Догори
Дати відгук

Науковці вважають, що діяльність людини запустила на планеті нову геологічну епоху: ось як вона впливає на наш світ

Що люди вже «зламали» на планеті своєю діяльністю?

6 хв на прочитання13 Листопада 2023, 18:41
Стадо диких індійських слонів пасеться на сміттєзвалищі в Ампарі на сході Шрі-Ланки. Лютий 2020 року. Фото: Tharmapalan Tilaxan, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org Стадо диких індійських слонів пасеться на сміттєзвалищі в Ампарі на сході Шрі-Ланки. Лютий 2020 року. Фото: Tharmapalan Tilaxan, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org
Поділитись:

Вплив людства на нашу планету величезний, і науковці регулярно знаходять нові його прояви. Наприклад, нещодавно було опубліковано дослідження американських науковців, які дійшли висновку, що люди радикально порушили природний сольовий цикл планети, що може призвести до різкого скорочення прісної води, придатної для пиття. Масштаби спричинених нами змін довкілля такі, що навіть дозволяють говорити про початок нової геологічної доби — антропоцену. Людство, яке у цей час стало «геологічною силою», вторглося в природний розвиток світу і своєю часто безрозсудною промисловою, господарською та військовою діяльністю незворотно змінює його. Як антропоцен впливає на світ? «Дзеркало» розповідає на найяскравіших прикладах.

Зміни рельєфу (геоморфологія)

У міру свого технологічного розвитку людство дедалі сильніше змінює рельєф на значній частині населених континентів. Свій унесок тут роблять будівництво доріг, ландшафтний дизайн і населені пункти, що ростуть. Міста вже фактично стали новою формою рельєфу, якої не існувало у попередніх геологічних епохах.

Антропоцен Нова геологічна епоха Екологічні проблеми
Нідерландська колонія Нью-Амстердам на острові Манхеттен на місці нинішнього Нью-Йорка у 1664 році. Ілюстрація: Johannes Vingboons, commons.wikimedia.org
Антропоцен Нова геологічна епоха Екологічні проблеми
Центральний парк у Нью-Йорку на острові Манхеттен у 2019 році. Фото: Ajay Suresh, CC BY 2.0, commons.wikimedia.org

Але, мабуть, найбільш наочним прикладом зміни рельєфу людиною є величезні кар'єри, що з'явилися в результаті видобутку корисних копалин.

Антропоцен Нова геологічна епоха Екологічні проблеми
Один із найбільших у світі кар'єрів — мідна копальня Чукікамата в Чилі. Її довжина — 4,5 км, ширина — 3,5 км, а глибина — 850 м. Фото: Diego Delso, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Наступаючи на природні ландшафти, створені людьми нові форми рельєфу неухильно відбирають природне довкілля в інших біологічних видів.

Світлове забруднення

Світловим забрудненням називають зміну рівня природного освітлення у нічний час, викликане штучними джерелами світла.

Штучне освітлення жител, населених пунктів і доріг робить життя людей зручнішим і безпечнішим — але водночас позбавляє їх можливості бачити зоряне небо. Вже в 2016 році третина жителів планети була позбавлена можливості спостерігати на нічному небі бліду смугу Чумацького Шляху, включаючи 60 % європейців і 80 % жителів США. Втім, складнощі для занять астрономією — це, мабуть, найнешкідливіший наслідок світлового забруднення. Найгірше, що воно стає причиною загибелі птахів та комах і порушує життя видів тварин, які звикли до нічної активності.

Антропоцен Нова геологічна епоха Екологічні проблеми
Змонтована з багатьох супутникових знімків нічна поверхня карта світлового забруднення Землі. Зображення: Marc Imhoff/NASA GSFC, Christopher Elvidge/NOAA NGDC; Craig Mayhew and Robert Simmon/NASA GSFC, commons.wikimedia.org

Найбільш видимий ефект світлового забруднення — штучне свічення неба, з яким добре знайомі мешканці великих міст.

