Догори
Дати відгук

Плавуче звалище на одній із найкрасивіших річок Європи: ось як через людей страждає мальовниче балканське місто (ФОТО)

Туристи спочатку помічають звалище сміття й роблять негативні коментарі — це впливає і на туризм, і на місцевих жителів.

2 хв на прочитання13 Січня 2024, 15:44
Тонни сміття, зокрема пластикові пляшки, використані шини та різні неорганічні відходи, на річці Дрина у Вишеграді, Боснія та Герцеговина, 5 січня 2024 року. Фото: Reuters Тонни сміття, зокрема пластикові пляшки, використані шини та різні неорганічні відходи, на річці Дрина у Вишеграді, Боснія та Герцеговина, 5 січня 2024 року. Фото: Reuters
Поділитись:

Відвідувачів мальовничого історичного міста Вишеград на сході Боснії в першу чергу зустрічає вид величезного плавучого звалища відходів, що застрягло в глибоких бірюзових водах каньйону річки Дрина. Тонни плаваючого сміття, переважно пластикових пляшок, становлять загрозу для місцевої економіки, що базується на туризмі, а також існують побоювання щодо впливу на здоров'я людей, коли сміття зрештою спалять. Про це розповідає Reuters.

Дрина протікає через Чорногорію, Сербію і Боснію, де Вишеградська ГЕС близько 20 років тому побудувала імпровізований бар'єр зі старих нафтових бочок у глибині каньйону, щоб захистити свою греблю від сміття, яке несе річка.

«Тут близько 5 000 кубометрів різних видів відходів. Сміття надходить зусібіч, і ця картина, на жаль, повторюється щороку», — говорить Деян Фуртула з Екоцентру Вишеград, вказуючи на сміттєвий бар'єр.

Фуртула каже, що сміття, яке також включає випадкові побутові прилади, несеться з приток Дрини, розташованих вище за течією, де підвищення рівня води після сильних дощів або снігу змиває сміття з довколишніх звалищ у річку.

«У річці Дрина можна знайти буквально все, про що тільки можна подумати... мертвих тварин, медичні відходи, автомобільні запчастини. Ми є своєрідним регіональним сміттєзвалищем, тому що це сміття виробляється не жителями Вишеградської четвірки, а жителями міст, розташованих вище за течією річки», — каже Фуртула.

За його словами, токсичні відходи загрожують делікатній екологічній системі річки, а при спалюванні — і повітрю, яким дихають жителі та гості Вишеграду.

«Це велика катастрофа і сором для всіх нас», — сказав Фуртула, додавши, що екологи підозрюють, що річка також забруднена важкими металами, і що цього року буде проведений ретельний аналіз води.

Фото 1/6

Власники та працівники готелів і ресторанів у Вишеграді, відомому своїм мостом османської епохи, який прославив югославський лауреат Нобелівської премії з літератури Іво Андрич, також скаржаться на те, що звалище відходів шкодить туризму.

«Туристи спочатку помічають звалище сміття в Дрині і роблять негативні коментарі — це впливає як на туризм, так і на людей, які тут живуть», — сказала Діяна Раїч, головний адміністратор готелю Andricev Konak.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.