Догори
Дати відгук

Нутриціолог пояснює, чому безглютенова дієта не має сенсу

99 % людей можуть не доплачувати за наліпку «не містить глютену».

2 хв на прочитання18 Липня 2021, 16:34
Поділитись:

Продукти з маркуванням gluten-free коштують дорожче і вважаються безумовно кориснішими. The New England Journal of Medicine перелічує, до чого може призвести вживання продуктів, що містять глютен: анемія, остеопороз, дефіцит вітаміну К, дерматит, псоріаз, хвороби нервової системи, психічні захворювання, розсіяний склероз, епілепсія, хвороба Альцгеймера, хвороба Паркінсона, безпліддя, депресія, втома, хвороба Крона, артрит, злоякісні пухлини, захворювання печінки, верхніх дихальних шляхів, серцево-судинної системи, діабет, алергії, безсоння.

Уже кілька років у світі стало модно відмовлятися від продуктів, що містять глютен. Тренд дійшов і до України — навіть у школах із 1 вересня пропонуватимуться страви без глютену.

Глютен містять:

  • усі злакові культури та продукти них;
  • макаронні вироби (окрім кукурудзяних);
  • будь-які продукти в паніровці;
  • бульйонні кубики і суміші;
  • більшість консервів;
  • готові овочеві супи;
  • сухарики і більшість видів чипсів;
  • вафлі і більшість видів цукерок;
  • деякі види шоколаду;
  • більшість сухих сніданків;
  • більшість згущеного молока;
  • густі соуси;
  • густі і солодкі йогурти
  • деякі густі напої (кисіль);
  • деякі сирні продукти;
  • деякі види морозива;
  • деякі види ковбас;
  • деякі види м’ясних напівфабрикатів;
  • джин, віскі, пиво;
  • недистильована горілка;
  • деякі види спортивного харчування.

«Глютен  це, власне, клейковина. Він трішки погіршує всмоктування корисних речовин і в деяких людей може ушкоджувати слизову оболонку кишківника, викликаючи запалення. Але знов-таки, щоб клейковина викликала запалення кишківника, треба багато років не любити свій організм, запустити його так, щоб він уже не працював правильно і нормально, бо глютен — продукт доволі природний. Та зловживати продуктами, які містять глютен, я би також не рекомендувала», — розповіла лікар-нутриціолог Анна Мельник у своєму інтерв’ю  GreenPost.

Глютен справді дуже небезпечний лише для 1 % населення земної кулі, тобто для людей, котрі мають аутоімунну хворобу, що називається глютенова ентеропатія або целіакія. Проте діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією. 

Також ми розповідали, як відновити кишківник, не виживаючи ліків.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: Celebs World
«Трохи дістало»: Гвінет Пелтроу відмовилася від палеодієти та повернулася до сиру та макаронів
2 хв на прочитання32 хвилини тому
Фото з відкритих джерел
Вакцина проти хвороби Альцгеймера: науковці готуються до клінічних випробувань на людях
2 хв на прочитанняВчора
«Рибний» запах у жінок: причини, симптоми та 6 ефективних домашніх засобів. Фото: Credits
"Рибний" сморід: причини виникнення у жінок та засоби для боротьби з ним
2 хв на прочитання24 Квітня 2025
Безкоштовна стоматологія для ветеранів: як отримати допомогу у 2025 році. Фото: Jonathan Borba / Unsplash
Скільки українських захисників скористалися безкоштовним зубопротезуванням - відповідь МОЗ
3 хв на прочитання24 Квітня 2025
У Кропивницькому зафіксовано випадки сказу серед тварин
2 хв на прочитання24 Квітня 2025
«Екзистенційна загроза для здоров’я нації»: США планують відмовитися від синтетичних харчових барвників у продуктах
2 хв на прочитання24 Квітня 2025
Природна аптека: топ-8 рослин, які допоможуть боротися з вірусами
2 хв на прочитання23 Квітня 2025
Купити екскурсію і прослухати лекцію, щоб купити пива - нові правила у Швеції
3 хв на прочитання23 Квітня 2025