Догори
Дати відгук

План зі скорочення викидів промислових підприємств не почне працювати — Абрамовський

Солідарний з очільником Міндовкілля й керівник уряду Денис Шмигаль, який заявив про перенесення строків модернізації ТЕС на 2023 рік.

2 хв на прочитання25 Лютого 2021, 12:25
Уряд продовжує відкладати план зі зменшення шкідливих викидів у атмосферу в довгу шухляду Уряд продовжує відкладати план зі зменшення шкідливих викидів у атмосферу в довгу шухляду
Поділитись:

Національний план зі скорочення викидів промислових підприємств може не запрацювати й цього року, адже на його виконання не передбачено фінансування. Про це заявив Міністр захисту довкілля і природних ресурсів Роман Абрамовський.

Заява очільника Міндовкілля обурила депутата Київради VIII скликання Костянтина Ялового. На своїй Facebook-сторінці депутат проаналізував, кому вигідно, щоб небезпечні аглофабрики та коксохіми диміли й надалі. 

«Ви справді мали на увазі не декларацію, стратегію чи ще якусь абстрактну рекомендацію, а саме «План» — що за визначенням передбачає продуману послідовність кроків? Тобто ухвалюючи важливий національний документ, який розробляли за підтримки експертів Євросоюзу, урядовці не врахували таку дрібничку як фінансування?» — запитує Яловий.

На думку Ялового, чинному урядові вигідно «не сваритися» із власниками промислових гігантів і не змушувати їх витрачатися на модернізацію виробництва. Тому втілення в життя Нацплану зі скорочення викидів увесь час ховають у довгу шухляду.

«Це зручно: якщо Національний план скорочення викидів знову провалиться, новий уряд зможе посилатися на «попередників» і вчергове відкласти його виконання. Українські ж громадяни, десятки тисяч з яких щороку помирають від хвороб пов’язаних із забрудненням повітря, можуть і почекати», — написав Яловий.

Нагадаємо, що Національний план був затверджений ще у  2017 році. Він передбачає необхідність екологічної модернізації енергоблоків теплових електростанцій, на які потрібно витратити понад 4,1 мільярда євро. Також у Нацплані прописані зміни  до нормативів допустимих викидів шкідливих речовин теплосиловими установками, номінальна потужність яких перевищує 50 МВт. 

Початок екологізації великих промислових підприємств декілька разів переносили. Вперше це зробили у липні 2019 року.

А днями прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що, на жаль, попередні уряди підписали Національний план без економічного обґрунтування та розрахунків. Тому модернізувати промислові підприємства та ТЕС почнуть лише у 2023 році.

Як ми писали раніше, відтермінування строків модернізації обладнання, яке б дало змогу підприємствам зменшити шкідливі викиди в атмосферу, через, нібито пандемію коронавірусу,  вигідно як власникам промислових гігантів, так і державі. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання5 годин тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання7 годин тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання8 годин тому
 Європарламент схвалив нові правила екодизайну
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання11 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання12 годин тому
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитання14 годин тому
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання16 годин тому
Рутарій — перетворення відходів на мистецтво природи (ФОТО)
1 хв на прочитання16 годин тому