Будь-який гарнір легко перетворити на справжнє кулінарне диво, якщо приготувати до нього смачну підливу. Домашня, приготовлена з якісних інгредієнтів, вона, безперечно, доповнить, покращить і виправить навіть страву без смаку. «Здорові люди» відібрали найкращі рецепти.
Базова борошняна підливка чудово поєднується з рибою, м'ясом, котлетами, картопляним пюре, гарнірами з круп.
Інгредієнти:
просіяне борошно — 50 г;
вершкове масло — 50 г;
бульйон — 500 мл;
сіль;
перець.
Приготування.
У сковороді розтопити олію та всипати борошно. Помішуючи, обсмажувати до золотистого кольору.
Щойно маса стане гладкою та однорідною, влити невеликими порціями бульйон. Помішуючи, довести до кипіння. Посолити, поперчити та тримати на невеликому вогні 10-15 хвилин до загусання.
Томатна підлива має ніжний смак, який доповнить м'ясні та рибні страви, макарони, картоплю й овочі.
Інгредієнти:
томатна паста — 3 ст. л.;
пшеничне борошно — 2 ст. л.;
олія — 70 г;
вода — 300 мл;
цукор — 1 ч. л.;
лавровий лист — 1 шт.;
сіль;
гострий перець чилі;
паприка.
Приготування.
У сковороді розігріти олію, викласти томатну пасту й розмішати.
Додати паприку, дрібнонарізаний чилі, лавровий лист, сіль і цукор. Перемішати.
Воду змішати з борошном і влити в сковороду. Помішуючи, довести до кипіння, потім усунути вогонь до середнього і тримати під кришкою близько 10 хвилин.
Зменшити вогонь до мінімуму та гасити, періодично розмішуючи, ще 10 хвилин. Підлива має стати темнішою і загуснути.
Перед подачею прибрати з підливи лавровий лист.
Її можна подавати до фрикадельок, макаронів і курки, а також до гарнірів.
Інгредієнти:
молоко — 500 мл;
вершкове масло — 2 ст.;
борошно — 2 ст.;
мускатний горіх;
сіль;
чорний перець (мелений).
Приготування.
Розтопити вершкове масло в сотейнику на середньому вогні. Всипати просіяне борошно й розмішати, щоб не було грудочок. Обсмажувати 1-2 хвилини.
Поступово невеликими порціями вливати холодне молоко, щоразу ретельно розмішуючи дерев'яною лопаткою. Підлива має стати однорідною та пухкою.
Після того, як половина молока буде влита, лопатку замінити віничком. Продовжувати лити молоко, активно розмішуючи масу віничком, поки молоко не закінчиться, а підлива не стане шовковистою.
Тримати підливу, помішуючи на невеликому вогні до загусання. Додати сіль, перець і тертий мускатний горіх та перемішати.
Інгредієнти:
печериці — 400 г;
вершки 22 % — 200 г;
цибуля — 1 шт.;
борошно — 1 ст.;
вершкове масло — 70 г;
сіль;
перець — за смаком.
Приготування.
Цибулину почистити та нарізати дрібними кубиками. На сковороді розігріти олію й обсмажити цибулю до золотистого кольору.
Гриби промити, обсушити та порізати кубиками. Висипати до цибулі та смажити на невеликому вогні близько 10 хвилин.
Борошно змішати з вершками та влити до овочів. Посолити, поперчити та перемішати. Довести підливу до кипіння та прибрати з вогню.
Така підлива чудово підійде для котлет, птиці, м'яса та макаронів.
Бульйон у рецепті використовується як овочевий, так і м'ясний. Якщо напохваті немає жодного, можна використати звичайну воду.
Інгредієнти:
бульйон — 200 мл;
сметана жирністю 20-22 % — 100 г;
цибуля — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
борошно — 1 ст. л.;
вершкове масло — 2 ст. л.;
сухі пряні трави;
сіль;
перець — за смаком.
Приготування.
Цибулю почистити та нарізати на дрібні кубики. У сковороді розігріти вершкове масло й обсмажити цибулю, доки воно не набуде золотистого кольору.
Всипати борошно і, помішуючи, обсмажувати 2-3 хвилини.
Влити бульйон. Розмішати — підливу має бути однорідною та без грудочок — і довести до кипіння.
Часник почистити та подрібнити.
Додати в підливу перець, сіль, часник і сушені трави. Перемішати та вимкнути. Залишити настоятися кілька хвилин.
Вона добре поєднується з рибою та макаронами.
Інгредієнти:
вершки — 500 мл;
твердий сир — 200 г;
борошно — 3 ст.;
часник — 2 зубчики;
вершкове масло — 50 г;
сіль;
мелений чорний перець.
Приготування.
Часник почистити та нарізати на платівки.
У каструльці розтопити вершкове масло й обсмажити часник. Коли він зарум'яниться, дістати.
Всипати в олію борошно й обсмажувати до золотистого кольору.
Потроху тонким струмком вливати молоко. Помішуючи, довести масу до кипіння — вона має бути однорідною і гладкою та злегка загуснути.
Прибрати вогонь до маленького й уварювати, продовжуючи заважати, ще 5 хвилин.
Сир натерти на тертці.
Додати до підливи сіль, перець і сир. Тримати на мінімальному вогні, помішуючи, поки сир повністю розплавиться, а підлива знову стане однорідною.
М'ясна підливка добре поєднується практично з будь-яким гарніром. Її можна подавати з крупами, макаронами, овочами чи картоплею.
Інгредієнти:
свинина — 500 г;
густа сметана — 200 г;
вода — 300 г;
морква — 1 шт.;
цибуля — 1 шт.;
томатна паста — 50 г;
червоний перець — 1 шт.;
часник — 3-4 зубчики;
олія;
сіль;
мелений чорний перець.
Приготування.
М'ясо нарізати невеликими шматочками. На сковороді розігріти олію, викласти м'ясо й обсмажувати 5 хвилин, аби з'явилася скоринка.
Часник, моркву та цибулю почистити. Часник подрібнити, цибулю накришити кубиками, моркву натерти на тертці. Перець нарізати дрібними шматочками.
Викласти цибулю, моркву та перець до м'яса, перемішати та смажити кілька хвилин.
Потім додати воду, сіль і перець. Перемішати, закрити кришкою та тушкувати на невеликому вогні до м'якості інгредієнтів.
Томатну пасту змішати зі сметаною та часником і вилити до м'яса. Перемішати підливу та тримати на плиті близько 3-5 хвилин.
Інгредієнти:
овочевий бульйон — 500 г;
томатна паста — 200 г;
нежирний фарш — 300 г;
бекон — 150 г;
червоне вино — 100 г;
морква — 1 шт.;
селера стебло — 1 шт.;
цибуля середнього розміру — 1 шт.;
сіль;
чорний перець.
Приготування.
Бекон нарізати смужками. У сотейнику розігріти трохи олії та викласти бекон. Дати йому підрум'янитися.
Почистити моркву та цибулю, нарізати їх на дрібні кубики. Селера також порізати поперек на шматочки завтовшки до 5 мм.
Щойно бекон буде готовий, додати до нього нарізані овочі. Перемішати та залишити тушкуватись на 5-6 хвилин. Потім викласти в сотейник фарш і обсмажувати до появи скоринки. Вилити у фарш вино. Помішуючи, тримати на вогні до випаровування алкоголю. Після цього покласти томатну пасту. Розмішати.
Влити гарячий бульйон і довести підливу до кипіння. Посолити, поперчити, накрити кришкою та тушкувати 5-10 хвилин.
Інгредієнти:
яловичина — 600 г;
соковиті помідори — 400 г;
сало — 80-100 г;
біла цибуля — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
рослинне масло — 2 ст. л.;
сіль;
пучок петрушки;
гілочки базиліка — 2-3 шт.
Приготування.
У помідорів зняти шкірку. Для цього зробити на кожному хрестоподібні надрізи та залити гарячою водою. Залишити на кілька хвилин, потім воду злити та залити холодною. Після цього шкірка з помідорів буде легко зніматися. Помідори нарізати невеликими кубиками.
Часник і цибулю почистити. Часник нарізати пластинками, цибулю — кубиками.
Розігріти олію, обсмажити часник до золотистого кольору і дістати. Викласти цибулю та смажити до м'якості.
Додати помідори. Тушкувати овочі близько 20 хвилин на слабкому вогні, періодично помішуючи.
М'ясо та сало нарізати невеликими кубиками. Обваляти в борошні та поставити обсмажуватися на окремій сковороді. Коли з'явиться скоринка, зменшити вогонь, додати сіль, перець і кілька столових ложок води. Дочекатися випаровування рідини та викласти до м'яса томатний соус.
Тримати підливу на вогні кілька хвилин. Додати сіль, перець, базилік і дрібнонарізану петрушку, перемішати та вимкнути.
Підлива чудово поєднується з картопляним пюре та відвареним рисом.
Інгредієнти:
яловича печінка — 700 г;
сметана — 300 г;
вода — 300 мл;
твердий сир — 150 г;
борошно — 30 г;
зелена цибуля (пучок) — 1 шт.;
цибуля — 2 шт.;
олія;
приправи з трав;
сіль;
перець.
Приготування.
Цибулю почистити й нарізати півкільцями. На сковороді розігріти трохи олії, обсмажити цибулю до прозорості.
Нарізати яловичу печінку довільними, невеликими шматочками: соломкою, кубиками чи скибочками. Обваляти в борошні та перекласти до цибулі. Обсмажувати до появи на печінці золотистої скоринки.
Сир натерти та з'єднати зі сметаною. Додати 300 мл гарячої води, сіль, перець, приправи та перемішати.
У печінку влити сметанну масу. Накрити кришкою та тушкувати 7-8 хвилин.
Зелену цибулю нарізати, висипати в печінку та вимкнути вогонь. Відставити підливу постояти. За цей час вона може загуснути.
Інгредієнти:
куряче м'ясо — 300 г;
заморожений горошок — 150 г;
вершки — 200 мл;
вода — 200 мл;
кабачок (малий) — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
рослинна олія;
сіль;
чорний перець.
Приготування.
Часник почистити та придавити ножем. Курку нарізати тонкими брусочками, кабачок — півкільцями.
На сковороді розігріти трохи олії й обсмажити часник до золотистості. Потім його дістати, але викласти на сковороду курку. Посолити, поперчити та смажити її до появи легкої скоринки.
Коли курка буде готова, додати нарізані кабачки та горошок. Тримати все разом під кришкою кілька хвилин, щоб овочі трохи розм'якшилися, але залишилися соковитими.
Влити в сковороду вершки, воду та перемішати. Довести підливу до закипання та вимкнути.
Смачного!
Більше новин читайте на GreenPost.