Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • На березі Мертвого моря знайшли мінерали, пов'язані із зародженням життя на Землі

На березі Мертвого моря знайшли мінерали, пов'язані із зародженням життя на Землі

Частина вчених починають схилятися до того, що життя з'явилася не в океані, а на суші, в околицях гейзерів і вулканів

2 хв на прочитання08 Грудня 2020, 15:19
Поділитись:

На берегах Мертвого моря вперше знайшли ціклофосфати - неорганічні молекули, які, ймовірно, грали важливу роль у формуванні життя на Землі. Раніше вчені ніколи не зустрічали подібні з'єднання в природі. Результати дослідження опублікував науковий журнал Geology.

Біологи припускають, що перші живі організми з'явилися на Землі під час архейської ери, яка почалася приблизно 4 млрд років тому, а закінчилася 2,5 млрд років тому.  Точний час їх появи, як і конкретні механізми походження, поки залишаються предметом суперечок.

Поки можна сказати лише те, що життя існувало в первинних океанах Землі як мінімум 3,4 млрд років тому. Однак багато геологи вважають, що перші мікроби з'явилися набагато раніше.

Частина вчених починають схилятися до того, що життя з'явилася не в океані, а на суші, в околицях гейзерів і вулканів. На користь цього говорить те, що перші живі організми були дуже добре пристосовані до високих температур, а також те, що на суші було багато бору, фосфору, молібдену і азоту - критично важливих елементів для життя, концентрація яких в водах океану була вкрай низькою.

Під час геологічних робіт на берегах Мертвого моря російські та ізраїльські вчені вперше виявили аналоги первинних запасів фосфору на сучасній Землі. Вони представляли собою неорганічні сполуки класу циклофосфатів.

"Через розкладання циклофосфатів у воді виробляється велика кількість енергії. Її вистачає на те, щоб приєднати залишок фосфорної кислоти до молекул органіки. Тому їх часто вважають головним джерелом пребіотичного фосфору на ранній Землі. Проблема полягала в тому, що на планеті раніше циклофосфатів не знаходили ", - пишуть дослідники в статті.

Спершу вчених цікавили місцеві поклади інших мінералів - фосфідів, тобто сполук фосфору, в складі яких немає кисню. Фосфіди утворюються в невеликих кількостях в околицях геотермальних джерел і гейзерів. Вони теж могли відігравати важливу роль у зародженні життя, служачи вихідною сировиною.

Тим часом, у Швеції під Стокгольмом науковці розкопали дивовижну знахідку часів вікінгів. В землі знайшли коштовності: монети зі срібла, браслети та намисто. Дивовижність знахідки у тому, що ні хто з археологів не думав, що на цьому місці опиняться такі скарби.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Антиоксидант довголіття Корисні продукти Молодість
Вчені назвали продукти, які містять "антиоксидант довголіття"
1 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
Важкохворі рідше помирають і швидше одужують: науковці назвали нові переваги чищення зубів
2 хв на прочитання6 годин тому
Фото ілюстративне
У Литві пацієнтам почали виписувати рецепти на кроки
1 хв на прочитання8 годин тому
Шкідливі Продукти Попереджають лікарі Фітнес Схднення
Сім "здорових" продуктів, які насправді шкідливіші за цукерки
4 хв на прочитання8 годин тому
Смертність серед дітей сягає 10 % — спалах нового штаму віспи мавп турбує ВООЗ
4 хв на прочитання9 годин тому
Туреччина заявляє права на денер-кебаб у ЄС — Німеччина проти
1 хв на прочитання11 годин тому
Олімпіада-2024: де дивитися відкриття церемонії, яка пройде сьогодні
1 хв на прочитання11 годин тому
ООН реєструє все більше нових випадків ВІЛ-інфекції у Східній Європі та Центральній Азії. Україна посідає особливе місце
2 хв на прочитання12 годин тому