Догори
Дати відгук

Несподіваний убивця: у Британії назвали найсмертоноснішу домашню тварину — ви теж не раз із нею зустрічалися

Випереджають вовків, акул і ведмедів.

8 хв на прочитання16 Вересня 2024, 11:34
Зображення створено ШІ Зображення створено ШІ
Поділитись:

За деякими оцінками, у Великій Британії корови позбавляють життя навіть більше людей, ніж, здавалося б, собаки, які більш підходять на роль убивць. Чому професія тваринника в деяких ситуаціях виявляється смертельно небезпечною, що змушує зазвичай мирних і неагресивних тварин атакувати людей і як поводитися, перебуваючи поряд з коровами, щоб не спровокувати їх на атаку? Розповідає «Дзеркало».

Як багато людей вбивають і калічать корови?

Більшість людей сприймає корів як мирних і не схильних до агресії тварин. Багатовікова селекція справді перетворила нащадків норовистих турів на поступливих і спокійних виробників молока.

Однак поведінка корів, як і інших живих істот, не завжди передбачувана і може значно змінюватись під впливом різних факторів. А самі вони залишаються потужними тваринами вагою в кілька центнерів, які ще й озброєні рогами та копитами. Навіть легенького, за мірками цієї тварини, удару може бути достатньо для того, щоби збити людину з ніг або травмувати її. З таким набором якостей у деяких ситуаціях вони можуть становити смертельну загрозу навіть для дорослих людей, не кажучи вже про дітей.

За оцінкою науково-популярного YouTube-каналу Reigarw, який зібрав дані зі звітів ООН, ВООЗ і наукових статей, у середньому за рік корови в усьому світі вбивають близько 20 осіб. Це приблизно одному рівні з кіньми (20) і левами (22). Помітно більше людей убивають собаки (25 тисяч), слони з бегемотами (по 500) та бджоли з осами (53). Натомість корови випереджають вовків (10), лосів (5) та акул (4) з ведмедями (3).

Але не всі випадки нападу корів на людей призводять до смерті. Набагато частіше вони закінчуються травмами, причому іноді досить серйозними. Зрозуміти, як приблизно співвідносяться між собою випадки нападів цих тварин на людей з летальними наслідками та без них, допомагають дані, опубліковані сайтом британської спільноти з моніторингу за нападом великої рогатої худоби.

За сім років з липня 2017 по липень 2024 року спільнота зареєструвала в Англії й Уельсі 889 випадків агресивної поведінки корів та бугаїв щодо людей:

  • у 52 випадках (6 %) спроба нападу призвела до невеликого дискомфорту — наприклад, людині довелося змінити маршрут прогулянки;
  • у 516 випадках (58 %) справа обійшлася сильним переляком;
  • у 203 випадках (23 %) люди отримали незначні травми — синці, порізи, подряпини;
  • 66 (7 %) атак корів і бугаїв призвели до серйозних травм на кшталт переломів кісток або струсу мозку;
  • 21 випадок (2 %) закінчився травмами, що становлять небезпеку для життя людини: проколотими легенями, розривом внутрішніх органів, впаданням у кому;
  • п'ятеро людей (трохи менше 1 %) загинули.

Таким чином, на одну смерть від нападу корів у Великій Британії припадає приблизно чотири дуже серйозні травми, що загрожують життю, 13 сильних травм, 41 легка травма — і ще понад 100 випадків, коли цим парнокопитним вдається дуже налякати людей.

Загалом же саме травми, завдані великим рогом худобою, у 2022–2023 роках були найчастішими причинами смерті у сільському господарстві Великій Британії. Ба більше, як стверджує The Guardian, від корів у Сполученому Королівстві гине навіть більше людей, ніж від собак. З 2019 по 2013 рік в Англії та Уельсі собаки стали причиною смерті 16 людей. За схожий період з березня 2019 по березень 2023 року в Англії, Уельсі та Шотландії велика рогата худоба вбила 22 людини. Видання зазначає, що географічні райони досліджень не збігаються (необхідної статистики щодо однакових регіонів журналісти знайти не змогли). Але, враховуючи відносну чисельність населення Шотландії з одного боку та Англії 1 Уельсу з іншого, можна зробити висновок, що собаки та корови вбивають зрівнянну кількість людей у ​​Великій Британії. І цілком можливо, що останні роблять це навіть частіше.

Чому корови нападають на людину?

Жертвами корів стають як тваринники (наприклад, пастухи), так і люди, які опинилися біля тварин випадково. The Guardian описує такі випадки, наприклад, коли жертвою стада корів стала людина, яка вирішила зрізати шлях через поле, на якому вони паслися.

Причини, через які слухняна, миролюбна тварина може стати загрозою для людського здоров'я і навіть життя, бувають різними.

Іноді корови завдають травм абсолютно випадково. Рухаючись, вони просто не враховують своїх великих розмірів і можуть ненавмисно штовхнути людину, яка опинилась у них на заваді. Крім того, як стадні тварини, вони повторюють дії своїх родичів. Якщо побігла одна корова — її приклад, швидше за все, наслідуватимуть і інші. Так людина просто за збігом обставин може опинитися перед чередою, що біжить, зупинити яке не завжди вийде.

