Догори
Дати відгук

Український сир дорожчає, імпорт зростає

Особливо вразливими є сегменти «білих» і плавлених сирів

1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

На початку осені українські виробники сиру, попри загальноєвропейські тенденції, підняли ціни на свій товар, що призвело до посилення конкуренції з імпортною продукцією. За даними аналітиків ІНФАГРО, ця ситуація змушує українських виробників шукати нові ринки збуту за кордоном.

Ціновий розрив і зростання імпорту

  • Цінова невідповідність: За останній місяць сир у країнах ЄС подешевшав на понад 10%, тоді як в Україні подорожчав на 5%.
  • Зростання імпорту: Через цю різницю в цінах у серпні імпорт сиру зріс на 10% порівняно з липнем, значно збільшивши свою частку на українському ринку. Очікується, що восени ця тенденція збережеться.
  • Конкуренція: Особливо вразливими є сегменти «білих» і плавлених сирів, де імпорт вже займає значну частку ринку, витісняючи вітчизняні продукти.

Експорт — як порятунок

Попри труднощі на внутрішньому ринку, українські виробники активно нарощують експорт. Продажі напівтвердих сирів на зовнішні ринки минулого місяця зросли на 16% порівняно з минулим роком.

Однак, навіть попри позитивну динаміку експорту, обсяг імпорту в цій категорії досі вдвічі перевищує експортні показники.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро