Догори
Дати відгук

Носити капці вдома шкідливо для здоров'я: пояснює ортопед

Експерт радить удома взувати «підтримуюче взуття зі шнурівкою», а босоніж і в капцях не ходити.

2 хв на прочитання09 Серпня 2022, 22:12
Поділитись:

Якщо ви часто носите вдома капці, це може завдати більше шкоди, ніж користі. Експерт із біомеханіки та ортопед Крістоф Шампс підкреслює, що будь-яке взуття, яке ви носите довгий час, повинно мати стійку форму та захищати ноги. Капці для цього не підходять — адже вони не мають шнурівки, тому нога перебуває не в фіксованому положенні.

Шампс зазначає, що при кожному кроці в капцях пальці ніг дряпають матеріал. Це пов'язано з тим, що п'ята повністю не захоплюється таким взуттям. Тому фахівець радить носити капці лише час від часу.

Найкраще вдома, на думку експерта, взувати «підтримуюче взуття зі шнурівкою». Босоніж теж краще не ходити.

Якщо постійно носити капці, то на пальці ніг чиниться сильний тиск. Це може спричинити деформацію пальців — появу молоткоподібних пальців, бурситу.

Національна служба охорони здоров'я Великої Британії пояснює, що молоткоподібні пальці є випадками, коли суглоби пальців ніг згинаються, вказуючи нагору. На ранніх стадіях це можна виправити, але через якийсь час пальці можуть затвердіти назавжди. Можуть виникнути і мозолі, які сильно болітимуть.

Бурсит же — це кісткові «гулі». Вони виникають із боків ступнів, а єдиний варіант позбутися їх — операція.

Експерт попередив, що часте ходіння в капцях здатне призвести до того, що шкіра на подушечках стоп стане жорсткою. Також він додав, що негативно впливають капці на стан не лише стоп, а й кісточок, колін, стегон, спини, шиї.

Також ми писали про болі у спині через проблеми з щелепою: стоматологи розповідають, як це можливо.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.