Догори
Дати відгук

Осінній суперфуд: шалена користь винограду

Цілий спектр вітамінів у гроні винограду

2 хв на прочитання06 Жовтня 2022, 13:39
 Pixabay Pixabay
Поділитись:

Усі види винограду можна вважати корисними через високий вміст міді та калію, завдяки яким він має антибактеріальні властивості, підвищує захисні сили організму.

Садівники закінчують збирання винограду, який вражає різноманітністю сортів. Ця солодка ароматна ягода має не тільки прекрасні смакові якості, а й містить цілий спектр вітамінів, мікроелементів, легкозасвоювані вуглеводи та фруктові кислоти — винну, мурашину, яблучну.

Усі види винограду можна вважати корисними через високий вміст міді та калію, завдяки яким він має антибактеріальні властивості, підвищує захисні сили організму, сприятливо впливає на роботу мозку та нервової системи. І білий, і темний виноград надають енергії, сил та допомагають організму боротися із хронічною втомою і шкірними захворюваннями.

Виноград забезпечує профілактику захворювань серця, щитоподібної залози, запобігає появі пухлин, є натуральним очисником, допомагає організму впоратися з вірусами та інфекціями. Вітаміни групи В допомагають боротися зі стресом і загострюють концентрацію уваги.

Проте корисні властивості темних і білих сортів винограду трохи відрізняються.

Білі сорти винограду багаті на фосфор, кальцій, цинк, магній. Ці ягоди здатні усунути закислення організму, поліпшити концентрацію уваги, знизити тиск, забезпечити профілактику остеопорозу.

Темні сорти — джерело заліза, завдяки чому підтримують у нормі рівень гемоглобіну в крові, корисні для тих, хто страждає від анемії. Йод регулює роботу щитоподібної залози, а бор — корисний для здоров’я жінок.

Виноград синіх сортів стимулює секрецію травного соку, має жовчогінні властивості, позитивно впливає на судини, на роботу серця, у ньому є антиоксиданти, що тонізують, і антибактеріальні компоненти. Темні сорти захищають організм від вільних радикалів.

Зелений виноград рекомендовано при захворюваннях нирок, проблемах з травленням, підвищеній утомі, катаракті. У ньому багато вітамінів і флавоноїдів.

Ягоди зеленого винограду корисні астматикам і людям із серцево-судинними захворюваннями.

Дієтологи радять їсти ягоди з кісточками та зі шкіркою, які сприяють очищенню кишечника від шлаків. У кісточках винограду оптимальна кількість вітамінів А, Е, К та природних олій, які використовуються для омолодження організму.

Цікаво, що в домашньому винограді із дрібними кислуватими ягодами може бути більше вітамінів, ніж у солодкому сортовому.

І, звичайно ж, у всьому треба знать міру. Так і з виноградом важливо не перестаратися. До ягоди з обережністю треба ставитися алергикам, людям із захворюваннями нирок, шлунково-кишкового тракту, а також тим, хто проходить певний курс лікування, треба радитися з лікарем.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.