П’ять вітамінів, які потрібні навесні, та в яких продуктах їх шукати
За дефіциту хоча б одного вітаміну часто порушуються біохімічні процеси.
Кожен вітамін виконує свою функцію, тому людині потрібні різні. За дефіциту хоча б одного часто порушуються біохімічні процеси. Щоб важливі макро- та мікроелементи надходили до організму, необхідно повноцінно харчуватися. Раціон має містити білки, корисні жири, складні вуглеводи, вітаміни та мінерали. Для зміцнення та відновлення імунітету у весняний період особливо потрібні п'ять вітамінів. Про них розповідає championat.com.
Вітамін А. Благотворно впливає на зір, підтримує роботу імунної та ендокринної систем. У великій кількості міститься у фруктах та овочах оранжевого, темно-зеленого та жовтого кольорів, таких як:
- морква;
- гарбуз;
- болгарський перець;
- броколі;
- шпинат.
Вітамін А також міститься у продуктах тваринного походження, таких як:
- куряча печінка;
- печінка тріски;
- молоко;
- тверді сорти сиру.
Вітаміни групи В. Позитивно позначаються на обміні речовин, підтримують нервову та ендокринну системи. Вітаміни групи B можна знайти у:
- молоці та молочних продуктах;
- курячих яйцях;
- яловичій печінці;
- злакових та бобових культурах;
- червоному м'ясі;
- картоплі;
- зелених листових овочах.
Вітамін С. Стимулює імунітет, сприяє зменшенню холестерину в крові та відновлює нервову систему після стресу. Багато вітаміну С міститься в:
- квашеній та свіжій капусті;
- петрушці;
- шипшині;
- обліписі;
- лимоні, апельсині, грейпфруті;
- полуниці;
- чорній та червоній смородині.
Вітамін D. Захищає організм від застудних захворювань та грипу, підтримує роботу серцево-судинної системи та полегшує симптоми депресії.
Поповнити нестачу допоможуть прогулянки на яскравому весняному сонці (якщо дозволяє погода) та додавання до раціону деяких продуктів:
- жирних сортів риби: скумбрії, лосося, оселедця;
- червоної ікри;
- твердих сортів сиру;
- м'ясних субпродуктів: печінки, язика, серця;
- сметани, вершків, масла.
Вітамін Е. Вважається натуральним антиоксидантом: вітамін працює на відновлення клітин та стимулює імунну систему. Також він знижує ризик катаракти, артриту та серцево-судинних захворювань. На вітамін Е багаті продукти рослинного походження:
- бобові та крупи: вівсянка, гречка,
- квасоля, нут, горох;
- рослинні олії: оливкова, кукурудзяна, соєва;
- горіхи: мигдаль та кедрові;
- броколі;
- авокадо;
- арахісова паста без цукру та добавок;
- болгарський перець;
- насіння соняшника.
Також ми розповідали, як підняти гемоглобін без м’яса.