М'ясо провокує передчасну смерть та глобальне потепління
Те,
яку їжу ми їмо, впливає на кліматичну ситуацію на планеті та загрожує
досягненню цілей ООН щодо сталого розвитку та Паризької кліматичної угоди. До
такого висновку дійшли вчені Оксфорда й Міннесоти. В ході досліджень вони виявили,
що виробництво м’яса
найгірше позначається на довкіллі, а також провокує ризик передчасної смерті.
Аналізуючи
вплив харчових продуктів на довкілля та здоров'я людей, вчені ввели індекс
AREI, який вказує на забруднення природи, викиди парникових газів, потребу у
воді та низку інших несприятливих екологічних факторів.
Загалом виробництво продовольчої продукції в сільськогосподарському секторі:
- провокує
∼30%
глобальних парникових газів; - займає
∼40%
суші Землі; - спричиняє
забруднення поживними речовинами, що глибоко змінює екосистеми та якість води; - на
них припадає ∼70%
вилучення прісної води Землі з річок, водойм та ґрунтових вод.
Під
час досліджень виявлено, що щоденне вживання порції обробленого червоного м'яса
збільшує ризик смертності та захворюваності на ішемічну хворобу серця, діабет II типу та інсульт.
А
продукти, які прийнято вважати корисними, мають найменший вплив на навколишнє
середовище – цільнозернові крупи, фрукти, овочі, бобові, горіхи, оливкова олія.
Результати оцінювались шляхом відстеження раціону харчування та оцінки здоров'я десятків мільйонів людей.
Читайте також: На американському ринку з’явилися екологічні інсектициди на основі феромонів