Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Робота під сонцем убиває: ВООЗ та МОП назвали її причиною третини смертей від немеланомного раку шкіри

Робота під сонцем убиває: ВООЗ та МОП назвали її причиною третини смертей від немеланомного раку шкіри

Статистика свідчить, що більшість людей, які померли через роботу під сонячними променями, становлять чоловіки.

4 хв на прочитання13 Листопада 2023, 21:54
Фото: ВООЗ Фото: ВООЗ
Поділитись:

Згідно з опублікованими спільними оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і Міжнародної організації праці (МОП), майже кожна третя смерть від немеланомного раку шкіри спричинена роботою під сонцем. Дослідження, опубліковане в Environment International, показує, що працівники, які працюють на відкритому повітрі, несуть великий і зростаючий тягар немеланомного раку шкіри, і закликає запобігти цій серйозній небезпеці на робочому місці та спричиненим нею втратам життів працівників.

Згідно зі спільними оцінками, у 2019 році 1,6 млрд людей працездатного віку (15 років і старше) зазнали впливу сонячного ультрафіолетового випромінювання під час роботи на відкритому повітрі, що еквівалентно 28 % усіх людей працездатного віку. Лише у 2019 році майже 19 000 людей у 183 країнах померли від немеланомного раку шкіри через роботу на відкритому повітрі під сонячними променями. Більшість (65 %) були чоловіки.

«Незахищений вплив сонячного ультрафіолетового випромінювання на роботі є основною причиною професійного раку шкіри. Але існують ефективні рішення для захисту працівників від шкідливих сонячних променів і запобігання їх смертельному впливу», — сказав Тедрос Адханом Гебреїсус, генеральний директор ВООЗ.

Оцінки показують, що професійний вплив сонячного ультрафіолетового випромінювання пов’язаний із роботою фактором ризику з третім найбільшим тягарем смертності від раку в усьому світі. У період з 2000 по 2019 рік смертність від раку шкіри, спричинена професійним впливом сонячного світла, зросла майже вдвічі (збільшившись на 88 % з 10 088 смертей у 2000 році до 18 960 смертей у 2019 році).

«Безпечне та здорове робоче середовище є основоположним правом на роботі. Смерть, спричинену незахищеним впливом сонячного ультрафіолетового випромінювання під час роботи, значною мірою можна запобігти за допомогою економічно ефективних заходів. Необхідно, щоб уряди, роботодавці та працівники та їхні представники терміново почали працювали разом у межах чітко визначених прав, відповідальності й обов’язків, аби зменшити професійний ризик впливу ультрафіолетового випромінювання. Це може рятувати тисячі життів щороку», — сказав Гілберт Ф. Хунгбо, Генеральний директор МОП.

На підставі цього дослідження ВООЗ закликає до більш активних дій для захисту працівників від небезпечної роботи надворі під сонячним світлом. Оскільки рак шкіри розвивається через роки чи навіть десятиліття впливу, працівники повинні бути захищені від сонячного ультрафіолетового випромінювання на роботі, починаючи з молодого працездатного віку. Уряди повинні встановлювати, впроваджувати та вводити в дію політику та правила, які захищають працівників на відкритому повітрі від раку шкіри, спричиненого сонячним промінням, забезпечуючи тінь, переносячи робочий час із сонячного полудня, забезпечуючи освіту та навчання, а також надаючи працівникам сонцезахисний крем та індивідуальний захисний одяг (наприклад, капелюхи з широкими крисами, сорочки з довгими рукавами та довгі штани). Захисні заходи слід вживати, коли ультрафіолетовий індекс за шкалою оцінки кількості шкідливого для шкіри ультрафіолетового випромінювання становить 3 чи вище.

ВООЗ, МОП, Всесвітня метеорологічна організація та Програма ООН з навколишнього середовища нещодавно запустили програму SunSmart Global UV App, за допомогою якої робітники, які працюють поза приміщеннями, можуть оцінити свій вплив сонячного ультрафіолетового випромінювання.

Крім того, заходи щодо зниження ризику раку шкіри включають підвищення обізнаності працівників про те, коли відбувається професійне опромінення сонячним ультрафіолетовим випромінюванням і що воно викликає рак шкіри, а також надання послуг і програм для виявлення ранніх ознак раку шкіри.

Немеланомний рак шкіри належить до групи ракових захворювань, які розвиваються у верхніх шарах шкіри. Два основних підтипи цього раку — базаліома та плоскоклітинний рак. Термін «працездатний вік» зазвичай відноситься до мінімального віку, в якому особа має законне право працювати в певній юрисдикції. У багатьох країнах мінімальний працездатний вік становить 15 років.

Нагадаємо, найсмертоносніша форма раку шкіри — не меланома: ось про що свідчить нове дослідження.

Тимчасом «робота на грядках — один із найшкідливіших видів навантаження для серця»: від чого застерігає кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.