Догори
Дати відгук

Науковець: запропонований МОЗ метод лікування COVID-19 – це довго і дорого

У МОЗ вирішили не шукати легких шляхів

2 хв на прочитання13 Жовтня 2020, 09:14
Поділитись:

Під час час традиційного брифінгу Міністр охорони здоров'я Максим Степанов анонсував пілотний проект із експериментального лікування COVID-19 плазмою крові перехворілих, ухвалений під час засідання Кабінету міністрів. Очільник МОЗ назвав таку плазму гіперімунною.

За його словами, у багатьох провідних країнах світу відбувається клінічне випробування саме такого імуноглобуліну, й Україна теж починає цей процес.

«Спочатку нам треба зібрати плазму і потім передати на виготовлення цього імуноглобуліну, щоб потім вже у рамках клінічних випробувань почати його використовувати на території України», – сказав Максим Степанов.

Міністр ствердив, що сам імуноглобулін, який пройшов клінічні випробування на території України і використовувався під час коронавірусної хвороби, показав непогані результати і буде внесений до протоколу лікування, якщо так вирішать лікарі.

«Ми вважаємо, що імуноглобулін, який виготовлений саме з плазми, має ще антитіла, буде мати ще більшу таку користь і більший ефект при лікуванні коронавірусної хвороби», – додав міністр.

Скріншот проекту постанови МОЗ

Однак професор Віктор Досенко, патофізіолог, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. Богомольця Національної академії наук України у своєму коментарі GreenPost нагадав, що плазма перехворілих називається конвалесцентною, а не гіперімунною.

«Є конвалесцентна плазма, лікування якою МОЗ так і не може дозволити, хоча це метод, який застосовується в усьому світі. Він має доведену ефективність – знижує на 57% смертність при COVID-19. Це результати американських лікарів. У США на сьогоднішній день проведено більше 82 тисяч інфузій цієї плазми», – говорить Віктор Досенко.

Науковець наголошує, що специфічний гіперімунний інуноглобулін тільки почали вивчати, і невідомо, чи він буде ефективним. Та й ціна його не може бути низькою. Натомість конвалесценна плазма – засіб не лише дієвий, а й безкоштовний.

Раніше ми писали, що тести на COVID-19 не будуть безкоштовними для всіх бажаючих, а хворобу будуть лікувати по-новому.

Також ми розповідали про плазму від коронавірусу: доступно, безкоштовно, але МОЗ проти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.