкніть гарячу, потім холодну. Знижуйте температуру поступово. Закінчуйте процедуру холодною водою. Під час душу масажуйте проблемні зони жорсткою мочалкою.

✔ Масаж сухою щіткою — ефективний засіб для отримання гладкої пружної шкіри. Він допомагає покращити зовнішній вигляд покриву, зменшити прояви целюліту.

Щоб отримати видимий результат, потрібно рухатись у напрямку лімфи, знизу вгору.

Шкіра має бути сухою. Час масажу — 6 – 15 хвилин. Починаємо з кількох хвилин, потім із кожним днем збільшуємо їх кількість. Рухи в області гомілки та стегон — прямі, в області сідниць кругові, груди та живіт не масажуємо дуже інтенсивно. Обходимо лімфовузли, внутрішні поверхні стегон, пахви, зони під колінами й область серця.

Для досягнення ефекту такий масаж достатньо виконувати тричі на тиждень.

Протипоказання:

  • шкірні захворювання та різні ушкодження;
  • родимки та папіломи;
  • варикозне розширення вен;
  • гострі вірусні захворювання та підвищена температура.

Періодично проводьте детокс шкіри. У процесі схуднення через шкіру виходять продукти розпаду. Тому варто задуматися про детоксикацію — процедуру омолодження шкіри. Раз на тиждень приймайте ванну з морською сіллю чи ванну Клеопатри. Після них шкіра буде підтягнутою та пружною.

Ванна Клеопатри — косметична процедура, винайдена у стародавньому Єгипті. В умовах спекотного клімату у єгиптянок була суха шкіра. Клеопатра приймала молочні ванни і тим самим вирішила цю проблему.

Наберіть ванну теплої води. Розігрійте 1 л молока і додайте в нього 100 г меду, розчиніть усе у воді. Приймають ванну на очищене тіло протягом 20 хвилин. Курс — 10 процедур. Є й протипоказання (висока температура тіла, вірусні захворювання, новоутворення, вагітність і годування груддю, менструація, алкогольне сп'яніння).

Лазні та сауни – ще один спосіб зняття напруги, вони сприяють очищенню пір, виведенню токсинів та зайвої рідини, поліпшенню кровообігу.

Не забувайте про скраби та гомажі. Щоби клітини шкіри оновлювалися, неодмінно користуйтеся скрабами та гомажами. Ці косметичні продукти прибирають омертвілі клітини та стимулюють утворення нових.

Скраб домашнього приготування: візьміть 2 ст. кавової гущі та змішайте з такою ж кількістю жирної сметани. Масируйте себе засобом, що вийшов, приблизно 10 хвилин. Змийте водою.

Наносьте креми, які підходять саме вашій шкірі. Щоби шкіра була бездоганною, потрібно відразу після відвідування ванної кімнати або сауни, а також після скрабування нанести на шкіру крем-ліфтинг, живильні та зволожуючі креми.

Що робити з розтягами?

З цією проблемою при різкому схудненні стикається більшість жінок. Розтяги не небезпечні, це лише косметичний дефект.

Якщо помітили у себе багато глибоких розтягів, в'ялість шкіри та її звисання, значить, ви неправильно худнули чи у вас надлишок гормону стресу (кортизолу) у крові. І тут потрібно пройти обстеження.

Повністю позбутися розтягів не вийде, тому краще запобігти проблемі, ніж потім її вирішувати. У період схуднення активно користуйтеся спеціальним кремом від розтягів. Запобігти утворенню нових та покращити зовнішній вигляд старих дефектів можна медичними способами: дермаролером, лазером. Дія теплом руйнує глибинні рубцеві структури. Це довгий процес, і ефекту можна досягати від кількох місяців до кількох років.

На етапі схуднення у профілактиці розтягів багато дієтологів рекомендують приймати добавки коензиму Q10 у дозі 15-100 мг.

...і целюлітом

Це ще одна шкірна проблема, яка виникає внаслідок порушення обміну речовин.

3 стадії целюліту:

  1. Шкіра гладка, але, якщо її стиснути, з'являться пористі западини.
  2. У положенні лежачи шкіра гладка, якщо встати, з'являються поглиблення.
  3. «Апельсинова кірка» помітна і стоячи, і лежачи. Ямки на шкірі видно навіть через сукні та штани.

Целюліт іноді можна помітити навіть у худеньких. На жаль, його практично неможливо позбутися, але візуально покращити зовнішній вигляд — цілком здійсненне завдання. Для цього потрібно скинути зайву вагу, накачати м'язи, робити масаж.

Вакуумний баночний масаж здатний замінити повноцінний сеанс у масажиста. Головне — робити його регулярно.

Вакуумний баночний масаж: нанесіть на проблемні зони антицелюлітний крем і рухайтеся масажними зонами, розігріваючи тканини. Червоні розігріті ділянки говорять про покращення циркуляції крові. Така щоденна процедура покращить стан шкіри та надасть їй пружності. Перед масажем обов'язково проконсультуйтеся у лікаря.

До речі, стан волосся також є показником здоров'я на етапі схуднення. Щоб воно залишалося красивим, його потрібно живити зсередини та ззовні. А це означає, збалансований раціон вашого харчування плюс догляд за самим волоссям.

Декілька порад для гарного волосся

  • Поліпшувати циркуляцію крові у шкірі голови можна контрастним душем.
  • Змивайте шампунь теплою та холодною водою. Ополіскуйте волосся настоями трав.
  • Якщо волосся випадає, перевірте рівень гемоглобіну, загального білка, вітаміну D, здайте кров на глюкозу, сходіть до ендокринолога та гінеколога.

Також ми писали про тарілку здорового харчування — лайфхак, який дозволить більше не рахувати калорії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я