Догори
Дати відгук

У скільки обійдеться українцям карантинний різдвяний стіл

Попри те, що святкове меню на Різдво змінилося, люди продовжують готуватися до свята та ходити на закупи.

8 хв на прочитання06 Січня 2021, 13:55
Фото: Africa Studio Фото: Africa Studio
Поділитись:

У 2021 році Україна вперше зустрічатиме Різдво Христове не так, як завжди. Адже на заваді традиційним святкуванням стали карантинні обмеження. Більшість сьогодні не потрапить на вечірню церковну службу, а медики категорично не рекомендують відпускати дітей завтра, 7 січня, колядувати з вертепом. 

Однак у традиційних 12 стравах на Святий вечір наші земляки собі не відмовляють. Щоправда, святкові страви вже не такі, як ті смаколики, які ставили на стіл наші предки.

GreenPost розібрався, що поставити на стіл на Різдво у 2021 році та скільки будуть коштувати різдвяні страви. 

Які страви традиційно ставлять на різдвяний стіл 

Українці у переддень Різдва Христового ставлять на стіл 12 страв — за кількістю апостолів-учнів Ісуса Христа, що от-от має з'явитися на світ. 

Головують на різдвяному столі кутя та узвар. Решта страв можуть різнитися залежно від регіону. Але найголовніша вимога до їжі — відсутність м'яса, адже святвечірнє частування припадає на останній день суворого різдвяного посту. 

Отож, на святковому столі мають бути:

  1. кутя — сакральна жертовна страва, що символізує єднання з Богом і світом померлих;
  2. узвар — метафоричний символ святої води, яка очищує душу та тіло; 
  3. горох — символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду;
  4. капусняк — символ єдності навколо однієї твердої основи — Христа-Бога;
  5. борщ — символізує кров вифлеємських дітей, знищених за наказом Ірода;
  6. голубці — символ Божої любові, Святого Духа. Пов'язана з назвою сакрального для християн птаха голуба;
  7. риба — у ранній християнській традиції це знак Спасителя;
  8. вареники — символізують достаток;
  9. пампушки — метафоричний символ святих на небі, які повірили в Ісуса й отримали вічне життя;
  10. гриби — символізують божественну та земну природу Спасителя;
  11. часник — знак здоров'я та очищення;
  12. пиріжки — символ, здоров’я та щастя. 

Різдво 2021: що поставлять на стіл українці

Сучасне меню для різдвяного столу відрізняється від тих наїдків, які ставили на стіл наші дідусі та бабусі ще не так давно — на початку минулого століття. Святковий стіл у переддень Різдва все більше починає нагадувати новорічний.

Так, 51 % українців цьогоріч обов'язково приготує до різдвяної вечері олів'є.  Про це свідчать результати опитування української дослідницької компанії Gradus Research. 49 % опитуваних поласують перед Різдвом смаженим м'ясом. 39 % приготують салат «Шуба» — філе оселедця, вкрите шаром картопляного пюре, буряка та майонезу. 

36 % українців придбають у магазині оселедець. Трохи менше — 34 % — нададуть перевагу смаженій рибі. 30 % приготують салат із свіжих помідорів та огірків.

У 2021 році популярність втратила традиційна різдвяна страва — вареники. Їх готові готувати лише 23 % опитуваних.

А 7,1 % українців узагалі не планують завдавати собі клопоту приготуванням святкової вечері. 

Різдвяна кутя: скільки доведеться витратити на основні святкові страви 

В середньому на святковий різдвяний стіл українці готові витратити від 500 до 1 тис. грн. Наприкінці 2020 року соціологічна компанія Gradus Research опитала 1 тис. 831 українця й отримала такі результати.

Бюджет, який українці планують витратити на Різдво в 2021 році, у 23 % опитаних становить від 100 до 500 гривень, у 38 % — 500–1000 гривень, у 21 % — 1000–3000 гривень. Приблизно 1,5 % українців хочуть витратити до 100 гривень і 4,4 % — понад 3000 гривень.

GreenPost промоніторив соцмережі напередодні свята й дізнався, скільки українці готові витратити на похід до продуктових крамниць.

«Не більше 500 грн. Ми витратилися на Новий рік. Приготую кутю, компот, візьму щось із ковбаси. Можливо, салат», — каже киянка Тамара. Святкуватиме вдома із чоловіком і дитиною.

«В нашей семье празднуют новый год, Рождество — не очень. Но в этом году на праздник приедут мои родители и родители мужа. Они консервативные. Ради них приготовлю кутью из риса, сварю компот. Если б успевала на базар за готовым, купила бы, чтоб не морчиться с готовкой», — каже Ольга. Жінка тимчасово мешкає в Києві зі своїм партнером, батьків на різдвяне святкування чекає із Запоріжжя. 

