Догори
Дати відгук

Обприскування від шкідників восени: коли, чим і що

Шкідники у вашому саду приготувалися зимувати, але їм можна завадити.

2 хв на прочитання28 Жовтня 2022, 16:38
Поділитись:

Збудників хвороб і шкідників варто знищувати пізнім (наприкінці жовтня — на початку листопада) обприскуванням дерев, кущів і ґрунту під ними розчином будь-якого мінерального добрива високої концентрації. Про це розповідає Koon.

Найпростіше для такого обприскування скористатися сечовиною (карбомідом), узявши 500-700 г добрива на 10 л води — це добриво легко розводиться в холодній воді. Якщо у вас немає мінеральних добрив, скористайтесь кухонною сіллю, але солі знадобиться 1 кг на 10 л води.

Починати треба з гілок, оскільки саме там відклала яйця попелиця. Потім обприскайте всі гілочки, їхні розвилки, оскільки в розвилках і тріщинах кори зимує багато шкідників. Ретельно обприскуйте стовбури та стебла.

Обприскувати слід не тільки надземну частину, а й ґрунт під посадками. В опалому листі, під ним і в верхньому шарі ґрунту теж зібралися зимувати шкідники. При обприскуванні розчином такої високої концентрації ви їх знищите.

Чому обприскування дерев слід проводити наприкінці осені? Тому що рослини до цього часу повинні піти на спокій, а хітинові покриви шкідників, що зимують, ще недостатньо зміцніли. Мінеральне добриво проникне всередину організму шкідника, порушиться сольовий обмін — і шкідник загине, а рослині під час спокою ви шкоди не завдасте. Безумовно, влітку таке обприскування не можна робити, воно викличе хімічний опік.

Повторно обприскування концентрованим розчином мінерального добрива слід зробити ранньою весною, до початку сокоруху. Підвищені дози мінеральних добрив є згубними не тільки для шкідників, а і для спор збудників грибних хвороб. При обприскуванні (не поливі) у ґрунті не накопичується підвищена доза мінеральних елементів.

Після закінчення сокоруху можна провести захід з очищення стовбурів і скелетних гілок дерев від лишайників. Для цього треба їх обприскати 7-10%-ним розчином залізного купоросу (приблизно 3 столові ложки без верху на 1 л води). Буквально за 3–4 дні лишайники обпадуть самі. Таке обприскування в жодному разі не можна робити під час вегетації.

Наприкінці жовтня — на початку листопада полийте всі грядки, що звільнилися, зокрема й у теплицях, розчином «Фітоспорину». Бактерія-хижачка, що живе в ньому, буде ще довгий час знищувати збудників грибних і бактеріальних хвороб, бо гине вона лише при -20 °С. Під сніговим покровом вона чудово зберігається і продовжує жити та працювати у ґрунті.

Також ми вже розповідали, чим і коли обприскувати чагарники та дерева восени.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання20 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання20 Квітня 2024
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитання4 години тому
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання5 годин тому
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання6 годин тому
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання7 годин тому
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання7 годин тому
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання8 годин тому