Догори
Дати відгук

Науковці-аграрії: Оподаткування малих паїв – ліквідація малого фермерства

2 хв на прочитання14 Липня 2020, 13:25
Image by Bruno /Germany from Pixabay Image by Bruno /Germany from Pixabay
Поділитись:

Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки" написав відкритого листа Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, у якому вкрай негативно оцінив законопроєкт №3131. Цим документом, нагадаємо, встановлюється фіксований податок на гектар землі власникам малих паїв, навіть якщо вони не отримують з цієї землі жодного прибутку.

«Не поділяємо думку авторів законопроекту відносно того, що запровадження даного законопроекту «створить умови для ліквідації тіньових відносин при використання сільгоспугідь», оскільки відповідні умови повинні передбачати наявність, поряд із «каральними», стимулюючих заходів», - стверджують науковці.

На їхню думку, практична реалізація положень законопроєкту призведе до збільшення необґрунтованого податкового навантаження на господарства населення, для яких ведення сільськогосподарської діяльності є чи не єдиним способом отримання необхідних для виживання доходів.

«Положення законопроекту… суперечать принципу  нейтральності оподаткування. З огляду на значно менші фінансові можливості дрібних сільгосптоваровиробників у порівнянні із крупними агрохолдингами , застосування уніфікованого підходу до визначення податкового зобов’язання  – в абсолютній сумі на 1 га угідь – є порушенням базових засад формування системи оподаткування», - йдеться у листі.

Науковці аграрії впевнені, що закон, у разі його прийняття, підвищить податкове навантаження на дрібних суб’єктів, які господарюють на власних земельних ділянках та не використовують працю найманих працівників. При цьому зростання податкового навантаження на представників крупного та середнього бізнесу не очікується.

За будь-якого додаткового навантаження власники будуть намагатись позбутись обтяжених податком земельних ділянок. Слід врахувати, в європейських країнах, навпаки, створюються сприятливі (а не каральні!) умови для розвитку малого фермерства. Україна ж, у разі ухвалення даного законопроекту, піде іншим шляхом – шляхом посилення позицій холдингів за рахунок податкової дискримінації дрібних сільгосптоваровиробників – в першу чергу тих, чия діяльність, в силу своєї специфіки, не потребує оформлення підприємницького статусу.

«У запропонованій редакції – це фактично закон про ліквідацію малого фермерства в Україні, який матиме вкрай негативні наслідки для розвитку аграрного сектору економіки та сільських територій. Свідченням недостатньої опрацьованості положень законопроекту є оперативне доопрацювання його положень, яке було здійснено профільним Комітетом Верховної Ради України 9 липня 2020 року. Проте, новий законопроект реєстр. № 3131-д має ті ж самі недоліки, що і базовий законопроект, буде негативно сприйнятий більшістю сільських домогосподарств, а тому має бути відхилений», - резюмують науковці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитаннягодина тому
Скільки коштів виплатила медзакладам із початку весни
Стало відомо, скільки коштів НЗСУ виплатила медзакладам із початку весни
1 хв на прочитання2 години тому
На Одещині врятували коня, який застряг у болоті
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
В українських школах розповідатимуть про права дитини
В українських школах розповідатимуть про права дитини
1 хв на прочитання4 години тому
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитання5 годин тому
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитання7 годин тому
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитання8 годин тому
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому