Догори
Дати відгук

"Реконструкцію" парків у столиці треба заборонити - експерт

Під виглядом "покращання" влада нищить зелені зони

2 хв на прочитання24 Липня 2020, 14:16
одне з київських озер після "покращення". Природного берега не залишилося зовсім. Фото КЕКЦ одне з київських озер після "покращення". Природного берега не залишилося зовсім. Фото КЕКЦ
Поділитись:

Замість займатися покращенням довкілля у столиці, комунальні підприємства нищать залишки природи. Про це в ексклюзивному інтерв’ю GreenPost  сказав директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«Плесо» - це якісь вороги природи, а не організація, яка опікується водоймами. Забетонували шмат пляжу в Гідропарку, і разом з ним – гнізда ластівок. Заробляють на бетонуванні берегів і так званій «чистці» водойм, в ході якої знищують цінну водну рослинність і місця гніздування птахів» , - обурюється фахівець.

Також є проблема і з доглядом за зеленими насадженнями.

«Київзеленбуд» теж якийсь монстр. Реконструкцію парків треба заборонити. Бо насправді  це бетонування усього підряд і знищення дерев старих. Віддані при Черновецькому та в інші часи зелені зони треба повернути назад за будь-яку ціну і віддати під парки. Де є рідкісні види флори або фауни – створити заказники. Де немає – парки», - вважає Володимир Борейко.

На думку фахівця, проблему забудови теж можна вирішити.

«Київ має розширятися за рахунок області, але з урахуванням екологічних нормативів. 20, а краще 25-30 квадратних метрів зелені має бути на мешканця, але не за рахунок лісопаркових господарств, приміських лісів. А за рахунок парків і скверів у самому місті. Тих, що посеред будинків», - говорить еколог.

Шкідливі та небезпечні об’єкти треба винести за місто.

«Радикал», «Радон» – тут питання непросте, але треба фінансувати з держбюджету і нарешті очистити ці місця. Але треба розуміти, що житло там будувати не можна", - резюмує Володимир Борейко.

Як ми вже писали, активісти з селища Коцюбинське, що поруч із столицею, щодня проводять одиночні пікети під Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів. Вони вимагають захистити Біличанський ліс, що входить до складу Голосіївського національного природного парку. Адже ці межі досі не винесені в натуру, тобто – не позначені на місцевості. Відсутність таких позначень дозволяє дерибанщикам раз по раз робити спроби захопити ділянки заповідного лісу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитанняВчора
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитанняВчора
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитанняВчора
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитанняВчора
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора