Догори
Дати відгук

Екоактивісти пікетували Міндовкілля: вимагають "не дерибанити" Червону книгу

Виключення ковили з Червоної книги призведе до знищення решток українських степів

3 хв на прочитання07 Вересня 2020, 15:01
фото Олега Листопада фото Олега Листопада
Поділитись:

Пікет під девізом «Ні – дерибану Червоної книги» відбувся сьогодні, 7 вересня під будівлею Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Це перший пікет в історії відтвореного після вимог громадськості профільного екологічного міністерства.

Активісти вимагають від чиновників не скорочувати список рідкісних рослин, які фігурують у Червоній книзі України. Ідеться про долю ковили волосистої, водяного горіха плаваючого, плауна річного, черемші, сальвінії плаваючої та інших.

Як ми вже писали, у травні цього року Секція з питань охорони рослинного світу Національної комісії з питань Червоної книги України ухвалила рішення про винесення з нового видання Червоної книги України 27 видів флори. Рішення це було неодноголосним, а обговорення – гарячим. Особливу увагу привернула пропозиція виключити два види ковили - волосистої та Лессінга. Громадські організації оскаржили це рішення. 

«Вагомих підстав для виключення цих рослин зі списку особливо охоронюваних – немає. Адже відповідна стаття закону про Червону книгу вимагає спочатку провести відповідні дослідження, а вже на підставі їхніх результатів робити висновки. Але таких досліджень не проводилося», - повідомив GreenPost член ради Київського еколого-культурного центру доктор біологічних наук Іван Парнікоза.

Але члени секції залишилися незворушними і усе одно наполягають на виключенні 25 видів. Остаточне рішення – за Міндовкілля.

«Ми звернулися до цього міністерства з вимогою не виключати ці види. Але за два з половиною місяці так і не отримали відповіді. Міністерство досі не сформулювало свою чітку позицію. Тому ми прийшли до дверей цього відомства з попереджувальним пікетом», - сказав GreenPost диретор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Через півгодини до пікетувальників вийшов заступник міністра Олександр Краснолуцький, який у міністерстві відповідає за природно-заповідний фонд та збереження біорізноманіття. Він запевнив екоактивістів, що міністерство відкрите для діалогу і готове вислухати усі пропозиції.

«Ми плануємо провести слухання з цього питання, на яке будуть запрошені як ініціатори скорочення червонокнижних списків, так і ті, хто виступає за збереження і розширення Червоної книги», - повідомив учасникам пікету та журналістам Олександр Краснолуцький на ґанку міністерства.

Як ми вже писали, згідно зі статтею 16 Закону України "Про Червону книгу України» виключення рідкісних видів з Червоної книги відбувається в наступному порядку: «Види тваринного і рослинного світу, занесені до Червоної книги України, які внаслідок вжитих природоохоронних заходів на підставі результатів наукових досліджень визнані такими, що знаходяться поза загрозою зникнення, підлягають виключенню з Червоної книги України. Пропозиції про їх виключення з Червоної книги України розглядаються в тому ж порядку, що і при занесенні видів тваринного і рослинного світу до Червоної книги України».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання6 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання7 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання9 годин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання9 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання10 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання11 годин тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання12 годин тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання14 годин тому
Більше з GreenPost