Догори
Дати відгук

Науковці підганяють аграріїв зі жнивами

2 хв на прочитання27 Липня 2020, 16:46
Image by My pictures are CC0. When doing composings: from Pixabay Image by My pictures are CC0. When doing composings: from Pixabay
Поділитись:

Жарка та волога погода сприяє масовому розвитку бур’янів, хвороб та шкідників на посівах зернових, тому аграріям необхідно оперативно проводити збиральні роботи. Про це заявили у  Національній академії аграрних наук України, пише Agravery.

Жарка та волога погода сприяє масовому розвитку бур’янів, хвороб та шкідників на посівах, кажуть науковці. За результатами проведеного моніторингу, на деяких посівах озимих зернових культур спостерігаються хвороби колоса, а саме: септоріоз — 4,5−5%, фузаріоз — 4−5%, борошниста роса — 3,7−5%, оливкова пліснява — 3,9−5,2%.

«Підвищення температури повітря й часті опади і в подальшому будуть сприяти розвитку цих хвороб, тому необхідно оперативно проводити збиральні роботи», — вважають експерти.

Вони зазначають, що у другій та на початку третьої декади липня спостерігалася нестійка за температурним режимом погода зі значними коливаннями добових температур повітря, спекотні дні змінювалися прохолодними. Похолодання в окремих регіонах супроводжувалося дощами різної інтенсивності та кількості, грозами, градом та шквалами.

«Середньодобова температура на 1−6°С перевищувала декадну норму і становила від 17,5°C на заході — до 27°C тепла на півдні. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалась до 30−34°С, на заході — до 26,5°С тепла, мінімальна — у найхолодніші ночі знижувалась до 9−14°С, на півдні — до 15−19°С. Поверхня ґрунту вдень нагрівалася до 57−65°С, вночі — до 6−13°С тепла», — повідомляють науковці.

Таким чином, на сьогодні важливим є питання підготовки ґрунту під майбутній урожай, найголовніше це збереження наявної вологи та накопичення майбутньої.

«Так, за багаторічними даними, кількість опадів, ймовірних у третій декаді липня та в серпні становить біля 100 мм. Якщо цю кількість зберегти від непродуктивних втрат, то створиться сприятлива ситуація для отримання своєчасних сходів, передусім — ріпаку озимого», — пояснили фахівці.

Вчені додають, що виробники мають максимально використати рослинні рештки на потреби ґрунту з метою запобігання подальшого зменшення вмісту гумусу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняхвилину тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання46 хвилин тому
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитаннягодина тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання2 години тому
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання3 години тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання3 години тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання4 години тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання5 годин тому