Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Оптимальний час для сніданку: дієтолог розповідає, коли їжа стає найкориснішою для здоров’я

Оптимальний час для сніданку: дієтолог розповідає, коли їжа стає найкориснішою для здоров’я

Пропускати сніданок шкідливо для здоров'я та фігури, а сідати за стіл найкраще в першу годину після пробудження.

2 хв на прочитання28 Січня 2023, 07:37
Поділитись:

Сніданок називають найкориснішим і найважливішим прийомом їжі. Від нього багато в чому залежить, як ви почуватиметеся протягом дня і скільки всього зможете встигнути. Але важливо не тільки, що їсти вранці, а й о котрій.

Фахівці стверджують: пропускати сніданок шкідливо для здоров'я та фігури, а сідати за стіл найкраще в першу годину після пробудження. Однак будильник у всіх спрацьовує у різний час, тому складно зрозуміти, який час для сніданку найоптимальніший. За словами лікаря-дієтолога Марини Студенікіної, снідати найкраще в проміжку між 6 і 9 годинами ранку.

«Це час для ендокринної регуляції органів травлення: шлунка, жовчновидільної системи, тонкого та товстого кишечника, а також сфінктера Одді, який регулює надходження жовчі до дванадцятипалої кишки. З іншого боку, підвищується активність перистальтики кишечника. А це означає, що вживати їжу в цей період — фізіологічніше, оскільки вона найкраще обробляється травними ферментами та жовчю. Також стимулюється скорочення гладкої мускулатури кишківника, що сприяє очищенню товстого кишківника», — розповідає дієтолог.

Починати ранок фахівець радить зі склянки теплої чи гарячої води — її треба випивати поступово, невеликими ковтками за півгодини до сніданку.

«Вода зранку сприяє розслабленню сфінктерів травного тракту, сфінктера Одді, звільненню жовчного міхура від жовчі, що накопичується там за день і ніч. Так ми готуємо наш травний тракт до прийому їжі, щоб організм зміг краще засвоїти їжу, жири, жиророзчинні вітаміни. Крім того, жовч зменшує кількість патогенної флори, для якої вона є згубною», — пояснює Марина Студенікіна.

Також ми розповідали, чому не можна пропускати сніданок: лікар називає 5 причин.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Як працює система торгівлі квотами на викиди
Міндовкілля відновить систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів
2 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: ілюстративпе
Україна інтегрується до міжнародної системи боротьби з ННН-рибальством
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенеровано ШІ
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: лінія електропередач / Укрінформ
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитання3 години тому
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитання4 години тому
В Україна почала дешевшати морква: чого чекати на свята?
1 хв на прочитання5 годин тому
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання10 годин тому
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання11 годин тому