Восени випадки гострих харчових отруєнь трапляються досить часто. Одна з причин - вживання грибів. Гриби є продуктом, що важко перетравлюється. І нерідко є причиною гострих отруєнь через невміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби та неправильне приготування.
Симптоми, що свідчать про отруєння, з'являються досить швидко через півтори-дві години після вживання. Найяскравіші: головний біль, нудота та блювання, діарея, біль у животі.
Може падати пульс, кінцівки стають холодними. У найважчих ситуаціях виникають галюцинації.
Неприємні наслідки можуть викликати не тільки отруйні гриби, але й ті, що є їстівними. Справа в тому, що в них містяться речовини, схожі на смолу. Вони можуть стати причиною запальних процесів у шлунку, тонкому кишечнику.
Такі гриби можна вживати тільки після тривалого вимочування (воду міняти кілька разів) і після засолювання (витримувати не менше шести тижнів).
Їстівні гриби накопичують токсичні речовини та важкі метали. Особливо якщо літо було посушливим. Не їжте гриби, які ростуть уздовж доріг, по сусідству з промисловими виробництвами.
Старі гриби також небажано вживати у їжу. Віддавайте перевагу молодим.
Не беріть гриба, якщо ви не впевнені, що він їстівний або взагалі не розумієте, що за гриб перед вами. Зібрані гриби не тримайте в теплі, вони дуже швидко псуються.
Солити гриби не можна в оцинкованому та глиняному глазурованому посуді.