Догори
Дати відгук

Людина стає вразливою до хвороб, які раніше легко долала - у МОЗ розповіли про небезпеку відомої з дитинства недуги

Людина стає вразливою до хвороб, які раніше легко долала. 

2 хв на прочитання01 Листопада 2023, 22:22
Кір знищує імунну систему : пояснення МОЗ Кір знищує імунну систему : пояснення МОЗ
Поділитись:

Захворювання на кір викликає не тільки ускладнення у вигляді запалення легенів й захворювання мозку, а й призводить до так званої "імунної амнезії". Тобто, організм людини на певний час не здатен запобігати потраплянню нових інфекцій та усувати вже відомі загрози. Людина стає вразливою до хвороб, які раніше легко долала. Про це йдеться  у пресрелізі ЦГЗ.

У 2019 році було оприлюднено результати досліджень Гарвардської медичної школи. Дослідники вивчали зразки крові 77 дітей до того, як вони захворіли на кір, й після. Вченими було виявлено, що вірус знищує від 11% до 73% захисних антитіл пацієнтів. Через це організм людини залишається під загрозою вірусних та бактеріальних штамів, до яких раніше був імунітет.

Зокрема, вірус вражає Т- та В-клітини пам'яті, що відповідають за набутий імунітет. Він проникає в макрофаги (клітини, здатні поглинати та перетравлювати чужорідні чи шкідливі для організму частинки: бактерії, залишки зруйнованих клітин тощо) і при цьому уникає руйнації. 

Для порівняння: у здорової людини завдяки презентації антигенів імунна система розуміє, як реагувати на інфекцію. У хворого на кір спостерігається інша ситуація: вірус використовує макрофаги як транспорт й успішно уникає розпізнавання клітинами імунної системи. 

Вірус потрапляє в лімфовузли, де вражає Т- та В-клітини, які відповідальні за імунітет до інфекцій, а організм втрачає здатність швидко реагувати на вже знайому інфекцію.

Після того, як людина перехворіла на кір, зберігається сильний імунітет до кору, але існує сильна  вразливість до інших інфекцій. Імунна амнезія триває кілька років, згодом організм відновлює свою здатність до протидії збудникам.

Водночас в ході дослідження було виявлено, що такий ефект відсутній в контрольних групах, які мали щеплення проти кору. Вакцинація КПК не чинить такого впливу на клітини, як сам вірус.

Ефективним та безальтернативним засобом захисту від кору є вакцинація. В Україні щеплення проти кору є обов'язковими згідно з Національним календарем профілактичних щеплень

В 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від хвороби. Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи).

Екстрена вакцинація у вогнищі кору проводиться нещепленим дітям і дорослим у перші три доби (72 години) після контакту з хворим на кір.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитаннягодина тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора