Цукор vs мед: фітнес-тренер розповідає, який продукт краще допомагає схуднути
Адже слід враховувати багато аспектів.
Фітнес-тренер Віктор Мандзяк влаштував «двобій продуктів», оцінюючи два харчові продукти «на право з’являтися на столі індивіда, який прийняв тверде рішення надати своєму тілу миловидних контурів — схуднути».
Спортсмен нагадує, що на дієті рекомендується замінити цукор на мед. Дієтологи, фахівці із правильного харчування, нутриціологи та тренери з фітнесу акцентують на цьому увагу.
Віктор Мандзяк показав, наскільки виправдана ця рекомендація.
«Скільки цукру в цукрі? А в меді?» — запитує він.
- Цукор — 100 % сахароза.
- Мед — 80 % по суті та ж сахароза (сахароза + глюкоза + фруктоза).
«Чи є суттєва різниця між 100 і 80? Як на мене, ні: і в цукрі, і в меді цукру багацько», — говорить Віктор Мандзяк.
Калорійність (на 100 г):
цукор — 400 ккал;
мед — 330 ккал.
«Чи суттєво відрізняється 400 і 330? Різниця, звісно, є, але вона не така вже й суттєва», — вважає спортсмен.
Окрім того, ще мед кращий за цукор тим, що містить 17 % води (тоді як цукор сухий), а ще вітаміни та мінерали.
«Мед містить вкраплення мікронутрієнтів, тоді як цукор чистий 100 % дисахарид, як-то кажуть — «пусті калорії». Але в меді лише сліди мінералів та вітамінів. А про особливу користь меду ми знаємо від пасічників, які фест як ся печут за наше здоровля», — іронізує Віктор Мандзяк.
Ціна меду та цукру також відрізняється, причому доволі суттєво:
- цукор ~ 30 грн/кг;
- мед ~ 150 грн/кг.
Але, крім економії, спортсмен говорить про ще один аспект — про романтику.
- Цукор. «На страшних фабриках, штучно, зовсім не романтично виготовляють «білу смерть».
- Мед. «Бджілка, швиденько махаючи крильцями, літає полями-лісами в пошуках нектару. Збирає його, а потім виригує. Романтика...»
Підбиваючи підсумки, Віктор Мандзяк приходить до висновку, що мед трохи корисніший продукт ніж цукор. Але, враховуючи високу кількість простих цукрів та не менш високу калорійність обидвох продуктів, «на етапі звуження талії як і цукор так і мед варто вживати помірковано».
«Для схуднення такі продукти як мед, цукор та сухофрукти (сухофрукти дуже схожі на мед за хімічним складом) вживати слід у невеликій кількості, суттєвої різниці ні в калоріях, ні у вуглеводах, ні навіть у вітамінах і мінералах для організму загалом не буде. Тому женіть від хати тих адептів правильного харчування разом з їхніми «здоровими» рецептами «натуральних» солодощів. Їжте по-людськи! Якщо вам не смакує мед у каві, не мучте себе на марне, додайте цукор. Але якщо вам більше смакує продукт бджільництва — смакуйте ним», — радить Віктор Мандзяк.
Також фітнес-тренер розповідає, як позбутися зайвої ваги, не уникаючи жодних продуктів харчування.