Догори
Дати відгук

Історія про 4 мільйони або що приховує Дарницька ТЕЦ

Як нова влада бореться зі старими проблемами

12 хв на прочитання01 Травня 2020, 16:46
Дарницька ТЕЦ, фото КМДА Дарницька ТЕЦ, фото КМДА
Поділитись:

У червні 2019 року Державна екологічна інспекція з метою врегулювання досудового господарського спору звернулася до ТОВ «Євро-Реконструкція» з претензією про відшкодування збитків у розмірі 4 402 910,81 грн.  заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів.

Але отримати ці гроші держава так і не змогла. Незважаючи на підтримку з боку депутатського корпусу та Мінприроди. Не вдалося домогтися й більш важливого – екологічної безпеки у цій частині столиці, покращення якості довкілля, зокрема – повітря. ТЕЦ продовжила працювати як працювала – викидаючи чорний дим і збільшуючи свої золовідвали, що спричиняє численні нарікання громадян.

Нові люди, нове завзяття

У 2019 до влади прийшла нова команда, нові люди. Вже незабаром після подання претензії змінився керівник ДЕІ.  Обрали новий парламент. Екологічне міністерство попри категоричні заперечення громадськості та фахівців згібридили з енергетичним, утворивши Міністерство енергетики та захисту довкілля, давши йому нового очільника. Нова влада і нові чиновники з новими силами узялися вирішувати наболілу проблему.

фото КМДА

24 лютого 2020 голова Комітету з екологічної політики Олег Бондаренко повідомив про створення робочої групи, яка мала нарешті змусити Дарницьку ТЕЦ працювати екологічно. Робочу групу очолив заступник голови Комітету Олександр Маріковський.

«Отримав звернення від громадян, що у Дарницькому районі Києва впродовж багатьох років складна екологічна ситуація, яка зумовлена господарською діяльністю ТЕЦ-4 (теплоелектроцентраль).

Вивчивши питання, ініціював створення робочої групи Комітету щодо стану впливу на довкілля діяльності Дарницької ТЕЦ. Така пропозиція отримала підтримку членів комітету та громадських організацій, що були присутні на засіданні. Склад нової робочої групи буде остаточно затверджено на одному з найближчих засідань Комітету», - написав Олександр Маріковський у той день у своєму Facebook.

У коментарях громадяни активно підтримали наміри депутатів навести лад, хоча й застерігали, що задача непроста. «Олігархи – такі олігархи, не по зубам простим депутатам», - написав один із коментаторів.

В.о. голови Держводагентства Михайло Хорєв нагадав, що історія давня і багатогранна.

«Ми в суд на них (на ТЕЦ-4) подали, ще у 2018. вони заблокували розгляд справи по суті», - повідомив Михайло Хорєв.

На депутатську групу покладалося багато сподівань.

«Дякуємо! Може нарешті буде розкрита причина їдкого смогу, який накриває останнім часом Березняки й Позняки, від якого немає чим дихати», - написала Наталя Мамченко.

На що ветеран державної служби Валерій Гузей відповів: є проблеми з отриманням якісних даних про забруднення: «Старі радянські методики уряд Яценюка відмінив, а нові ще не затверджені. СЕС (санепідемстанцію – ред.) ліквідували, при Держспоживзахисту зліпили щось неоковирне. От і спробуй щось доведи».

Важливий штрих додав Гліб Стригуненко.

«Дарницька ТЕЦ має зобов'язання зменшити викиди вже в 2021 році відповідно плану зменшення викидів, який група головних спеціалістів Міністерства всупереч шаленому тиску затверджувала разом з Енергетичним Співтовариством в 2016. Результати роботи Комісії будуть більш повні якщо нагадати профільному міністерству про цю проблематику та запитати документ, який Дарницька направляла в міністерство (про зобов'язання зменшити викиди)», -  зазначає Гліб Стригуненко.

Екоінспекція дуже просить

Другого квітня Державна екологічна інспекція Столичного округу нагадала у своєму Facebook про нараховані Дарницькій ТЕЦ, а точніше - ТОВ «Євро-Реконструкція» (ЄДРПОУ 37739041), збитки і у розмірі 4  402  910, 81 грн, заподіяні державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів. І дуже ввічливо попросила підприємство заплатити.

«Ми розуміємо важливість виробництва теплової та електричної енергії, але дотримання вимог природоохоронного законодавства є обов’язковим», - ідеться у пості ДЕІ.

Також екоінспектори нагадали, що за даними Міністерства енергетики та захисту довкілля ТЕЦ-4 входить до переліку суб'єктів господарювання, які є найбільшими забруднювачами довкілля по викидах в атмосферне повітря за 2018 рік.

У коментарях до цього посту громадяни зазначили, що просто нагадувати та звертатися до совісті забрудників – марна справа, потрібні рішучіші дії.

«Інформую шановну екоінспекцію, що на Дарницькій ТЕЦ теплогенерація газифікована. А от електрогенерація - на твердому паливі. З усіх 4 запланованих електрофільтрів встановлений лише один, а системи газоочищення взагалі немає», - пояснює суть проблеми читач з ніком Αλέξανδρος τόμος

Екобот показує жахливе забруднення повітря біля Дарницької ТЕЦ

«А здоров’я людям хто поверне? Скільки жахливих і задушливих ночей моя дитина пережила! І навіть зараз вікна не відкрити!!!», - обурюється Ольга Куреша.

На що керівник ДЕІ Столичного округу Сергій Волков відповідає, що нагадуваннями робота ДЕІ не обмежується.

«Є позови, вимоги плюс співпраця з прокуратурою. Працюємо комплексно!», - повідомляє Сергій Волков. Але детальнішої інформації не надає, як і копій документів.

Експерти засідали

Третього квітня відбулося засідання робочої групи щодо стану впливу на довкілля діяльності Дарницької ТЕЦ в м. Києві. Про це написав Олександр Маріковський.

«Нам вдалось зібрати фахову експертну групу та провести перше засідання робочої групи в розширеному форматі з залученням представників ТОВ «Євро-реконструкція» (Дарницька ТЕЦ), Державної екологічної інспекції, Державної екологічної інспекції Столичного регіону, Київської міської державної адміністрації, Верховної Ради Україні та громадськості.

Мали велику дискусію щодо реального стану діяльності ТЕЦ та нанесення шкоди довкіллю такою діяльністю. Обговорили та затвердили з колегами план подальших дій та майбутніх заходів», - повідомив заступник голови Екокомітету ВРУ.

Але ні самого плану дій, ні стенограми засідання поки що ніхто не бачив. Хоча у частини громадян перспективи вирішити проблему викидів ТЕЦ усе ще викликають відгук.

«Розміщення та робота вугільної електростанції 1954 р.н. посеред міста мільйонника – це анахронізм. У Європі такого немає, а у нас - аж дві, Дарницька ТЕЦ у Києві та Придніпровська ТЕС у Дніпрі. І обидві - без належних систем очищення димових газів і без сухого золошлаковидалення», - пише у коментарях Віктор Гайдуков.

Він також посилається на Основний закон.

«Абзац 7 ст. 41 Конституції України чітко визначає, що "Використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі". До сьогодні владі було практично байдуже до цього, бо у жодній посадовій доповіді ви не знайдете нічого поганого за цей прибутковий бізнес на кістках людей.

Що профільний екологічний комітет ВРУ нарешті взявся за це - прорив. Хоча супротивників цьому досі чимало, і вугільно-крадійське лобі має більш ніж значну силу», - додає коментатор.

Нова влада перейшла до справ

30 квітня 2020 року інспектори Державної екологічної інспекції (ДЕІ) Столичного округу на підставі звернення фізичної особи та за погодженням Державної екологічної інспекції України намагалися провести позапланову перевірку Дарницької ТЕЦ.

Мер Києва на Дарницькій ТЕЦ два роки тому. Про боротьбу із забрудненням від цієї ТЕЦ від КМДА давно нічого не чути. фото КМДА

Але співробітники підприємства саботували перевірку. Та ще й звинуватили перевіряльників у некомпетентності.

«Сьогодні 30 квітня 2020 року народний депутат України від політичної партії «Слуга Народу» Олександр Маріковський та представники Державної екологічної інспекції Столичного округу на чолі з головою Сергієм Волковим, виявили бажання здійснити позапланову перевірку на ТОВ «ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ». При цьому, Шановні не мали до того законних підстав, зважаючи на те, що представлені інспекцією документи оформленні з порушенням вимог чинного законодавства», - ідеться у дописі на Facebook ТОВ «ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ».

