Догори
Дати відгук

Не чарівні пігулки для схуднення, але може бути ефективним: приємні побічки «Оземпіка»

Є й такі.

3 хв на прочитання03 Червня 2024, 18:57
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

«Оземпік», який спочатку призначався для лікування діабету другого типу, став популярним засобом скидання ваги. Також відомо і про його побічні ефекти, такі як нудота, зневоднення, втома, погане самопочуття, діарея/закреп, камені в жовчному міхурі, зростання ризику панкреатиту. Проте науковці запевняють, що є й приємні побічки, розповідає лікар Олександра Литкіна.

Наразі дослідники припускають, що препарат ефективний у лікуванні залежності, нейродегенеративних захворювань, психічних розладів і серцево-судинних патологій.

Річ у тім, що основна діюча речовина «Оземпіка» — семаглутид. Він імітує гормон, який називається глюкагоноподібним пептидом-1 (або GLP-1), який впливає на підшлункову залозу та стимулює вироблення інсуліну, що знижує рівень цукру в крові. Завдяки цьому механізму він викликає відчуття раннього насичення та пригнічує апетит.

Дослідники з Національного інституту охорони здоров'я США припускають, що імітатори GLP-1 побічно впливають на нейрони у системі винагороди мозку та гіпоталамусі, який регулює обмін речовин. Препарати на кшталт «Оземпіка» діють обхідним шляхом: вони стимулюють не дофамінові нейрони, а клітини, з якими взаємодіють. В організмі людини немає спеціальних механізмів, які реагують лише на їжу, секс або на психотропні речовини. За це відповідає одна система винагороди. Передбачається, що скоро препарати з семаглутидом допомагатимуть у лікуванні наркоманії.

Також початкові дослідження імітаторів GLP-1 на мишах показали, що ці препарати можуть відновлювати ділянки мозку, які страждають при депресії (та полегшувати симптоми при маніакальній фазі біполярного розладу. Існують схожі дослідження та за участю людей. Аналіз шести випробувань показав, що препарати із семаглутидом справді полегшують симптоми депресії. А в ході дослідження 2019 року вчені виявили, що ці ліки зменшували перепади настрою у пацієнтів із біполярним розладом.

Окрім цього, нещодавні дослідження показали, що семаглутид має протизапальну дію — він може пригнічувати надмірну активність певних частин імунної системи. Наприклад, він знижує рівень С-реактивного білка — найочевиднішого маркера запалення. Оскільки «Оземпік» і його аналоги знижують рівень маркерів запалення, то потенційно можуть допомогти ще й у лікуванні деменції й уповільнити втрату когнітивних функцій.

Ще одна приємна «побічка» — зміцнення серця. Робота, опублікована в 2023 році, показала, що у пацієнтів з ожирінням і серцевою недостатністю, які отримували щотижневі ін'єкції семаглутиду протягом року, зменшилися такі симптоми, як втома, задишка та набряки. Вони також стали легше справлятися із фізичними навантаженнями.

Важливо: науковці одностайно відзначають, що «Оземпік» і його аналоги — це не чарівні пігулки для схуднення. Їх досліджували здебільшого на людях із діабетом 2-го типу й ожирінням. Незважаючи на те, що ін'єкції з семаглутидом вважаються безпечними, вони підвищують ризик розвитку раку щитоподібної залози та не рекомендуються під час вагітності.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей
У лікарні на Одещині 41-річний чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Отримання доглядових послуг
Фото ілюстративне
Родини захисників та захисниць, які отримали складні поранення чи інвалідність можуть скористатися доглядовими послугами
2 хв на прочитання4 години тому
 На Закарпатті викрили псевдоінваліда
На кордоні з Угорщиною на Закарпатті викрили псевдоінваліда
1 хв на прочитання5 годин тому
Світлана Курницька - лікар-невропатолог
Сколіоз: невидимий ворог здоров'я - поради експерта до Всесвітнього дня боротьби зі сколіозом
5 хв на прочитання7 годин тому
Доступний та дешевий овоч виявився корисним для серця
1 хв на прочитання11 годин тому
Дієтологиня назвала популярний напій, який знижує холестерин
1 хв на прочитанняВчора
Вчені назвали групу крові, за наявності якої заборонено пити алкоголь
1 хв на прочитанняВчора
Сир сповільнює старіння і продовжує життя — науковці
2 хв на прочитанняВчора