Догори
Дати відгук

Онколог попереджає, що в Україні може різко зрости кількість хворих на рак

У найближчі роки очікується різке зростання захворюваності на рак легень, носоглотки, гортані, шлунка, яєчок та інших органів.

2 хв на прочитання16 Липня 2024, 11:40
 Чи загрожує Україні сплеск захворюваності на рак Чи загрожує Україні сплеск захворюваності на рак
Поділитись:

Онколог Олексій Ковальов розповів, що після бойових дій у Іраку кількість онкохворих зросла на 50%, а після бойових дій на Балканах впродовж 13 років кількість хворих на рак молочних залоз збільшилася з 68 до 80 випадків на 100 тис. населення" — пише РБК-Україна. 

Тільки через масштабні руйнування будівель у повітря викидається азбестовий пил, який розноситься на сотні км і може викликати онкологію. Не кажучи вже про постійні нерви, стреси і т.д. Також отруйний пил потрапляє в ґрунт, звідки з дощами потрапляє у водойми, струмки, у ґрунтові та підземні води. 

"Робити довгострокові прогнози щодо частоти розвитку раку в Україні поки що можна лише на підставі досвіду попередніх воєн в інших країнах. І можна очікувати, що в найближчі роки в Україні може бути значне зростання захворюваності на рак легень, носоглотки, гортані, шлунка, яєчка, печінки, підшлункової залози, шийки матки, молочної залози, передміхурової залози", - пояснює лікар.

Треба вже зараз треба інформувати населення про медичні наслідки війни та протидіяти їм, щоб Україну не накрила хвиля онкологічних захворювань.

"Це поки що складно довести, але рак може бути зумовлений не тільки впливом канцерогенів, а й стресом. Хронічний стрес призводить до безсоння, шлунково-кишкових розладів, тривоги, депресії, а також до підвищеного ризику серцево-судинних, психічних захворювань та раку", - говорить лікар.

За його словами, стрес може провокувати появу шкідливих звичок у людини - куріння, переїдання, вживання алкоголю, а це все - доведені фактори ризику раку.

На сьогодні вчені вже дослідили зв’язок травматичних переживань із психічними, серцево-судинними захворюваннями та раком. До таких переживань належать життя в блокаді та окупації, щоденні обстріли примусове розлучення з членами сім’ї, насильницькі смерті членів сім’ї тощо.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost