Догори
Дати відгук

Настав час профілактичної обробки саду від хвороб бордоською сумішшю: поради досвідчених садівників

Що це таке та як правильно її застосовувати для попередження поширення хвороб у вашому саду.

3 хв на прочитання04 Березня 2024, 12:58
Фото: Телеграм-канал «Садівник» Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поділитись:

Збереження здоров'я саду та врожаю є одним із ключових завдань садівника. Одним із ефективних методів профілактики захворювань рослин є використання бордоської суміші, що відома своєю високою ефективністю та безпекою для довкілля. Телеграм-канал «Садівник» розповідає, що таке бордоська суміш, як вона працює та як правильно її застосовувати для попередження поширення хвороб у вашому саду.

Напровесні після того, як середня добова температура триматиметься в межах +5 - +7 °С, проводять «блакитне обприскування» кущів і плодових дерев у саду, а також ґрунти навколо них від шкідників і хвороб 3 % розчином бордоської рідини: 300 г люсованого вапна + 300 г мідного купоросу на 10 л води.

Вдруге обробляють сад після цвітіння, але вже 1 % розчином бордоської рідини: 100 г мідного купоросу + 120-150 г люсованого вапна на 10 л води.

Дуже важливо дотримуватись як пропорцій, так і послідовності змішування компонентів задля отримання бажаного ефекту.

Бордоську рідину готують у пластикових чи емальованих відрах, уникаючи металевої тари, яка може окислюватися.

Спершу розводять «молоко» - вапно розчиняють у 2 л гарячої води (не більше 50 °С). При цьому вапно «закипає», дають йому трохи «покипіти». Далі — залишають на 1 годину вистоятися. Потім додають решту 3 л води. Отримане «вапняне молоко» проціджують через тканину.

В такій самій кількості гарячої води окремо розводять мідний порошок і доводять холодною водою до об’єму 5 л.

Потім купорос повільно вливають у вапняний розчин, постійно розмішуючи до однорідності. Бордоську суміш необхідно постійно розмішувати, щоб усі крупинки максимально розчинилися.

Під час приготування обов’язково вдягніть гумові рукавички та маску, аби запобігти потраплянню розчину на шкіру.

Якщо рідина приготовлена правильно, вона набуває блідо-блакитного кольору.

На сьогодні обробка саду бордоською сумішшю залишається одним із найефективніших і найдешевших методів. Але якщо вам дозволяє ваш бюджет або ви маєте невеличкий садок, ви можете обробити кущі та дерева іншими фунгіцидами, такими як Скор, Хорус, Топаз тощо.

Замість бордоської суміші можна використовувати сучасні мідьвмісні препарати, такі як: Медян Екстра, Біошок, Блу Бордо тощо. Їх значно легше розводити у воді, що полегшить вам працю.

Щодо інсектицидів, то при такій погоді можна використовувати Препарат 30В. Це масляна рідина, розчин з якої гарно працює при середній добовій температурі +4 °С. Також на рослинах цей препарат утворює плівочку, яка тримається до 10 днів, що підвищує якість обробки проти шкідників і збудників хвороб, якщо ви зробили бакову суміш із мідьвмісними препаратами.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.