Нормалізувати тиск можна, якщо їсти менше хліба: у яких ще продуктах забагато солі
Більшість із цих продуктів можна мінімізувати у своєму раціоні, або й взагалі виключити.
За даними дослідження STEPS, в Україні 34,8% населення має підвищений артеріальний тиск. Ймовірність отримати діагноз гіпертонії зростає з віком. Високий тиск часто призводить до серцево-судинних захворювань, які є основною причиною смертності як в Україні, так і в усьому світі.
Як ідеться у дописі "Здорове харчування для дітей", один із головних, якщо не найголовніший, чинник зростання артеріального тиску - надмірне споживання солі.
За словами експертів, 70% солі українці вживають у складі технологічно оброблених продуктів, тобто тих, що купили в супермаркеті. І лідером серед головних постачальників солі до організму є не оселедець, консервовані огірки чи ковбаса, а хліб.
Фахівці стверджують, що хліб зовсім не солоний на смак, і у його складі може бути не так вже й багато солі. Та проблема в тому, що українці їдять хліба забагато - в середньому, 250-300 грамів на день.
Якщо порахувати:
- у 100 г хліба міститься мініму 1 г солі.
- у 300 г хліба буде вже 3 г солі.
А оскільки частіше за все українці їдять хліб із твердим сиром чи ковбасою, можна додавати ще 3 г солі. Так і виходить, що кілька звичайних бутербродів - і денна норма солі перевищена.
Нагадаємо, ВООЗ рекомендує вживати не більше 5 г солі на день.
У яких ще продуктах забагато солі (більше 1,5 г на 100 г продукту)?
- Технологічно-оброблені м’ясні продукти - ковбаси, сосиски, балик, шинка, паштети тощо можуть містити 3-4 г солі на 100 г.
- Твердий сир - вміст солі залежить від виробника та виду сиру і коливається від 1,5 до 2,5 г на 100 г продукту.
- Консервовані овочі (огірки, помідори, кабачки тощо) як магазинні, так і домашні традиційно містять багато солі.
- Солоні снеки: чипси, сухарики, горішки, попкорн, соломка, смажене солоне насіння та багато іншого. Зазвичай їх їдять у великій кількості і основна категорія споживачів - діти та молодь.
- Фаст-фуд: бургери, піца, нагетси, хот-доги, паніні тощо. Проблема такої їжі ще й у тому, що після неї хочеться пити, і зазвичай запивається це все солодкою газованою водою. Організм отримує “подвійний удар” від солі та цукру.
- Соуси: майонез, кетчуп, гірчиця тощо можуть містити до 3 г солі на 100 г.
- Соєвий соус виділяємо окремо - сіль у ньому може бути 15 г і вище на 100 г соусу.
- Напівфабрикати: пельмені, вареники, заморожена піца, рибні палички тощо.
- Бульонні кубики та готові приправи часто містять захмарну кількість солі.
- Консерви та пресерви.
Більшість із цих продуктів можна мінімізувати у своєму раціоні, або й взагалі виключити.
Нагадаємо, що нестача сну пов’язана з появою зайвої ваги.