Догори
Дати відгук

Поради для гарного врожаю картоплі

Мала бульба — великі плоди.

3 хв на прочитання22 Березня 2023, 07:34
Поділитись:

Картопля — поширена сільськогосподарська культура родини пасльонових, яку в народі називають «другим хлібом», одна з найважливіших продовольчих, технічних і кормових культур.  Для отримання гарного врожаю необхідно дотримуватись агротехнічних заходів вирощування картоплі, а саме вибір попередника, обробіток ґрунту, удобрення, сорт, посадка, догляд. Секретами щедрого врожаю картоплі ділиться Галина Чубарик, завідувач відділу визначення посівних якостей насіння і товарних якостей посадкового матеріалу Тернопільської обласної фітосанітарної лабораторії.

✔ Найкращим попередником є озимі зернові культури.

✔ Обробіток ґрунту під картоплю починається з осені. При обробітку після зернових — лущення стерні, дискування, оранка. (найкращий час для оранки — друга половина жовтня), внесення фосфорних і калійних добрив. Найкращими добривами, що забезпечують фосфором і калієм, під картоплю є суперфосфат потрійний і калімагнезій. Кількість внесення калійних і фосфорних  добрив залежить від кількості цих елементів у ґрунті. Корисним є максимальне забезпечення рослин калієм у зв’язку з кращою стійкістю до хвороб, кращим перенесенням засухи і кращою лежкістю картоплі. Рослини картоплі також мають бути забезпечені магнієм.

✔ Ефективним є приорювання соломи — 1 кг карбаміду на 100 кг соломи, гарним заходом є посів і приорювання сидератів: гірчиці, редьки.

✔ Першим заходом на полі навесні є культивація з боронуванням (березень, початок квітня на 12-15 см). Напрям культивації повинен збігатися з напрямом посадки. Рядки з півночі на південь.

✔ Картоплю садимо в добре вироблений ґрунт, коли температура на глибині 10 см досягає 8˚С. В наших умовах це ІІ-ІІІ декада квітня.

✔ Залежно від величини посадкового матеріалу, відстань між бульбами при посадці має становити від 20 до 35 см при ширині міжрядь 60 см.

✔ Удобрення азотом застосовуємо в кількості від 100-150 кг/га залежно від очікуваного врожаю. Норми більш як 100 кг/га ділимо на 2 частини: одну перед посадкою, а другу — пізніше. Найкраще азотне добриво для картоплі — це аміачна селітра та сечовина.

Важливе значення має і  посадковий матеріал, який становить від 1,8 до 5 тон/га (це 35-45 тисяч/га бульб). Глибина посадки залежить від величини посадкової картоплі (7-8 см). Бульби протруюють препаратом «Престиж», який захищає від шкідників і частини хвороб .

Найефективнішим заходом догляду за картоплею є проведення боронування до сходів та оприскування гербіцидами перед самими сходами картоплі.

✔ Після появи сходів — підгортання з формуванням об’ємного гребеня. Картопля потребує 5-7 разових оприскувань проти грибкових хвороб.

✔ Що менша бульба картоплі, то більші плоди і навпаки, тому найкраще садити бульби середньої величини чи розрізати бульби так, щоб на кожній частині було кілька вічок.

✔ Глибоко посаджені бульби дають дрібну картоплю.

✔ Підживлювати картоплю краще хімічними добривами — органіка, особливо гній, негативно впливає на смакові якості, особливо якщо його вносили напровесні.

✔ Щоб отримати великі, смачні бульби, необхідно злегка підламувати бадилля — після цього поживні речовини витрачаються на розвиток бульб. Таку процедуру необхідно проводити через 1-2 тижні після цвітіння.

✔ Фітофтора ніколи не розвивається на ґрунтах, багатих на мідь, тому перед посадкою обробити бульби розчином мідного купоросу.

✔ Коли листя почне чорніти від фітофторозу, треба бадилля зрізати чи скосити і спалити.

✔ По краях картопляного поля для відлякування колорадського жука можна висівати ароматичні трави, календулу, коріандр, чорнобривці, настурцію.

Також ми розповідали, які дерева й коли садити навесні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання11 годин тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання12 годин тому
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання14 годин тому
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання15 годин тому
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання17 годин тому
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитаннядень тому
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost