Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Перепади температур і атмосферного тиску особливо позначаються на гіпотоніках: застерігає лікар

Перепади температур і атмосферного тиску особливо позначаються на гіпотоніках: застерігає лікар

У людей зі зниженим тиском приблизно до середини березня можуть траплятися гіпотонічні кризи.

2 хв на прочитання05 Лютого 2024, 18:58
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Перепади температур і, головне, атмосферного тиску позначаються на багатьох. Особливо на пацієнтах, які перенесли вірусні інфекції, і ще більше — на гіпотоніках, тобто людей, які живуть зі зниженим артеріальним тиском. Про це розповідає лікар-інфекціоніст Світлана Федорова.

Вона наголошує, що в таких пацієнтів у ці дні й приблизно до середини березня можуть траплятися гіпотонічні кризи (різке зниження артеріального тиску), ортостатичні колапси (запаморочення при зміні положення, яке виникає через різке зниження артеріального тиску: коли людина різко встає або сідає, кров не встигає поступити до мозку, через що самопочуття може різко погіршитися. Крім потемніння в очах і запаморочення, може навіть виникнути непритомність).

Лікар підкреслює, що найчастіше цей стан не несе ніякої загрози. Проте може статися й інсульт, оскільки низький тиск анітрохи не менш небезпечний за високий, і гемодинамічні розлади цілком можливі.

Світлана Федорова перераховує можливі причини зниженого тиску:

  • з недостатнім уживанням рідини (або її втратою),
  • з перенесеними захворюваннями,
  • з уживанням деяких препаратів (зокрема «заспокійливих», антидепресантів, транквілізаторів тощо),
  • з патологією хребта, судин тощо.

«Але якщо гіпотонія стійка і часто фіксуєте різке падіння артеріального тиску — обов'язково відвідайте невропатолога і в плановому порядку пройдіть необхідні обстеження», — радить лікар.

Світлана Федорова розповідає про те, що за нинішніх погодних умов треба мати під рукою людям, схильним до зниженого тиску.

1) Якщо потрібно встати з ліжка, а перед цим ви довго лежали (ніч, прокинулися встати в туалет та інше) — не схоплюйтеся різко. Повільно опустіть ноги, посидьте 1-2 хвилини. Тим часом випийте 200-250-300 мл води чи краще солодкого чаю.

2) Чудові засоби від зниженого тиску — Тонгінал, Настойка елеутерококу. Їх можна попити тижнів три-чотири.

3) При низькому тиску, окрім рідини (чай, кава), покладіть пацієнта горизонтально без подушки, піднявши ноги (під стопи можна покласти згорнуту ковдру, матрац, подушки).

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.