Догори
Дати відгук

Цунамі вбило 227 тисяч людей (фото, відео)

Усього історія знає кілька десятків цунамі, які нищили на своєму шляху все живе. Вже кілька років поспіль 5 листопада світ відзначає Всесвітній день поширення інформації про проблему цунамі.

3 хв на прочитання05 Листопада 2020, 14:39
Фото: YouTube Фото: YouTube
Поділитись:

Всесвітній день поширення інформації про проблему цунамі почали відзначати чотири роки тому з ініціативи Генасамблеї ООН.

Ініціатива належала Японії, котра, як острівна країна, найчастіше страждає від цунамі та накопичила великий практичний досвід у цьому питанні. 

Дату 5 листопада обрали не випадково. У цей день в 1854 році один із селян пожертвував своїм майном, аби врятувати односельців від моторошного цунамі. Чоловік підпалив снопи із рисом - єдиним своїм майном - й таким чином сповістив односельчан про смертельну небезпеку. Люди встигли врятуватися. 

Цунамі - не таке часте, як інші, але найсмертоносніше із природних стихійних лих. За останні 100 років в результаті 58 цунамі загинули понад 260 тисяч осіб.

Найпотужніше цунамі зафіксували в  Індійському океані в грудні 2004 року. Постраждали жителі Індонезії, Шрі-Ланки, Індії та Таїланду. Загинуло 227 тисяч людей. 

Звідки походить назва

Словосполучення "цунамі" в перекладі з японської означає “порт” і “хвиля”.

Що таке цунамі?

Цунамі - це серія величезних хвиль, які виникають в світовому океані внаслідок землетрусів, вивержень вулканів та зсувів грунту. Спровокувати їх може навіть різке зниження атмосферного тиску. 

Хвилі цунамі можуть переміщатися у просторі зі швидкістю 970 кілометрів на годину. А їх довжина сягає 500 метрів. Висота хвиль цунамі може доходити до 30 метрів. Цікаво, що в найглибших частинах океану хвилі цунамі не перевищують 1 метра у висоту.

Інтервал між хвилями може становити від декількох хвилин до декількох годин. Найпотужніші - перша, п'ята і шоста хвилі.

Найстрашніші цунамі в історії людства

Найпотужніше цунамі зафіксували в Індійському океані 26 грудня 2004 року. Висота хвиль сягала 30 метрів. Удар припав на 14 країн світу. Але найбільше постраждали жителі Індонезії, Шрі-Ланки, Індії й Таїланду. Загинуло 227 тисяч людей. За оцінкою експертів, загальна енергія хвиль цього цунамі була в два рази більшою енергії всіх бойових снарядів, висаджених під час Другої світової війни, включаючи дві атомні бомби.

У 1958 році в затоці Літуйя на Алясці зафіксували цунамі із найвищими хвилями. Вони піднялися вгору на 524 метри. Причиною став потужний землетрус, через який в океані опинилися десятки мільйонів кубометрів породи і льоду. Тоді загинуло 5 людей.

На початку минулого століття в 1908 році в Мессинській протоці між Сицилією і Апеннінським півостровом цунамі, висотою в 12 метрів, вбило 120 тисяч осіб. Вони загинули страшною смертю: намагаючись врятуватися від землетрусу, потрапили у водяну пастку.

Найбільших руйнувань завдало цунамі, яке сталося у 1883 році після виверження вулкану Кракатау. Наслідки цунамі зафіксували навіть на півдні Африки, а індонезійське місто Мерак знищила хвиля висотою 46 метрів.

Найдавніше цунамі зафіксували в 365 році в Середземному морі. Дослідники вважають, що жертвами стихійного лиха могли стати до 50 тисяч чоловік.

Як писав GreenPost раніше, днями потужний землетрус у Туреччині вбив 12 чоловік та викликав цунамі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитанняВчора
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитанняВчора
Двоколісний рай, Європа, урбанізація: сьогодні відзначають День велосипеда
6 хв на прочитанняВчора
3 рослини, які легко виростити з кісточки вдома: екзотика на підвіконні
2 хв на прочитанняВчора