Серйозний фактор додаткового ризику — наявність у череді молодих телят. Корови прагнуть захистити своїх дитинчат і можуть агресивно реагувати на наближення людей.

Цікаво, але ризик для людини стати жертвою корови помітно збільшує додавання в рівняння собаки (у ролі супутника людини). У 2017 році Ліверпульський університет дослідив 54 випадки нападу худоби на людей, які прогулювалися. 24 % з них (13 епізодів) призвели до смерті, решта закінчилася серйозними травмами. Виявилося, що 2/3 всіх нападів корови вчинили на людей, які гуляли разом із собаками. Якщо ж підрахувати співвідношення серед убитих, то цифра зовсім вражає — 94 % з них вигулювали псів. Зважаючи на все, корови сприймають собак як хижаків, які становлять для них (і їхніх телят) ще більшу загрозу, ніж люди. Й інстинктивно можуть спробувати усунути цю загрозу, як уміють.

Як згадував один із людей, що вижили після нападу корів, журналіст The Guardian Крістофер Гоуенс, саме собаки, яких він вигулював разом із друзями, спровокували англійських корів на атаку. Гуляючи по лузі, Гоуенс із двома псами на повідках раптово виявив себе оточеним великою групою корів. Він закричав, намагаючись відлякати їх, і подався до краю поля. Але така тактика не допомогла.

«Це був досить сюрреалістичний досвід. Я озирнувся через плече і побачив близько 20 корів, які зібралися разом і, по суті, атакували. Вони були буквально одержимі бажанням дістатися собаки», — згадує чоловік.

Після того, як корови збили Гоуенса з ніг, він побачив, що одна з них зосередилася саме на собаці, якого  господар продовжував утримувати на повідку. Зі ступору його вивела дружина, яка прокричала «відпусти собаку» — що, можливо, й урятувало журналіста.

Звісно, очевидно, що корови — це не якісь машини смерті, які цілеспрямовано вбивають людей. Але ризик зазнати їхнього нападу досить великий, і його не варто скидати з рахунків, працюючи з цими тваринами чи просто плануючи прогулянку сільською місцевістю.

Як убезпечити себе поряд із коровами?

Проаналізувавши безліч випадків нападу корів на людей, The Guardian підготувала список рекомендацій, які дозволяють звести до мінімуму небезпеку для людини, яка опинилася на полі з цими парнокопитними.

✔ Будьте пильні, звертайте увагу на знаки, які попереджають про можливу зустріч із коровами на вашому маршруті.

✔ Залишайте коровам «особистий простір»: не проходьте крізь череду й ніколи не опиняйтеся між ними та їхніми телятами. На обгородженому полі розміщуйтеся так, щоб худоба не перебувала між вами та найближчим виходом.

✔ По полях із коровами не треба бігати. Найкраще ходити швидко та тихо, без різких рухів і використання мобільних телефонів. Незнайомі звуки викликають у корів стрес, тому зберігайте тишу та спокій. Якщо ви запанікуєте і побіжите від корів, ті також можуть почати тікати.

✔ Якщо ви гуляєте з собакою, тримайте його під суворим контролем і якнайдалі від худоби. В ідеалі поруч із коровами він має бути на повідку. Але якщо ви бачите, що тварини вже становлять загрозу для вас чи пса, терміново спускайте його з повідка — так і вам, і йому буде легше врятуватися. Брати собаку на руки, щоб захистити від корів — це взагалі найгірша, смертельно небезпечна ідея.

✔ Якщо корови вже біжать на вас, не намагайтеся вступати з ними в якесь протистояння. Ви, напевно, не тореадор, і у вас не так багато шансів вийти переможцем із сутички зі стадом тварин. Краще знайти безпечне місце та швидко перебратися в нього.

Дотримання всіх цих заходів безпеки не дає стовідсоткової гарантії уникнути атаки з боку тварини. Тому, працюючи з коровами чи просто опинившись поряд із ними, слід бути максимально уважним і стежити за змінами їхньої поведінки.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Глядачі з порушеннями зору та слуху зможуть відкрити для себе чарівний світ Національної оперети України
Відтепер для глядачів з порушеннями зору та слуху стали доступними твори Національної оперети України
2 хв на прочитання4 години тому
Як доглядати за грушею восени.
Як доглядати за грушею восени: 7 важливих процедур для здоров'я дерева
3 хв на прочитання6 годин тому
Підтримка з впровадженням цифрового землеробства для аграріїв
Digital4UA: підтримка з впровадженням цифрового землеробства для аграріїв
1 хв на прочитання7 годин тому
МАГАТЕ підтримає Україну в реалізації планів з добудови енергоблоків 3 та 4 Хмельницької АЕС
МАГАТЕ підтримає Україну в реалізації планів з добудови енергоблоків 3 та 4 Хмельницької АЕС
1 хв на прочитання8 годин тому
У Рівненській дитячій лікарні у новонародженої дитині видалили 10-сантиметрову грижу (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Затверджено новий клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги людям з гіпертонічною хворобою
3 хв на прочитання11 годин тому
Мінагрополітики: Україна цьогоріч зібрала майже 22 млн тонн пшениці
1 хв на прочитання12 годин тому
Компанія Neuralink представила пристрій для повернення зору незрячим
1 хв на прочитання13 годин тому