Догори
Дати відгук

Методи протезування зубів

Тривала відсутність зубів викликає проблеми з дикцією, травленням, прикус стає неправильним.

3 хв на прочитання10 Лютого 2023, 22:36
Поділитись:

Стоматологічні конструкції, які частково або повністю замінюють зубний ряд, називаються протезами, а спосіб відновлення – протезуванням. Добре підібрані та грамотно встановлені зубні протези відновлюють естетику посмішки, жувальну функцію одиниць. Сучасні технології дозволяють встановлювати конструкції, які мають невелику вагу, сумісність із тканинами ротової порожнини, природний зовнішній вигляд.

Способи відновлення визначає стоматолог-ортопед після діагностики.

 Методи відновлення відсутніх зубів

 У стоматології розрізняють знімне та незнімне протезирование зубов. Незнімні ортопедичні конструкції встановлюються стаціонарно. Замінити їх можна лише у стоматологічній клініці.

Види незнімних протезів:

  • імпланти
  • коронки, що використовуються при руйнуванні одиниці на 50%. Конструкції виготовляються із кераміки, металокераміки, оксиду цирконію. Залежно від матеріалу, служать 5-10 років;
  • мостоподібні протези з опорою не на зруйновані, а на сусідні зуби. Конструкції застосовуються відновлення кількох втрачених одиниць;
  • вініри, використання яких є доцільним для усунення косметичних дефектів.

Знімні протези самостійно витягуються пацієнтом із ротової порожнини. Вони бувають бюльгельні на імплантах, пластинкові на акриловій основі, дентальні конструкції акрі-фрі з полімерів. Знімні вироби – недорогий варіант протезування з добрими естетичними показниками.

Незнімні конструкції коштують дорожче, але мають більше переваг: надійність фіксації, міцність, довговічність.

Імплантація успішно розв'язує питання адентії, тобто відсутність всіх зубів. Закріпити протез у разі ніде. Протезування проводиться за методикою на 4 або всі на 6, з використанням чотирьох або шести імплантів відповідно.

 Чому потрібно відновлювати втрачені зуби?

 Зуб – такий самий орган в організмі, як інші. Відсутність одиниці призводить до медичних та психологічних проблем. Людина соромиться відкривати рота, якщо втрачений зуб попереду, відмовляється від звичної їжі, тому що не може жувати або відкушувати. Тривала відсутність зубів викликає проблеми з дикцією, травленням, прикус стає неправильним, швидше зношуються через підвищене навантаження сусідні одиниці.

Чим довше період відсутності зубів, тим дорожче та триваліше проходить їх відновлення.

Де краще протезувати?

Ринок стоматологічних послуг насичений пропозиціями. Вибір виду протезування, клініки зробити не так просто. Методику відновлення визначає лікар після збирання анамнезу та діагностичного огляду.

При виборі клініки варто звернути увагу на такі моменти:

  •     спектр послуг, що надаються;
  •     час роботи;
  •     думки інших пацієнтів;
  •     прозорість плану протезування;
  •     наявність сучасного обладнання;
  •     відкритість інформації про фахівців;
  •     довірливість у спілкуванні з пацієнтами.

Цю інформацію можна дізнатися на офіційних сайтах клінік або первинної консультації, на яку обов'язково варто записатися.

Гарантія – невіддільний атрибут протезування зубів. Слід розрізняти різницю між гарантією виробника на ортопедичні конструкції (на імпланти вона довічна) та гарантійним терміном на послуги клініки (кілька років, залежно від виду протезування).

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.