«Хотіла б, як у батьків — усі 12 страв. Узвар, кутя, пампушки, риба, голубці. Але це все не вкладеться і в 2 тисячі грн. Я — працююча пенсіонерка. Разом із зарплатою та пенсією отримую на руки 3 тис. грн. Більшість витрачаю на комунальні й ліки, ще онукам допомагаю. Тому символічно будуть кутя й узвар. Може ще дочка приготує пиріг. Сподіваюся, що вкладемося в 500 грн», — каже корінна мешканка столиці Алла

Ми вирішили пройтися великими супермаркетами Києва та дізнатися ціни на популярні продукти до різдвяного столу. 

Різдвяну кутю можна приготувати самостійно, а можна купити вже готовою. Так, 400 грамів куті різдвяної коштують у середньому 14 грн. І це лише про головний інгредієнт — крупу. Якщо купувати повний святковий набір із вкладеними родзинками, маком і медом, то за 500 грамів смаколика на касі попросять 70 грн. 

Якщо готувати страву самостійно, то вона коштуватиме дорожче. Кілограм пшона у супермаркетах Києва зараз коштує в середньому 25 грн. Якщо господиня хоче приготувати рисову кутю, то має заплатити 29 грн за кілограм цієї крупи. Найдорожче коштує кутя з булгуру: за кілограм крупи просять 30 грн. Мед із різнотрав'я можна придбати за 60 грн. Упаковка маку вагою 150 грамів потягне на 46 грн. Світлі родзинки можна придбати за 32 грн (упаковка на 150 грамів). 

Упаковку готових сухофруктів на узвар можна купити за 60 грн за кілограм. 

Ковбаса «Докторська» для салату «Олів'є» коштує 140 грн. За банку зеленого горошку вагою 500 грамів доведеться заплатити на касі в середньому 32 грн. Ціна залежить від виробника. Кілограм солоних огірків потягне на 82 грн.  На цибулю, моркву та картоплю для салату, вагою, приміром, у 3 кілограми, доведеться витратити до 15 грн.

Кілограм картоплі, яку 55 % українців обов'язково хочуть бачити на різдвяному столі, коштує 10 грн 10 коп. Куряче філе до печені чи просто картопляного пюре обійдеться у 100 грн за кілограм. 

Кілограм свиної гомілки на холодець потягне на 90 грн. Якщо готувати страву з курки, то доведеться заплатити на касі від 38 до 55 грн за кілограм. 

Кілограм оселедця коштує 71 грн. Готові шматочки філе в упаковці дорожчі. За них просять у середньому 47 грн за 250 грамів. 

Майже кілограм вареників із картоплею господині обійдуться в 50 грн. З картоплею та грибами дорожчі на 11 грн. За пів кіло вареників із сиром просять 52 грн. 

Кілограм шампіньйонів до різдвяного столу коштує 56 грн. За 500 грамів маринованих  просять у середньому 60 грн. 

За тушку риби дорадо у супермаркеті попросять 190 грн. Стільки ж коштує сібас. За кілограм готової скумбрії гарячого копчення доведеться віддати 240 грн. 

Як безпечно сервірувати різдвяний стіл під час карантину 

Навіть ті родини, для яких Святвечір — це сімейна традиція, у 2021 році вагаються, чи варто святкувати. Адже епідемія коронавірусу в Україні продовжує набирати обертів. 

Медики заспокоюють: зустрічати Різдво можна, але слід дотримуватися елементарних правил безпеки.

Запрошувати до святкового столу варто найближчих — тих членів родини, які живуть разом під одним дахом. Особливої уваги потребують літні родичі: дідусів і бабусь не варто запрошувати на гучне святкування, аби не наражати на додаткову небезпеку. Ліпше привітати їх телефоном.

Усі присутні за святковим столом мають бути в масках у той час, коли не їдять. Людина, яка готує та роздає страви й напої, повинна це робити в захисній масці та медичних рукавичках.

Варто потурбуватися про те, щоб навіть найближчі люди дотримувалися дистанції в 1,5 метра. 

У 2021 році напередодні Різдва небезпечно відвідувати святкові богослужіння в храмах. Адже там, попри карантинні обмеження, можуть бути носії коронавірусу. Краще послухати та подивитися святкову службу по телевізору чи онлайн. З цієї ж причини медики відраджують українців від традиційної різдвяної розваги — колядування з вертепом.

Раніше GreenPost вже оприлюднив для своїх читачів рецепти 12 страв на Святвечір. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання13 хвилин тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитаннягодина тому
Посадовці зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитаннягодина тому
Збитки довкіллю ДніпроГЕС Нафтопродукти
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання2 години тому
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання3 години тому
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання3 години тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Допоможе знизити тиск: лікарі назвали найкращий продукт для гіпертоніків
1 хв на прочитання5 годин тому