Догори
Дати відгук

Німці та британці обмінюватимуться електрикою по морю

Це буде «вулиця з двостороннім рухом», якою електрику можна буде як експортувати, так і імпортувати.

4 хв на прочитання24 Травня 2024, 12:46
Вітропарк у Північному морі поблизу узбережжя графства Норфолк на сході Англії. Фото: Bernd Brueggemann/Zoonar/picture alliance Вітропарк у Північному морі поблизу узбережжя графства Норфолк на сході Англії. Фото: Bernd Brueggemann/Zoonar/picture alliance
Поділитись:

У Німеччині, в порту Вільгельмсхафен на узбережжі Північного моря, стартує німецько-британський інфраструктурний проект NeuConnect: у територіальних водах ФРН, Нідерландів і Великої Британії прокладуть підводний електричний кабель постійного струму. Він дозволить перекидати між островом і континентом зелену електроенергію, яку виробляють дедалі потужніші морські вітропарки двох країн. Про це розповідає Deutsche Welle.

Кабель завдовжки 725 км уперше з'єднає енергосистеми Німеччини та Великої Британії, ставши таким чином інтерконектором. При потужності 1,4 гігават (ГВт) він дозволить постачати електроенергією приблизно 1,5 млн домашніх господарств — або відповідну кількість промислових споживачів. Проект реалізує консорціум інвесторів, який вкладе до нього приблизно 3 млрд євро.

Технічно це буде «вулиця з двостороннім рухом», якою електрику можна буде як експортувати, так і імпортувати.

Тут, на північному заході Німеччини, на суші та в морі вже діє безліч вітрогенераторів, у перспективі їх стане ще суттєво більше, причому зростаючу роль відіграватимуть саме морські вітропарки. Їх планується перетворити на основу німецької зеленої електроенергетики. Але вже зараз при сильному вітрі — а він на Північному морі радше правило, ніж виняток — наявні установки нерідко генерують більше електрики, ніж німецькі ЛЕП здатні доставляти споживачам усередині країни, і вітряки доводиться просто відключати.

Оскільки на будівництво нових потужних енерготрас у південні регіони Німеччини піде ще досить багато часу, цю надмірну енергію після наміченого на 2028 рік введення в дію NeuConnect можна буде продавати до Великої Британії, адже вона поки що залишається імпортером електрики.

Однак у міністерстві економіки ФРН розраховують на те, що вже в недалекій перспективі можна буде, навпаки, почати використовувати NeuConnect головним чином або навіть виключно для імпорту електроенергії з Великої Британії. Адже уряд Сполученого Королівства став амбітною метою до 2030 р. довести потужність морських вітропарків біля берегів країни з нинішніх 15 ГВт до 50 ГВт.

Якщо врахувати, що енергоблоки сучасних атомних електростанцій найчастіше мають потужність від 1 до 1,2 ГВт, то це означає, що через п'ять з невеликим років вітряки біля британських берегів будуть виробляти стільки електроенергії, скільки приблизно чотири десятки АЕС. У такому разі Велика Британія стане великим експортером електроенергії, причому ця електрика буде як зеленою, так і відносно дешевою.

Експерт з енергетики Союзу німецьких інженерів (VDI) Гаральд Брадке, вказавши на масштабні британські проекти нових морських вітропарків, зокрема біля берегів Шотландії, теж виходить з того, що Велика Британія стане значним постачальником електроенергії на зовнішній ринок і з країни-експортера перетвориться на країну-імпортера електроенергії, як це вже сталося 2023 року.

За словами Брадке, така зміна певною мірою була пов'язана з відключенням останніх німецьких АЕС, але здебільшого це було питання ціни: генерувати вітрову енергію на півночі Європи набагато вигідніше, ніж виробляти її «з дорогих копалин на німецьких електростанціях», тому їхні потужності були торік просто рідше затребувані.

Тож що більше у Німеччини буде інтерконекторів, то більше у німецьких енергетичних компаній буде можливість гнучко реагувати на коливання цін і вигідні пропозиції. А вони з розвитком на європейському ринку відновлюваних джерел енергії (ВІЕ) з'являтимуться все частіше саме тому, що вітру і сонця періодично буде надміру то в одній сусідній країні, то в іншій.

Німецька електроенергетика вже зараз, за даними Федерального агентства з мереж (Bundesnetzagentur, BNetzA), має 54 інтерконектори з усіма дев'ятьма сусідніми країнами, а також зі Швецією і Норвегією, з них чотири є підводними кабелями. Ще 16 інтерконекторів, включаючи NeuConnect, уже заплановано.

Все це разом з розвитком німецької відновлюваної електроенергетики вселяє німцям надію на помітне і навіть суттєве зниження цін на електрику в другій половинці нинішнього десятиліття.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Фото: «Китайська панорама»
У тренді: в Китаї зелена енергетика вперше перевершила вугільну за встановленою потужністю
1 хв на прочитанняВчора
Пошкодження магістральних мереж
Через пошкодження магістральних мереж є обмеження з видачі електроенергії - міністр енергетики
1 хв на прочитання25 Липня 2024
З ремонту вивели ще один атомний блок
Image by PIRO4D from Pixabay
Світла стане більше: з ремонту вивели ще один атомний блок
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Світлана Гринчук
Підтримка групи G7+ допоможе Україні посилити енергосистему і наростити генерувальні потужності до наступної зими — Світлана Гринчук
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Міненерго і японське JICA узгодили пріоритети співпраці для відновлення енергосектору і підготовки до зими
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Є кілька сценаріїв того, як Україна проходитиме найближчу зиму — енергетик
1 хв на прочитання23 Липня 2024
Кабмін сьогодні прийняв низку важливих рішень для країни
6 хв на прочитання23 Липня 2024
Туреччина допоможе Україні з відновленням енергосектору і нарощуванням потужностей розподіленої генерації
1 хв на прочитання23 Липня 2024