Догори
Дати відгук

Міжнародний день відмови від куріння: як це зробити

І чому це так складно.

5 хв на прочитання18 Листопада 2021, 13:40
Куріння Куріння
Поділитись:

Тютюн уже давно асоціюється не з «люлькою миру», а з онкологічними та серцево-судинними захворюваннями. Щороку від захворювань, спричинених курінням, у світі помирає понад 8 млн людей (із них 85 тисяч  — в Україні) — для порівняння слід сказати, що від коронавірусу на цей момент померло трохи більше 5 млн людей. За даними ВООЗ курці мають на 40–50 % вищий ризик розвитку важкої хвороби та смерті від COVID-19. 

Багато курців бодай раз намагалися покинути — і переконувалися, що на практиці «просто перестати підносити палички з тютюном та підпалювати їх» не так просто. Тож із нагоди Міжнародного дня відмови від куріння, який цього року відзначається 18 листопада, у ГО «Життя» розповіли GreenPost  про те, як перестати вживати тютюнові й нікотинові вироби.

Чому так складно кинути курити?

На це є багато причин. Одна з них — те, що наслідки тютюнокуріння проявляються лише через багато років після першої затяжки. Курці молодого віку виглядають бадьорими та здоровими, тож зв’язок між курінням і спричиненими ним хворобами спочатку не є очевидним. 

Та основним фактором є те, що нікотин, який міститься в тютюні, спричиняє подібну до наркотичної залежність — в окремих випадках таку ж сильну, як і від героїну.

Тютюнової залежності так просто не позбутися. Вона має три складові — фізичну, психологічну та поведінкову. Вони пов’язані та виникають одночасно у більшості курців.

  • Фізична залежність проявляється в сильному бажанні курити на фізіологічному рівні та провокує так звану нікотинову ломку.
  • Психологічна полягає в асоціації процесу куріння з певними емоціями, думками та переконаннями.
  • Поведінкова встановлюється внаслідок зв’язку між курінням і деякими аспектами життя — наприклад, спілкуванням із друзями чи телефонними розмовами. 

Важливо вміти ідентифікувати кожну залежність, аби знати, з чим саме доведеться боротися у процесі відмови від куріння.

«Для відмови від куріння важливо усвідомити також те, що ви не сам на сам у своїй боротьбі. Існують ефективні методи, здатні допомогти вам успішно кинути курити. Вони складаються з двох основних типів: когнітивно-поведінкова та фармакологічна терапія. До речі, використання препаратів фармакологічної терапії у 1,5–3 рази підвищує шанси кинути курити, порівняно з тими, хто їх не використовує. Але перш ніж приймати будь-які медичні препарати, потрібно проконсультуватися з лікарем!» — наголосив доктор Отто Стойка, к. м. н., лікар-методист Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Для початку лікар рекомендує ознайомитися з рекомендаціями щодо відмови від куріння на сайті www.stopsmoking.org.ua та в інформаційному буклеті для тих, хто хоче позбутися тютюнової залежності. А також не соромитися звертатися по професійну допомогу до сімейного лікаря, нарколога чи психотерапевта — і тоді шанси на успіх будуть суттєво вищими.

Соціологічні дослідження свідчать, що частка курців, які успішно кидають курити самостійно, дуже й дуже незначна: лише 1–2 % тих, хто намагався припинити вживати тютюн, змогли втриматися від куріння протягом більше ніж півроку. Австралійська рада раку припускає, що задля успішної відмови від тютюну потрібно 12–14 спроб. А ось дослідження, проведене за підтримки МОЗ Канади, виявило, що середньостатистичний курець робить приблизно 30 спроб за життя — у рекордсменів цей показник досягав 142 намагань. 

Ситуація в Україні не сильно відрізняється від загальносвітової.

«Як показує Глобальне опитування дорослих щодо вживання тютюну, проведене в Україні в 2017 р., понад 65 % курців хочуть кинути курити. Майже 40 % курців пробували кинути курити, проте лише 1–2 % з тих, хто намагався припинити вживати тютюн, змогли втриматися від куріння протягом більше ніж півроку. Адже нікотинова залежність — це захворювання, яке подолати важко, але цілком реально.

Цим користується тютюнова індустрія, яка агресивно просуває свої смертельні продукти, зокрема нові електронні пристрої для куріння рекламуються як продукти «зниженого ризику». Хоча відповідно до звітів Всесвітньої організації охорони здоров’я, опублікованих у 2020 році, ці пристрої становлять серйозну загрозу як для здоров’я курця, так і людей довкола, адже безпечного куріння не існує! Треба пам’ятати, що головна мета тютюнових корпорацій це збільшення своїх прибутків, а не створення так званих «менш шкідливих» продуктів», — говорить фахівчиня ГО «Життя» Оксана Левицька.

Вона переконана, що посилення антитютюнового законодавства — це найкращий спосіб врятувати українців, передусім підлітків і молодь, від згубної шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння. Зокрема на друге читання очікує антитютюновий законопроєкт № 4358, який заборонить рекламу всіх електронних пристроїв для куріння та вживання їх у громадських місцях.

Як кинути курити

Початок справи полегшить написання плану. ГО «Життя» радить «типовий» план відмови від тютюну.

  • Повідом родину та друзів про своє рішення — кидати курити простіше з підтримкою.
  • Признач дату відмови від куріння протягом двох наступних тижнів.
  • Склади перелік ситуацій, коли ти зазвичай куриш, аби з’ясувати, що може спровокувати тебе закурити.
  • Позбався усіх нагадувань про куріння. Викинь із дому, машини та робочого місця всі тютюнові вироби, запальнички, попільнички. Натомість у ті місця, де раніше зберігалися цигарки, можна покласти льодяники, соломинки, нікотинові пластирі (якщо в тебе високий ступінь залежності) тощо.

Окрім того, якщо ви не худнете, варто звернути увагу на те, що ви п’єте.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання33 хвилини тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost