Догори
Дати відгук

Перевірка Дарницької ТЕЦ закінчиться пшиком – екологи

Час для перевірки вибрано невдало

10 хв на прочитання05 Серпня 2020, 16:11
фото з сайту ДЕІ фото з сайту ДЕІ
Поділитись:

Екоінспектори нарешті – з четвертої спроби – потрапили на територію одного з найбільших забруднювачів столиці – Дарницької ТЕЦ. Зараз тривають забори проб, перевірки документів тощо. Керівник ДЕІ Андрій Мальований вважає, що це – успіх.

«Разом з народним депутатом Олександром Маріковським, депутатом Київради Костянтином Яловим, представниками громадськості та ЗМІ вдалося розпочати перевірку Дарницької ТЕЦ. Це стало можливим завдяки особистому втручанню Голови Держекоінспекції Андрія Мальованого та успішним переговорам з керівництвом підприємства», - повідомила Державна екологічна інспекція у своєму ФБ 1 серпня.

Олександр Маріковський, Андрій Мальований та Костянтин Яловий очікують, поки їх пустять на Дарницьку ТЕЦ. Фото ДЕІ

Чому ж не пускали і чому нарешті пустили екоінспекторів. Офіційна версія керівників ТЕЦ – бо був карантин і вони не були готові приймати велику групу людей. А от тепер приготувалися, та й карантин послабшав – от і пустили.

Справа про 4 мільйони

А може справа у іншому? Одна з попередніх перевірок обійшлася Дарницькій ТЕЦ у чотири з гаком  мільйони гривень (4 402 910,81). Щоправда, сума ця, схоже, досі не сплачена.

У квітні цього року Держана екологічна інспекція Столичного округу намагалася присоромити власників підприємства і справити борг.

депутати Київради часто бувають на Дарницький ТЕЦ. Але що з того толку?

«ТОВ «Євро-Реконструкція» (це власники Дарницької ТЕЦ – ред.) за даними Міністерства енергетики та захисту довкілля входить до переліку суб'єктів господарювання є найбільшими забруднювачами довкілля по викидах в атмосферне повітря за 2018 рік.

За результатами останньої перевірки ТОВ «Євро-Реконструкція» були розраховані збитки та пред’явлено претензію про відшкодування збитків у розмірі 4 млн. 402 тис. 910 грн. 81 коп. заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів..

Зважаючи на важкий для країни час розраховуємо на свідомість менеджменту ТОВ «Євро-Реконструкція» та очікуємо на відшкодування заподіяних збитків у розмірі 4 млн. 402 тис. 910 грн. 81 коп», - повідомила тоді ДЕІ округу.

На той момент ДЕІ Столичного округу очолював Сергій Волков, який прийшов на посаду з громадського сектору. Він за підтримки тодішнього голови ДЕІ та одного з народних депутатів тричі намагався провести перевірку. Але це йому не вдалося.

«Після того, як нас не допустили першого разу, керівництво ТЕЦ стверджувало на засіданні комісії Київради, що наступного разу пустять, що в них немає жодних порушень, дим із труб кращий за повітря в Києві й майже корисний для киян. Це навіть на відео зафіксовано. Однак і вдруге, й ось утретє нас знову не допустили. І ми не змогли ані обстежити підприємство, ані взяти проби та аналізи. Дарницька ТЕЦ допотопна, вугільна, і вже давно працює із порушенням екологічних норм. Там немає сучасних фільтрів для уловлювання викидів. Окрім диму з труб, звідти по Києву ще розноситься пилюка із золовідвалів. Коли спекотна, суха і вітряна погода – усе це летить у сусідні житлові райони. Такі золовідвали мають перебувати під шаром води. Однак керівництво підприємства не дуже цим переймається», – розповів згодом Волков журналістам  Укрінформу.

Немає людини – немає проблеми

Новий голова ДЕІ Андрій Мальований перевів Волкова на посаду першого заступника керівника ДЕІ Тернопільської області. І узявся сам домовлятися з підприємством про перевірку. Як бачимо, успішно.

А ще – настало літо. Гріти батареї не треба (ТЕЦ – це ж теплоелектроцентраль, тобто – підприємство, яке виробляє як електроенергію, так і тепло, що подається трубами до житлових будинків та інших споруд міста). З шести агрегатів Дарницької ТЕЦ чотири працюють на вугілля, два – на газі. Вугільні (з яких тільки один має обладнання для вловлювання шкідливих домішок у викидах) зараз на ремонті або профілактиці. А от газові – працюють. Але там викиди у порівнянні з вугільними – незначні.

дуже добре видно, де дим з вугільного блоку, де - з газового, коли вони працюють одночасно. Фото Hajdukov Viktor

Є ще золовідвал, який пилить і теж труїть киян, особливо з сусідніх районів. Вочевидь, на підприємстві потурбувалися його належним чином обводнити, тож тут теж навряд чи будуть якісь великі проблеми.

Історія з цією ТЕЦ дуже давня і непроста, Київрада постійно переймається цим питанням.

«Дарницьку ТЕЦ звели ще в 1954 році за межами міста, а зараз вона опинилась в центрі житлової забудови. До того ж вона єдина в Києві працює на вугіллі. Це найнебезпечніший для екології ресурс. Труби ТЕЦ викидають в атмосферу оксид вуглецю, оксид азоту, бензапірен, діоксид сірки та діоксид азоту. Великою проблемою є утилізація шлаків, що залишаються після спалювання вугілля», - розповів GreenPost голова Комісії з питань екологічної політики Костянтин Яловий.

Депутат сподівається в результаті перевірки побачити реальну картину тої шкоди, яку Дарницька ТЕЦ завдає місту й киянам.

«Переконаний, що єдиною прийнятною перспективою роботи цього підприємства є його модернізація і переведення на інші ресурси генерації енергії. Бо те, що відбувається сьогодні - це ганьба для Києва і загроза для здоров’я та життя тисяч людей», - додає Костянтин Яловий.

Киянам ця ТЕЦ добряче дошкуляє.

«Мешканці Дарницького та Дніпровського районів неодноразово звертались до постійної комісії з питань екологічної політики Київради, яку я очолюю, зі скаргами, що дихати їм просто нема чим», - розповідає депутат Київради.

без масок на територію ТЕЦ не пускають. Фото ДЕІ

А що скажуть народні депутати?

Зробити безпечнішою Дарницьку ТЕЦ давно намагається народний депутат Олександр  Маріковський. Він намагався і намагається допомогти ДЕІ таки перевірити ТЕЦ. А також очолив створену при Комітеті з екополітики ВРУ робочу групу, яка мала би займатися оздоровленням ситуації навколо цього підприємства. Щоправда, назвати роботу групи продуктивною я би не узявся.

Майже чотири року тому Маріковський, як активіст «Автомайдану», брав участь у зйомках відеоролика про проблеми Дарницької ТЕЦ.

«Активістами "ЕкоМайдан" викрито екологічний злочин. У Дарницькому районі Києва Дарницька ТЕЦ майже повністю засипала озеро Гарячка отруйною вугільною золою. Без жодних дозвільних документів ТЕЦ засипає зелену зону столиці. У 100 метрах працює дитячий садок», - написали під відео тоді автори зйомки.

Сам Олександр Маріковський, який тоді ще не мав мандату, вірив як у свою правоту, так й в успіх кампанії за екологічну чисту ДТЕЦ.

«Так, ми маємо усі необхідні документи. З екологічної інспекції, Київської міської ради, Дарницької районної адміністрації. Окрім того, ви можете самі пересвідчитись про масштаби лиха, відвідавши Озеро Гарячка. Якщо виконуються норми безпеки і не закриваються очі на екологічні злочини, то може ТЕЦ бути досить безпечною. На озері ніхто нічого будувати не буде. Буде відновлена зелена зона. Сьогодні зустрічалися з представником власника», - написав він тоді.

У коментарях одні глядачі підтримали активістів, інші давали поради, треті песимістично пророкували безперспективність боротьби за чисте повітря і воду.

«Жив раніше неподалік, лазили тими місцями. Там завжди було звалище, озеро було вкрите метровим шаром плаваючого сміття. Не розумію чому всі так бунтують проти того щоб на цьому місці щось побудували, озеро вже давно ніякими силами не відновити, а так може хоч трохи інфраструктури з'явиться. І ще: хлопці, підніміть проект станції, там же має бути розписано куди спочатку планувалося дівати відходи, і наполягайте або на дотриманні початкового проєкту, або на його зміні», - написав Ігор Пронько.

«Будинки зведені в санітарно захисній зоні, чому ви це питання не порушили, про незаконне їх будівництві і хто дав на це дозвіл? Ну добийтеся закриття ТЕЦ, в чому я дуже сумніваюся. Зараз тепло, а зима прийде і коли люди відчують холод в своїх будинках, так я думаю вони самі прибіжать просити відновити роботу ТЕЦ і їм на той момент навіть пил заважати перестане. Взимку з холодними батареями думаю буде не дуже весело. Перед тим як роздмухувати проблему, не сперечаюся вона є і її потрібно вирішувати, бо сам живу в цьому районі, але ця проблема не в такому масштабі, як в вашому трилері, а вона перебільшена. Це схоже на чиєсь замовлення. Ну і для початку почитайте звідки і навіщо там з'явилося дане озеро і найголовніше яким чином (природним або штучним) і хто в якому році виділив цю територію для скидання золошлаків, які, до речі, можна використовуватися в будівництві та й частина побудованих в 80-х роках будинків в цьому районі стоїть на цій же золі. Проблему вирішувати треба не закриттям ТЕЦ, а альтернативними способами, а то судячи з ролика йде переділ бізнесу або війна за територію на якій хочуть побудувати чергові будинки», - розлого коментує Олександр Войтович.

А були й такі, що запевняли: варто підійти до справи з головою, так ще й «наварити» можна.

«В Україні працює більше 10 великих ТЕС на вугіллі (які набагато потужніші Дарницької ТЕЦ) і ніхто там не помер. Для великого міста ТЕЦ, яка працює на вугіллі або газі дуже вигідна, бо має більший ККД, ніж ТЕС! Потрібно повернути ТЕЦ в держвласність і встановити нове, сучасне, устаткування такого типу. Наприклад три блоки Т-100 на газі або вугіллі. А те брудне озеро лише шлаковідвал, на якому збираються продукти згоряння палива, яке в подальшому можна використовувати при будівництві будинків (шлакоблоки) і будівництві доріг!», - повчає Максим Рябозей.

Нинішня перевірка триватиме ще півтора тижні. Чим вона закінчиться? Поживемо – побачимо що буде: чи торба, чи мішок.

Як ми вже писали, у червні 2019 року Державна екологічна інспекція з метою врегулювання досудового господарського спору звернулася до ТОВ «Євро-Реконструкція» (власники Дарницької ТЕЦ) з претензією про відшкодування збитків у розмірі 4 402 910,81 грн.  заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів.

Але отримати ці гроші держава так і не змогла. Незважаючи на підтримку з боку депутатського корпусу та Мінприроди. Не вдалося домогтися й більш важливого – екологічної безпеки у цій частині столиці, покращення якості довкілля, зокрема – повітря. ТЕЦ продовжила працювати як працювала – викидаючи чорний дим і збільшуючи свої золовідвали, що спричиняє численні нарікання громадян.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко