Догори
Дати відгук

Найшкідливіші продукти з супермаркету: топ-7

Шкідливими можуть виявитися товари, які навіть вважаються корисними.

2 хв на прочитання08 Лютого 2023, 08:11
Поділитись:

Існує ряд продуктів, які не варто купувати в магазині. Вони можуть кишіти патогенними мікроорганізмами, містити канцерогени та інші небезпечні речовини. Причому потенційно шкідливими можуть виявитися товари, які навіть вважаються корисними.

Готовий салат в упаковці

Нарізаний і упакований зелений салат - вкрай підступна їжа, яка лише здається корисною і здоровою. Зазвичай на упаковці пишуть, що продукт готовий до вживання. Однак на листі можуть мешкати бактерії, що викликають кишкові захворювання. Вони опиняються на зелені з грунту. Тому краще брати ціле листя, які перед вживанням слід ретельно вимити.

Оброблене м'ясо

Всесвітня організація охорони здоров'я визнала ковбасу, сосиски, бекон і подібні напівфабрикати канцерогенами. Нітрити, що містяться в цих продуктах, коли потраплять до кишківника, здатні перетворюватися в нітрозаміни, що провокують розвиток раку. А копченості містять ще один небезпечний компонент - бензпірен. Краще купити хороший шматок м'яса і приготувати його вдома.

Готовий чай в пляшці

Цей напій нічого спільного зі справжнім чаєм не має. Бутильований "чай" складається в основному з води і цукру.

Продукти з фруктовими наповнювачами

Любите йогурти, булочки і круасани з ягідним або цитрусовим смаком? Той самий ароматний наповнювач - це коктейль з консервантів, загусників і ароматизаторів. Нічого корисного в таких продуктах немає. Швидше, навпаки.

Майонез

Класичний майонез складається з яєць, оцту, гірчиці, соняшникової олії і спецій. Але в магазинний додають ще консерванти, барвники і стабілізатори. А майонез зі зниженим вмістом жиру ще більше напханий крохмалем і цукром.

Мелені спеції

Ароматні прянощі зазвичай імпортні і тому не коштують дешево. Щоб обдурити покупця, в упаковку часто кладуть дешевші і посипають глутаматом натрію – підсилювачем смаку. Він нешкідливий, але викликає звикання, і їжа без нього починає здаватися позбавленою смаку.

Хліб

Борошно для покупного хліба відбілюють за допомогою хімічних речовин (перекису бензоїлу), після чого воно довго зберігається і не схильне до інвазії комах. У процесі приготування в хліб додають різні добавки, такі як ущільнювач тіста, підсилювачі смаку, ПАР і т.д. Вони збільшують термін придатності і роблять продукт більш привабливим. Але для здоров'я це жирний "мінус".

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Свято для всіх: 20 серпня – офіційний привід полінуватися
2 хв на прочитання3 години тому
Зображення ілюстративне.
Фото: Newscientist.com
Кровопивці під прикриттям: усе, що ви не знали (або боялися запитати) про москітів
2 хв на прочитання6 годин тому
У Миколаєві розслідують розтрату 20 мільйонів на лікуванні немовлят
Посадовців лікарні підозрюють у розтраті 20 млн грн, виділених на лікування немовлят
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Амброзія: небезпека для здоров'я та врожаю. Як захиститися від алергії та знищити бур’ян
2 хв на прочитанняВчора
Українець встановив світовий рекорд, перепливши Ла-Манш на спині
1 хв на прочитанняВчора
Вода на пляжах Житомирщини небезпечна для купання: фахівці виявили критичне забруднення
2 хв на прочитанняВчора
Від аналогового до цифрового: ШІ пише медичні нотатки, щоб лікарі рятували життя швидше
2 хв на прочитанняВчора
Україна увійшла до трійки лідерів на Всесвітніх іграх-2025, виборовши 44 медалі
1 хв на прочитання18 Серпня 2025