Догори
Дати відгук

Не лише Чорнобиль і нестача йоду: що слід знати про захворювання щитоподібної залози

Сьогодні Всесвітній день щитоподібної залози.

4 хв на прочитання25 Травня 2024, 11:17
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

25 травня відзначають Всесвітній день щитоподібної залози. В Україні кількість випадків захворювань щитоподібної залози за останні 10 років збільшилася з 689 тис. до 1 млн 846 тис., тобто за показниками поширеності відповідно 941,6 і 4210,4 випадка на 100 тис. населення. Чим це можна пояснити і що ми можемо зробити, аби зберегти власну щитоподібну залозу здоровою?

Розповсюдженість в Україні тиреоїдних захворювань, таких як тиреоїдний гіпертереоз (підвищена функція щитоподібної залози) і гіпотереоз (знижена функція щитоподібної залози), є наслідком кількох причин. Серед них:

Екологічні фактори. Забруднення довкілля, особливо хімічними речовинами, включаючи токсичні метали, може мати негативний вплив на щитоподібну залозу і сприяти розвитку захворювань.

Слід зазначити, що часто захворюваність щитоподібної залози пояснюють впливом Чорнобильської трагедії. Проте точний обсяг цього впливу досі не досліджено повністю. Деякі дослідження показали збільшену захворюваність на рак щитоподібної залози серед людей, які були піддані впливу радіації після аварії на Чорнобильській АЕС. Однак інші дослідження не знайшли значних змін у захворюваності щитоподібної залози серед населення, яке проживає в районах, що отримали великі дози радіації.

Потенційний вплив Чорнобильської катастрофи на захворюваність щитовидної залози може бути складним і залежить від багатьох факторів, таких як вік на момент аварії, рівень опромінення, тривалість перебування в зоні впливу та інші фактори ризику.

Дієтичні звички. Нерегулярне харчування, дефіцит йоду в харчових продуктах або, навпаки, велике споживання йодованих продуктів можуть впливати на роботу щитоподібної залози і сприяти розвитку тиреоїдних розладів. Власне, нестача йоду є одним з головних факторів, що впливає на поширеність захворювань щитоподібної залози, таких як гіпотиреоз і зоб. Щитоподібна залоза потребує йоду для вироблення гормонів тироксину (T4) і трийодтироніну (T3), які необхідні для регуляції метаболізму, росту та розвитку.

Якщо в харчових продуктах та воді міститься недостатня кількість йоду, організм може не отримати достатньо цього мікроелементу для нормальної роботи щитоподібної залози. Зокрема нестача йоду в раціоні харчування може призвести до збільшення розмірів щитоподібної залози, оскільки організм намагається компенсувати цей дефіцит.

Генетичні чинники. Схильність до тиреоїдних захворювань може бути спадковою, тому якщо у членів сім'ї були випадки гіпотереозу чи гіпертереозу, це може збільшити ризик для інших членів сім'ї.

Стрес. Стресові ситуації можуть впливати на функціонування ендокринної системи, включаючи щитоподібну залозу, і викликати або погіршити тиреоїдні розлади.

Інші захворювання. Деякі інші захворювання можуть бути пов'язані з розвитком тиреоїдних розладів. Наприклад, хвороба Базедова або хвороба Хашімото, є автоімунними захворюваннями, де імунна система атакує щитоподібну залозу.

Хронічне запалення щитоподібної залози, викликане, наприклад, хронічним тиреоїдитом, може також призвести до збільшення розмірів цієї залози.

Також спричинити нерівновага в рівнях гормонів, таких як гіпотиреоз або гіпертиреоз, може спричинити збільшення щитоподібної залози як реакцію організму на спробу компенсації дисфункції.

Окрім того, пухлини щитоподібної залози можуть теж призводити до збільшення її розмірів.

Розуміння цих факторів може допомогти виявити ризик і вчасно запобігти чи лікувати тиреоїдні захворювання.

В кожному конкретному випадку збільшення щитоподібної залози потребує докладного медичного обстеження та діагностики для встановлення причини і призначення відповідного лікування.

ТТГ більше ніж 4 — це сигнал про збій

Загальноприйнятою нормою для рівня тиреотропного гормону (ТТГ) є значення в межах 0,4-4,0 мкМЕ/л для дорослих. Значення ТТГ вище 4 мкМЕ/л може свідчити про збій у роботі щитоподібної залози.

Проте необхідно враховувати, що рівень ТТГ може змінюватися внаслідок різних фізіологічних та патологічних станів, таких як вагітність, стрес, захворювання щитоподібної залози, прийом лікарських препаратів тощо.

Що ми можемо зробити, аби щитоподібна залоза залишалася здоровою

Аби подбати про здоров'я щитоподібної залози, можна вжити кілька простих заходів:

  • Збалансована дієта. Включення в раціон їжі, багатої на йод (наприклад, морська капуста, морепродукти, молоко, яйця, ягоди, фрукти) сприяє здоров'ю щитоподібної залози.
  • Уникнення стресів. Стрес може впливати на роботу щитоподібної залози. Регулярні вправи релаксації, медитація й інші методи зменшення стресу можуть позитивно підтримувати її функціонування.
  • Фізична активність. Регулярна фізична активність сприяє загальному здоров'ю організму, включаючи щитоподібну залозу.
  • Повний сон. Достатній сон важливий для регуляції гормонального балансу, що може позитивно впливати на роботу щитоподібної залози.
  • Регулярні медичні обстеження. Рекомендується проходити регулярні медичні огляди та здавати аналізи для вчасного виявлення будь-яких відхилень у функціонуванні щитоподібної залози.

Загалом, збереження здоров'я щитоподібної залози вимагає збалансованого підходу до життя, який включає здоровий спосіб життя, правильне харчування та систематичне спостереження за своїм здоров'ям.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.