Догори
Дати відгук

Перший протиковідний офіс: якою може стати нова норма

Принаймні творці антивірусних інновацій на це сподіваються.

4 хв на прочитання28 Серпня 2021, 12:58
Двері в офіс відчиняються помахом зап'ястя працівника. Фото: Genesis Двері в офіс відчиняються помахом зап'ястя працівника. Фото: Genesis
Поділитись:

Guardian розповідає про «одне з найбільш стійких до вірусів робочих місць у світі» — офісну будівлю в Бухаресті, яка носить назву Н3.

Серед розробників офісів нового покоління — провідна румунська компанія з нерухомості Genesis, також орендодавець H3. Більше десятка інших будівель, від США до Сінгапуру, перебувають у процесі отримання сертифіката імунітету. Будівля Н3, як найбільш захищений наразі простір, виступає як шоу-рум, включаючи всі 135 рекомендованих заходів. Творці сподіваються, що це стане новою нормою в дизайні офісів.

Фото: Genesis

Двері відчиняються порухом зап'ястя. Червоною лінією позначено місце, на якому слід стояти, щоб камера з термопарою на відстані 2 м просканувала прибульця на наявність ознак лихоманки. Ті, хто має «зелене світло», можуть слідувати по коліях до самоочисного підйомника, наступити на одну з двох опор для ніг і транспортуватися через будівлю, знаючи, що система дезінфекції ультрафіолетового освітлення, встановлена ​​у вентиляційних шахтах, дезінфікує міжповерховий простір.

Того ж, чия голова блимає на екрані червоним кольором, «імунний стюард» із пластиковою рукавицею відвозить у сусідню кімнату карантину: скляну коробку з тривожною кнопкою та власною внутрішньою системою вентиляції, ізольованою від решти будівлі.

Апарат «Вірускіллер» на стіні, який має три рівні потужності вентилятора, обіцяє видалити все неприємне, наприклад, забруднювальні речовини, цвіль або спори, які можуть заражати повітря, а резервне копіювання забезпечується дезінфікуючим ультрафіолетовим випромінюванням на стіні.

Самоочисні кнопки підйому. Фото: Genesis

Оскільки спілкування вважається ключовим, співробітників рекомендується використовувати великий екран у вхідному фойє, який називається цифровим подвійним дисплеєм, щоб «відчути пульс будівлі», як каже ІТ-менеджер Genesis Драгош Козма. Він демонструє детальну 3D-карту всієї будівлі з точками дотику, що демонструють масив заходів «підвищення імунітету».

Персоналу пропонується перевірити все: від того, скільки пляшок спирту залишилося в шафі магазину, до того, скільки радону, летких органічних сполук, вуглекислого газу або яка вологість всередині будівлі. Можна порівнювати рівні на різних поверхах і з попередніми днями, або переглядати відеоролики, що пояснюють принцип роботи очисника води зворотного осмосу в погребі, технологію машини «Вірускіллер» або датчики, встановлені для запобігання хворобі легіонерів, яка була виявлена ​​у трубах під час блокування.

Цифровий подвійний дисплей дає змогу працівникам детально перевірити імунний статус свого офісу. Фото: Genesis

В інших місцях простіші заходи вмикають двері, обладнані насадками, що дають змогу їх відчиняти ліктем. Арматура та підлога мають максимально закруглені краї, оскільки менше кутів означає, що мікроби мають менший шанс зібратися.

Туалетні кабіни — від підлоги до стелі, оскільки найбезпечнішим для людей вважається перебувати у власній кабіні з кондиціонером, оскільки від наступного туалету немає рекомендованої відстані 2 м. Вночі робот заввишки 1,2 м перетинає будівлю, використовуючи ультрафіолетове світло для дезінфекції та ліквідації патогенних мікроорганізмів. Протягом дня іони перекису водню викидаються зі стратегічних точок вентиляційної системи: на стелі встановлені прозорі панелі, щоб можна було побачити механізм.

Двері можна відчинити ліктем. Фото: Genesis

Генеральний директор Genesis Лівіу Тюдор каже, що співробітників усе одно заохочуватимуть використовувати низькотехнологічний метод «перехресної вентиляції»: простіше кажучи, регулярно відчиняючи вікна.

Але у своєму власному офісі Тюдор формулює свою концепцію «здорової будівлі» як наступний логічний крок в історії адаптації архітектури до небезпек.

«Спочатку були дахи та стіни, пізніше з’явились сейсмічні та протипожежні кодекси, а нещодавно — заходи щодо подолання забруднення та підвищення стійкості будівель. Зараз, в епоху пандемії, настав час змусити їх адаптуватися до цього та до інших загроз, чи то бактеріологічні, чи токсикологічні. Недостатньо буде просто розсунути письмові столи», — каже він.

Також ми розповідали про навчальний рік — 2021: що буде не так, як раніше.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.