Догори
Дати відгук

Потенційна загроза здоров’ю і навіть життю: лікарі розповідають, що не так із язиком

В будь-якому віці він може змістити зуби та щелепу, ускладнити дихання і погіршити зовнішній вигляд.

2 хв на прочитання12 Березня 2023, 07:44
Поділитись:

За язиком треба слідкувати у буквальному значенні. Положення язика впливає на положення зубів, співвідношення зубних рядів, на дихання і навіть на ваш зовнішній вигляд. Про це розповідає спеціалізований Тереграм-канал «Стоматологія по-простому».

Існує спеціальна методика позиціонування  язика — м'юїнг — створена лікарем Майком Мью. Вона полягає в тому, щоб тримати язик в роті у правильному положенні.

А що, власне, із язиком не так?

Правильне позиціонування язика — це таке апріорне знання від народження. Якщо язик функціонує коректно, то людина ковтає слину та їжу, ніби відштовхуючись від твердого піднебіння. Але є люди з м'язовим дисбалансом, здійснюючи акт ковтання, вони впираються язиком у зуби і тим самим провокують зміщення зубів.

Припустимо. Але невже це так критично?

Язик тисне на зуби з силою 500 г, а щоб змістити їх, достатньо і 20 г.  Отже, це ключовий фактор у розвитку верхнього зубного ряду. Якщо язик щільно прилягає до твердого піднебіння, то формується зубна дуга правильної форми, а зуби верхньої щелепи створюють тенденцію становища нижніх зубів. Причому язик може спровокувати рух у будь-якому віці.

Крім того, правильне положення язика надає колосальний вплив на функцію дихання: якщо він опускається вниз, то, як правило, нижня щелепа відсувається назад, це зміщення механічно звужує дихальні шляхи. Як результат можна отримати апное. А ще що вужчі дихальні шляхи, то менше кисню надходить до організму (зокрема головного мозку), починається гіпоксія, знижуються когнітивні функції, з'являється швидка стомлюваність.

І, нарешті, якщо позиціонувати язик правильно, то поступово покращується (стає чіткішим) контур обличчя, оскільки підвищується тонус м'язів нижньої третини.

На первинній консультації лікар спостерігає, як пацієнт розмовляє. Під час розмови стає зрозуміло, чи функціонує язик правильно. Є ще один метод діагностики — попросити людину проковтнути слину і простежити (чи попросити її саму відстежити), куди в цей момент впирається язик. І якщо стає зрозуміло, що положення язика неправильне, то рекомендується комплекс вправ, які потрібно виконувати вранці та ввечері протягом 3-х місяців. Тому що язик — це м'яз, і він потребує постійного тренування. Якщо динаміка повільна, то вправи посилюють за допомогою ще однієї техніки: на зуби нижньої щелепи зсередини фіксуються спеціальні шпильки.

Окрім того, язик — індикатор вашого здоров'я: лікар розповідає, про що говорить колір нальоту на язиці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.