Також представники ТЕЦ закидають екоінспекторам нехтування правилами карантину:

«Разом з тим, звертаємо Вашу увагу, що сьогодні Держава, в особі Президента України, МОЗ та ін., щодня звертається до ВСІХ з вимогою дотримання умов карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

ТОВ «ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ» – це режимний об’єкт, що працює цілодобово, забезпечуючи життєво необхідними послугами споживачів Дніпровського та Дарницького районів м. Києва. І відповідно до Законів України в рамках вимог дотримання умов карантину, з метою запобігання поширенню на території України інфекції коронавірусу, працює, як і вся Україна зараз, в дистанційному режимі.

Згідно наказу по підприємству всі адміністративні працівники, які можуть нести професійні обов’язки відповідно до посадових інструкцій дистанційно, працюють вдома. Задля того, щоб співробітники, які залишаються працювати на станції, в умовах карантину мали можливість безпечно дістатися додому, без скупчення людей на зупинках громадського транспорту, згідно наказу по підприємству, сьогодні (30.04.2020) працюють до 13:00. Що викликало невдоволення народного депутата Олександра Маріковського та представників Інспекції.

Більше того, народний депутат Олександр Маріковський та представники Державної Екологічної інспекції Столичного округу спровокували скупчення людей, без жодної дистанції на вході до підприємства та в холі прохідної підприємства!

Варто зазначити, що в першу чергу народні обранці та державні інституції мають бути взірцями дотримання Законів України, і в умовах запобігання поширенню на території України інфекції коронавірусу, і виходячи на перевірки, і вже тоді вимагати цього від підприємств!».

Та заклинання про карантин не переконали киян, які страждають від викидів ТЕЦ

«Не бачу жодного аргументу щодо незаконності дій працівників ДЕІ при проведенні позапланової перевірки. Олександр Маріковський є заступником голови профільного екологічного комітету ВРУ, і просто виконував функцію парламентського контролю. У дописах пресслужби ДТЕЦ він, п. Волков та значна частина мешканців Дарницького району, які намагаються питати у влади за свої законні екологічні права - просто "рейдери" та "наймити"», - пише у групі «Озеро Гарячка» Віктор Худяков.

Він сатирично описує спроби працівників ТЕЦ уникнути перевірки.

«Спочатку була імітація пошуку журнала перевірок, потім головного бухгалтера, у якого він буцімто зберігається, і нарешті - мантра за "стратегічний об'єкт, надійного виконавця послуг тощо"

Представники ДЕІ Столичного округу намагалися вийти на цю позапланову перевірку на виконання наших з вами скарг, шановні кияни. Це наразі чи не єдиний вид перевірок діяльності суб'єктів господарювання, що дозволений державою протягом останніх 4-х років поспіль.

"Обурений колектив", це певно ті боти, що дописують схвальні незграбні відгуки під цією новиною від постійного учасника ТОР-100 найбільших забруднювачів країни.

Певно головною підставою недопуску представників ДЕІ до перевірки так і лишиться "гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2." Але ж інспектори прийшли на перевірку в масках!

Певно саме тому, що готувалася перевірка, Дарницька ТЕЦ:

- не вивозить золошлаки з золовідвалу за укладеним про це договором,

- останні днів 10-ть не спалює вугілля (окрім нічних змін у період з 22.00 по 04.00),

- методично поливає "окремі сухі поверхні" золошлаковідвалу...

Певно це через любов до киян та з метою боротьби з пандемією», - іронізує Віктор Худяков.

Також дописувач пропонує спосіб впливу на забруднювача.

«Може вже час ДЕІ відкликати дозволи на викиди забруднюючих речовин через унеможливлення контролю їх виконання?», закликає Віктор Худяков.

Але поки що Дарницька ТЕЦ і далі димить, не відшкодовує збитки і не звертає уваги на шпильки від громадян.

чітко видно де димові гази від спалення вугілля, а де - від газу. Hajdukov Viktor

У наступних матеріалах ми продовжимо висвітлювати небезпеку від діяльності Дарницької ТЕЦ та про те, як влада бореться за чисте повітря.

Як ми вже повідомляли, інспектори Державної екологічної інспекції (ДЕІ) Столичного округу на підставі звернення фізичної особи та за погодженням Державної екологічної інспекції України 30 квітня 2020 року намагалися провести позапланову перевірку Дарницької ТЕЦ. Але співробітники підприємства саботували перевірку. 

чітко видно де димові гази від спалення вугілля, а де - від газу. Hajdukov Viktor 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.