Антропоцен Нова геологічна епоха Екологічні проблеми
Нічне місто з добре видимим ефектом штучного світіння неба. Нью-Йорк, США, 2004 рік. Фото: Charliebrown7034, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Зміни клімату

Антропоцен Нова геологічна епоха Екологічні проблеми
Лісова пожежа під час посухи у Венесуелі. Березень 2010 року. Фото: Cabruta08 — Incendio en Caracas, CC BY 2.0, commons.wikimedia.org

Діяльність людей на планетарному рівні відбивається й у зміні хімічного складу атмосфери. Активне використання копалин палива (вугілля, нафти, газу, горючих сланців) призвело до швидкого зростання концентрації парникового вуглекислого газу. У 2021 році його рівень досяг майже 421 частини на мільйон, тоді як до початку промислової революції він протягом тисячоліть перебував на рівні 280 частин на мільйон. Додатковий внесок у спричинене людиною зміна клімату робить вирубування лісів.

Довгострокові зміни клімату, пов'язані з людською діяльністю, не зводяться до одного лише глобального потепління. У різних куточках планети з'являються і стають звичайними погодні явища, які раніше там не зустрічалися взагалі чи були вкрай рідкісними. Наприклад, у Білорусі з'явилися торнадо, в багатій на опади Венесуелі трапляються посухи, що супроводжуються пожежами, а пустельне Сомалі стикається з невідомими досі повенями.

Масове вимирання видів

До XXI століття темпи вимирання біологічних видів на Землі сягли рівня, який можна порівняти з епохою вимирання динозаврів близько 66 млн років тому. На думку багатьох науковців, ми живемо в епоху шостого масового вимирання — причому його причиною стали не природні катастрофи на кшталт удару величезного метеорита, глобального зледеніння планети чи колосальних вулканічних вивержень, а діяльність людини.

Навіть за найобережнішими підрахунками, сучасні види живих істот зникають приблизно в 100 разів швидше, ніж у проміжках між вимираннями. Мексиканський еколог Херардо Себальос вважає, що, якщо біорізноманіття продовжить скорочуватися такими темпами, життю Землі знадобляться мільйони років, щоб оговтатися і відновити його. І цілком імовірно, що однією з жертв цього скорочення найближчим часом стануть самі люди.

Тварини та рослини на планеті вимирають через вирубування лісів і знищення інших природних ландшафтів, полювання, зміни клімату, забруднення довкілля та поширення чужорідних видів з інших куточків планети.

Антропоцен Нова геологічна епоха Екологічні проблеми
Ділянка тропічного лісу на Суматрі (Індонезія), знищеного для створення плантації пальми. Фото: Hayden. Oil Palm Concession, CC BY 2.0, commons.wikimedia.org

Накопичення осадових порід (стратиграфія)

Господарська діяльність людини дуже впливає на природний процес накопичення осадових порід. Пов'язані з діями людей відкладення містять нові мінерали та типи гірських порід — такі, як алюміній, бетон і пластик. Спалювання викопного палива призвело до широкого поширення в осадових породах сажі, попелу й інших речовин, що містять вуглець.

Антропоцен Нова геологічна епоха Екологічні проблеми
Оголення природних шарів відкладень осадових порід у швейцарських Альпах біля гори Філ-де-Кассон (кантон Граубюнден). Фото: Caumasee, commons.wikimedia.org

Загалом нині накопичення осадових порід посилилося через викликану людської діяльністю ерозію ґрунтів і вирубування лісів. Але, наприклад, у дельтах рік накопичення опадів, навпаки, зменшилося через регулювання стоку рік греблями. Це призводить до того, що підвищення рівня дельт відстає від підвищення рівня світового океану. Слідом за цим руйнується звичне місце існування тисяч видів тварин і рослин.

Сукупність цих факторів дозволяє науковцям чітко відокремлювати антропоцен від попередніх геологічних епох.

Найбільш яскравим прикладом антропоценового накопичення «нових» осадових порід можуть бути великі сміттєзвалища.

Радіоактивне забруднення

Випробування ядерної зброї, техногенні катастрофи на ядерних об'єктах і спалювання викопного палива призвели до зростання концентрації радіоактивних речовин у різних регіонах світу, а також у атмосфері й у водоймах. Для людей це обернулося значним зростанням захворюваності на рак щитоподібної залози.

Також ми писали, що 100 млрд американських доларів на міжнародні дії є недостатньою інвестицією світової спільноти в захист клімату — ООН.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.