Догори
Дати відгук

Родом з Коломиї: запіканка з кукурудзяної крупи від відомого шеф-кухаря

Подавайте готову «Начинку» як гарнір до м’яса, птиці чи риби.

3 хв на прочитання25 Січня 2023, 17:46
Поділитись:

З кукурудзяної крупи ми частіше за все готуємо банош або просто варимо кашу з різними доповненнями. Вона має доволі нейтральний смак, тому її завжди можна «налаштувати» під себе, додавши улюблені спеції та продукти. Разом з проєктом Фуд-гід Україною я хочу розказати вам про ще один рецепт з кукурудзяної крупи, дуже цікавий та автентичний. Це запіканка, яку готують на молоці та подають як гарнір до птиці, м’яса чи риби або навіть як своєрідну заміну пампушок до борщу чи бульйону з курки. Вона має ніжний смак, золотаву скоринку та дуже цікаву назву – «НАчинка».

ЩО ТАКЕ «НАЧИНКА»?

Коли ми чуємо це слово, то одразу думаємо про щось, що знаходиться всередині. Але ця страва ламає стереотипи. Українська «Начинка» – це запіканка з кукурудзяної крупи, можна сказати, родичка мамалиги, поленти й баношу. Зустрічаються відомості, що «Начинку» почали готувати в 1950-х роках, коли часи були скрутні й ситні страви намагалися створювати з того, що було під рукою. Однак є свідчення, що цей рецепт існував й задовго до цього.

ІСТОРІЯ «НАЧИНКИ»

Готували «Начинку» переважно на заході України. Вона буває різною, і кожна ґаздиня її колись робила на власний смак. Натепер рецепти «Начинки» на території Галичини, а особливо на Покутті, передаються із покоління в покоління. Своєрідною столицею страви можна вважати Коломию – управління культури та туризму міської ради навіть подало її до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

За каноном готувати «Начинку» треба у печі з додаванням вершкового масла, молока, цибулі, іноді яєць. Робили її переважно на свята – Різдво, Великдень, весілля чи хрестини. Все через те, що процес запікання досить довгий, і якщо вже присвячувати страві години, то привід мав бути серйозним. Зараз же ми можемо приготувати цю смачну запіканку в духовці, не витрачаючи зайвих зусиль. Головне – мати терпіння, аби дочекатися, коли «Начинка» буде готова, бо її аромат буде спокушати вас закінчити приготування раніше.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 600 мл молока
  • 400 г кукурудзяної крупи
  • 100 г розм’якшеного вершкового масла
  • 2 цибулини
  • 2 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
  • 2 лаврових листки
  • сіль та перець до смаку

 КРОК 1

Розігрійте духовку до 160 градусів. Наріжте дрібними кубиками 2 цибулини та підсмажте на пательні з 2 ст. л. соняшникової олії до золотавого кольору.

 КРОК 2

Висипте до каструлі 400 г кукурудзяної крупи, додайте 100 г розм’якшеного вершкового масла та цибулю. Посоліть та поперчіть до смаку, вкладіть 2 лаврових листки.

 КРОК 3

Поставте на маленький вогонь. Перемішуйте дерев’яною лопаткою чи ложкою, поки масло повністю не розтане.

 КРОК 4

Додавайте невеликими порціями молоко та продовжуйте перемішувати, всього вам знадобиться 600 мл. Коли маса загусне до консистенції густої сметани, викладіть її до керамічної форми для запікання. Ми використовували квадратну, розміром приблизно 20х20 см.

 КРОК 5

Накрийте форму фольгою та поставте у розігріту до 160 градусів духовку на 1,5 години. Потім зніміть фольгу та випікайте ще 40-60 хвилин.

 КРОК 6

На поверхні запіканки має утворитись яскрава золотава скоринка. Подавайте готову «Начинку» як гарнір до м’яса, птиці чи риби.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Грошова допомога фермерам: як отримати дотацію на корів у 2025 році. Фото: Крамагросвіт
Аграрії можуть отримати 7 тисяч гривень дотації на кожну корову: стартує прийом заявок
1 хв на прочитанняВчора
Фото: Максим Нікітін
Як приготувати сухарики для салатів — три способи
2 хв на прочитанняВчора
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище. Фото: Черкаський рибоохоронний патруль
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище
1 хв на прочитання19 Травня 2025
Фото: ЦТС
Білгород-Дністровський порт до кінця року планує відкрити новий маршрут поставок до ЄС
1 хв на прочитання19 Травня 2025
Біорізноманіття на тарілці: чому ми їмо лише 150 із 30 000 їстівних рослин і чим це загрожує планеті
3 хв на прочитання19 Травня 2025
Курка в томатно-овочевому соусі — один із найбільш вдалих і простих варіантів приготування
1 хв на прочитання19 Травня 2025
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитання18 Травня 2025
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитання18 Травня 2025
Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Вінтажний шарм у вашому саду: як старі дерев’яні ящики стають окрасою ландшафту
3 хв на прочитання4 години тому
Фото: Euronews
«Перемога прозорості»: Єврокомісія за всіма пунктами програла справу про «Пфайзергейт» — що далі?
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Unsplash/CC0
Масштабне цвітіння токсичних водоростей спричинило загибель сотень морських тварин біля узбережжя Каліфорнії
4 хв на прочитанняВчора
Астрологічний прогноз на 21 травня 2025 року
Астрологічний прогноз на 21 травня 2025 року
6 хв на прочитанняВчора
У Черкасах провели успішну трансплантацію серця 38-річному пацієнту
1 хв на прочитанняВчора
Музей чистої води в Біляївці поповнився мініатюрою легендарного британського судна (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Україна перейматиме корейський досвід у будівництві екологічних та довговічних доріг
1 хв на прочитанняВчора
На Рівненщині оштрафовано палія лісу на майже 5 тисяч гривень
1 хв на прочитанняВчора