Догори
Дати відгук

Не чекаючи вересня: через дощі зацвіла пустеля Атакама в Чилі

Неясно, чи це пов'язано зі зміною клімату.

1 хв на прочитання12 Липня 2024, 08:24
Наразі лапа гуанако зустрічається майже виключно в чилійській пустелі. Фото: Патрісіо Лопес Кастільо/AFP/Getty Images Наразі лапа гуанако зустрічається майже виключно в чилійській пустелі. Фото: Патрісіо Лопес Кастільо/AFP/Getty Images
Поділитись:

У пустелі Атакама на півночі Чилі після рясних дощів розцвів яскравий квітковий килим. Одинадцять-дванадцять міліметрів дощу, який випав у квітні, у поєднанні з низькими хмарами допомогли «активізувати ці рослини», сказав Сезар Пісарро з чилійського управління лісового господарства, розповідає Die Zeit.

Цвітіння пустелі Атакама — добре відоме погодне явище, але зазвичай воно відбувається лише з вересня. Цвітіння зараз охоплює приблизно 300-400 км2. Щорічна квітуча пустеля зазвичай займає площу близько 15 000 км2. Пустеля не цвіла з 2015 року.

На піку щорічного явища цвіте понад 200 видів рослин. Наразі в найсухішій пустелі за межами полярних регіонів представлений майже виключно лапа гуанако: яскраво-фіолетова квітка, яка майже не вимагає поливу.

Науковці ще не з'ясували, чи може незвичайне зимове цвітіння бути пов'язане зі зміною клімату чи явищами Ель-Ніньйо і Ла-Нінья.

Нерегулярний Ель-Ніньйо, який супроводжується зміною океанських течій, підвищує температуру води в Тихому океані та призводить до збільшення екстремальних погодних явищ у всьому світі. У Південній Америці часто трапляються сильні дощі та повені, а в Австралії та Південно-Східній Азії — посухи. Навпаки, Ла-Нінья асоціюється з більш прохолодною температурою води в Тихому океані. У багатьох місцях наслідки протилежні наслідкам Ель-Ніньйо.

2023 і 2024 роки були роками Ель-Ніньйо, але фаза наразі завершується: очікується, що її двійник, Ла-Нінья, незабаром охолоне.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.