Догори
Дати відгук

«Різдвяний дух» справді існує, і його можна «викликати» — науковці

Свято саме себе не зробить.

3 хв на прочитання06 Січня 2022, 22:00
Поділитись:

Січень — «святковий» місяць. Серед його свят чи не найяскравішим є Різдво, але тамосфера свята триває майже весь місяць. Однак не всі її відчувають.

Різдвяний дух — це справжній феномен. Про це розповів кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін. Він розказує про дослідження, в якому порівняли скани мозку людей і між тими, хто святкує і ні, виявили відмінності в “сhristmas spirit network” нейронної мережі духу Різдва: сенсорна моторна, премоторна кора та верхні та нижні тім'яні частки. Якщо цього немає, то свята можуть призводити до погіршення настрою та дратівливості.

Науковець радить, що якщо настрою немає чи його хтось вкрав, слід підійти до цього конструктивно, «адже святкова культура – ​​це глибинна людська риса вже десятки тисяч років для різних культур».

«Піднімаючись над буднями, ми створюємо гарний настрій та запам'ятовуємо його. Відбиваючись у нашій пам'яті, воно гріє нас цілий рік. Настрій можна знайти в наших пластах дитячого «магічного мислення»: очікування та передчуття дива, дитячі спогади та традиції, незвичайне у всьому — від одягу до їжі», — говорить Андрій Біловешкін.

Як же знайти дух Різдва? Ось що радить науковець.

  • Прогуляйтеся містом, помилуйтеся інсталяціями. Шукайте, де «заразитися» настроєм.
  • Які продукти пов'язані з почуттям свята? Мандарини, імбирні пряники, чай зі спеціями?
  • Новорічна музика: складіть та слухайте плейлисти.
  • Очікування задоволення — саме задоволення, ведіть зворотний відлік дням та годинам.
  • Подивіться атмосферний фільм.
  • Згадайте та подивіться, як ви святкували раніше новорічні свята та з ким.
  • Робіть усе разом. Задійте всі органи чуття: більше ароматів свята, моторна пам'ять — рухливі ігри, вироби своїми руками.
  • Усвідомлена близькість — це поділити відчуття свята з усіма. Адже коли ми ділимося своїми емоціями, вони лише посилюються. Фізичний контакт, очі в очі (і ніяких смартфонів).
  • Напишіть привітання та подякуйте друзям та колегам за чудовий рік.
  • Зберігайте ясний розум: не поспішайте, дотримуйтесь ритму свята — зміна локацій. Обов'язково заплануйте більше вражень — адже їхня цінність тільки зростає з часом, а подарунків — падає.
  • Акт дарування важливіший за подарунок: торкніться, подивіться в очі, розділіть загальну хвилю і вкладіть почуття.

«Свято саме себе не зробить — робіть самі. Гарні теплі добрі емоції, осідаючи нейронних ланцюжках нашої пам'яті, допомагають нам підтримувати гарний настрій і тоді, коли ми повернемося в будні», — говорить Андрій Біловешкін.

Також ми розповідали, що новорічне збільшення ваги становить 60-70 % від щорічного збільшення ваги: що робити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.