Догори
Дати відгук

Названо 5 звичок, які поступово ведуть до гіпертонії

Дуже багато наших улюблених звичок і способу життя призводять до гіпертонії.

3 хв на прочитання20 Жовтня 2023, 23:50
Поділитись:

Гіпертонією професор Северин Шварцахер називає артеріальний тиск вище 130/85 мм рт. ст. за результатами кількох вимірів. Про високий кров'яний тиск можна говорити в тому випадку, якщо приблизно 70% вимірів щогодини протягом одного дня перевищують вищезазначене значення.

На думку медиків, причиною того, що інсульт, а також інфаркт (хвороби високого тиску) такі поширені саме зараз, є наше хороше життя. Дуже багато наших улюблених звичок і способу життя призводять до гіпертонії.

Чіпси та бекон

На жаль, солона, смажена і жирна їжа - правильний спосіб отримати занадто високий тиск. Жирне та смажене призводить до надмірної ваги, через яку вода затримується в організмі і набряклі тканини тиснуть на судини. Сіль призводить до того ж ефекту.

Хороша новина полягає в тому, що якщо ти худий, то жирне тобі можна. А ось солоне все одно краще не треба. Проблему із затримкою води в організмі допоможе вирішити калій. Тобто банан компенсує пакет чіпсів.

Куріння

Нікотин, монооксид вуглецю та інші токсичні речовини тютюнового диму руйнують внутрішню поверхню кровоносних судин та призводять до її набряку. В результаті судини звужуються та тиск підвищується.

На жаль, знизити шкоду можна тільки зменшенням кількості нікотину, що надходить, а також тютюнового диму. Тобто пластир – теоретично вихід, але не зовсім.

Алкоголь

По-перше, регулярне вживання викликає набряклість (вона, як ми пам'ятаємо, тисне на судини). По-друге, небезпечне не стільки саме вживання, скільки похмілля: виведення етанолу з організму звужує судини і значно підвищує тиск наступного ранку.

Тому гіпертонікам дозволяється випити келих вина, але будь-яка доза, що викликає похмілля, протипоказана.

При регулярному вживанні алкоголь, на жаль, майже неминуче призводить до гіпертонії.

Сидіння на дивані

Малорухливий спосіб життя лікарі вважають ще одним важливим фактором для розвитку гіпертонії. Головним чином тому, що це одна з причин ожиріння.

Проте не лише. Навіть у найгірших заняття спортом покращують гормональний баланс і знижують тиск, а також тренують судини.

Трудоголізм та понаднормова робота

Може, трудоголізм і понаднормову роботу і не можна віднести до списку явних задоволень, проте ми абсолютно точно знаємо, що в сучасному місті повно «воркаголиків» (таких, як ми). Це люди, які отримують дивне збочене задоволення від постійного дедлайну, щохвилинної зайнятості та стресу, що безупинно. Багатозадачність дозволяє їм почуватися Цезарями, великими свершителями мільйона справ.

Так ось, стрес і постійна психоемоційна напруга, на жаль, сприяють гіпертонії. Воркаголікам доведеться навчитися відпочивати.

«Незалежно від того, які причини спричиняють гіпертонію, наслідки її однакові. Через високий тиск змінюється стан судин, особливо артерій. Так як вони проходять по всьому тілу, ушкодження органів неминуче. Великий тиск у судинах чинить навантаження на серце, що рано чи пізно призводить до перевантаження. Цей стан називають серцевою недостатністю. Без правильного медикаментозного лікування 75% випадків гіпертонії закінчуються летальним кінцем. Крім того, ризик інсульту, інфаркту міокарда, ушкоджень нирок зростає», — констатує професор Шварцахер.

Якщо ти підозрюєш у себе гіпертонію, радимо купити прилад для вимірювання тиску і спробувати записати його протягом дня. Якщо підозри підтвердилися, треба діяти якнайшвидше.

Гіпертонія це ще не вирок. Найчастіше тиск можна знизити за допомогою дієти, схуднення, занять спортом. Однак у деяких випадках допоможе лише медикаментозне лікування, і тут доведеться звернутися до фахівців.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я