Догори
Дати відгук

Нова версія Червоної книги вийде із запізненням

Червона книга залишається важливим державним документом

5 хв на прочитання10 Вересня 2020, 17:56
Слайд із презентації "Рослини Червоної книги" учениці 5-В класу Дарини Проскури Слайд із презентації "Рослини Червоної книги" учениці 5-В класу Дарини Проскури
Поділитись:

Чергове (четверте) видання Червоної книги України мало бути надруковано ще у 2019 році, проте, це так і не відбулося. Тому новостворене Міністерство активно готує Червону та Зелену книги до видання. Про це повідомив сьогодні, 10 вересня, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький під час наради з членами Комісії з Червоної книги та громадськістю.

«Міндовкілля відновлене тільки нещодавно, і буквально місяць як ми починаємо працювати повнцінно», - сказав Олександр Краснолуцький.

Наразі коштів на видання ЧКУ немає, але міністерство шукає можливості профінансувати роботи з підготовки та видання книги. Присутні на нараді вчені пропонували замінити паперову версію на електронну, маючі на увазі не просто PDF-файл, а широкий електронний ресурс з якісними ілюстраціями та використанням усіх сучасних можливостей електронних технологій. Пан Краснолуцький схвально відгукнувся про ідею електронної книги, але зауважив, що проігнорувати паперове видання, наразі, неможливо, оскільки його друк передбачено законом.

Також вчені наголошували на необхідності фінансування дослідницьких робіт, які лягають в основу статей Червоної книги по кожному з видів. Йшлося й про технічну, здавалося би, деталь,  - строки оголошення тендерів на видання Червоної книги. Якщо тендери оголошуються в кінці року, то це фактично означає зрив замовлення, бо у короткі строки виконати завдання неможливо. А якщо не використати кошти до нового року, то держава вимагає їх повернення до Державного бюджету.

На нараді також гаряче дискутували щодо винесення низки видів рослин з Червоної книги.

Вчені Інституту ботаніки наполягають на виведенні двох десятків видів. На їхню думку цим видам на сьогодні вже нічого не загрожує. А поширення охоронних вимог на такі види дискредитує ідею Червоної книги. У той же час директор Інституту ботаніки Сергій Мосякін у своєму виступі визнав, що благополучні в цілому види можуть бути рідкісними у певних регіонах України. Для охорони таких видів науковець пропонує створювати регіональні Червоні списки і переходити до локальної та регіональної системи охорони таких рослин. Також ботанік вважає за необхідне внести низку змін до Закону про Червону книгу щоб зробити систему охорони видів гнучкішою.

З цією пропозицією погодилися усі присутні, але голова ЕкоПраво-Київ кандидат юридичних наук Галина Левіна зазначила, щоб спочатку треба внести такі зміни, а вже потім обговорювати винесення видів з ЧКУ.

«На сьогодні законодавство не передбачає створення локальних чи регіональних (обласних, міжобласних тощо) Червоних списків. Хоча обласні ради більшості областей України такі списки затвердили. Проте ні заходів охорони видів з таких списків, ні моніторингу їх стану, ні відповідальності за знищення таких видів не існує», - сказала пані Левіна.

Наразі Міндовкілля планує ретельно підійти до питання змін у списках червонокнижних видів.

«Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України наголошує на передчасності виключення з Червоної книги України окремих видів судинних рослин, які деякі експерти та громадські організації пропонують скоротити з переліку. Вважаємо за необхідне провести додаткові наукові дослідження стану популяцій та динаміки ареалів таких видів. У зв’язку з чим, Міндовкілля звернулось з відповідним листом до Національної комісії з питань Червоної книги України та Національної академії наук України», - сказав учасникам наради Олександр Краснолуцький, цитуючи офіційну позицію Міндовкілля.

Він також нагадав, що Національна Академія Наук України подала свої пропозиції щодо включення/виключення з Червоної книги деяких видів флори та фауни. Міндовкілля не приймало рішень щодо позбавлення охоронного статусу жодного виду тварин чи рослин.

«Як вже зазначив міністр, будь-які питання щодо виключення видів тваринного чи рослинного світу з Червоної книги України будуть колективно обговорюватися разом із НАН України та експертною спільнотою з урахування вимог статті 16 Закону України «Про Червону книгу», - резюмував позицію міністерства Олександр Краснолуцький.

Довідково: «Стаття 16. Виключення видів тваринного і рослинного світу з Червоної книги України

Види тваринного і рослинного світу, занесені до Червоної книги України, які внаслідок вжитих природоохоронних заходів на підставі результатів наукових досліджень визнані такими, що знаходяться поза загрозою зникнення, підлягають виключенню з Червоної книги України. Пропозиції про їх виключення з Червоної книги України розглядаються в тому ж порядку, що і при занесенні видів тваринного і рослинного світу до Червоної книги України».

Закон про Червону книгу передбачає, що «Кабінет Міністрів України забезпечує офіційне видання та розповсюдження Червоної книги України не рідше одного разу на 10 років». Попереднє видання ЧКУ побачило світ у 2009 році.

Нагадаємо також, що охорона довкілля в Україні фактично на рік була поставлена на паузу через необдумане рішення уряду Олексія Гончарука. У серпні-вересні 2019 з благословіння Офісу президента Зеленського Мінприроди та Міненерго було об’єднані у одне відомство – Мінекоенерго. Його очолив енергетик Олексій Оржель. Питання захисту довкілля не отримували у цьому відомстві належної уваги, у тому числі й питання ведення та видання Червоної книги України. Тільки після тривалих протестів громадськості у травні 2020 року Мінекоенерго знову розділили на два міністерства.

Як ми вже повідомляли, активісти вимагають від чиновників не скорочувати список рідкісних рослин, які фігурують у Червоній книзі України. Ідеться про долю ковили волосистої, водяного горіха плаваючого, плауна річного, черемші, сальвінії плаваючої та інших

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитання35 хвилин тому
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитаннягодина тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання2 години тому
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання6 годин тому
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання9 годин тому
Двоколісний рай, Європа, урбанізація: сьогодні відзначають День велосипеда
6 хв на прочитання10 годин тому
3 рослини, які легко виростити з кісточки вдома: екзотика на підвіконні
2 хв на прочитання11 годин тому
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для управління відходами руйнувань та побутовими відходами
2 хв на прочитання12 годин тому
Більше з GreenPost
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання3 години тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання4 години тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання4 години тому
Засіяно 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання5 годин тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання6 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання7 годин тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання8 годин тому
Два способи зробити так, аби перці рясно вродили
1 хв на прочитання10 годин тому